MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.05.17. 13:50,   Szöveg: TM,   Fotó: Gulyás Attila, Somogyvári D. György, Sallainé Kapocsi Judit / KMNPI, Nógrádi Attila, Bakony-Balaton Geopark, Panoramio / guriga56, Joó Annamária

Itt a jó idő, irány a természet – hétvégi programajánló

Ezt a hétvégét kár lenne a négy fal között tölteni. Szabadtéri programokban gazdag két nap elé nézünk, lehet válogatni a jobbnál jobb rendezvények és túrák közül. Összegyűjtöttük a legizgalmasabbnak ígérkező eseményeket. 

1. Tanúhegyek

 

Fotó: Gulyás Attila

 

A május 20-ai gyalogtúrákon 100, 50, 30, 20 és 10 km-es távok közül választhatnak az indulók. Az útvonalak a Balaton-felvidék legszebb tájain vezetnek végig, a Tapolcai- és a Káli-medence területét érintve. Hasonló útvonalakon május 21-én kerékpárral is teljesíthetők 70, 50 és 30 kilométeres túrák. Rajt és cél a badacsonytördemici faluház udvarán.

 

Mikor?
2017. május 20–21.
Hol?
Badacsonytördemic, Mindszentkálla
Részletek ide és ide kattintva.

2. Várromról várromra

 

Fotó: Somogyvári D. György

 

Zalaszántóról indulva Zala megye mindkét fennmaradt középkori várromját meglátogatják a kirándulók. A túra során a Tátika bazalt platójának vadregényes bükkösétől a Szántói-medence kékperjés rétjein keresztül kapaszkodnak fel a Meleg-hegy dolomit szikláira épült Rezi várhoz, ahonnan a Szent Ilona-völgyön át gyalogolnak vissza Zalaszántóra. A túra hossza 22 km. Szintkülönbség: 750 m.

 

Mikor?
2017. május 20. 9.00 – 18.00
Hol?
Zalaszántó, találkozóhely: Turul parkoló
Részletek ide kattintva.

 

3. V. Bihari Táj Napja

 

Fotó: Sallainé Kapocsi Judit / KMNPI

 

A természetvédelmi nyílt napon a Kis-Sárrét természeti értékeinek bemutatása, kulturális programok, madármegfigyelés, botanikai túra, kézműves-foglalkozások, helyi és Nemzeti Parki Termékek vására, természetismereti vetélkedő várja az érdeklődőket.

 

Mikor?
2017. május 20. 9.00 – 17.00
Hol?
Bihari Madárvárta
Részletek ide kattintva.
 

4. Kecskeügyességi bemutató Budakeszin

 

Fotó: Nógrádi Attila

 

Legtöbbünk legfeljebb természetfilmekből vagy televíziós műsorokból tudhatja, hogy még a közönséges házi kecskék is macskákat megszégyenítő mozgáskoordinációs képességgel és egyensúlyérzékkel rendelkeznek. Május 20-án, a Budakeszi Vadaspark kecskeügyességi show-jának köszönhetően mindezt saját szemmel, személyesen is meg lehet tapasztalni. A program a belépő árán felül ingyenes.

 

Mikor?
2017. május 20. 13.00 – 16.00
Hol?
Budakeszi Vadaspark
Részletek ide kattintva.

 

5. Szent György-hegyi geotúra

 

Fotó: Bakony-Balaton Geopark

 

A Tapolcai-medence egyik ékköve, a Szent György-hegy bazaltvulkánja a célpontja a vezetett túrának. A heggyel a résztvevők a Sárkány-barlangnál kezdenek ismerkedni, majd a látványos bazaltorgonákkal folytatják, hogy ezután a Vércse-szirt sziklaalakzatairól tekintsenek ki a Tapolcai-medencére. A hegy déli oldalán ellátogatnak a Lengyel-kápolnához, a Tarányi-présházhoz és az Oroszlánfejű-kúthoz is. Táv: 6 km. Időtartam: kb. 3,5 óra.

 

Mikor?
2017. május 21. 10.00 – 13.30
Hol?
Raposka, találkozóhely: parkoló a műútról lefordulva a Szent György-kútnál
Részletek ide kattintva.
 

6. Zagyva–Hajta-túrák

 

Fotó: Panoramio / guriga56

 

A gyalogos teljesítménytúrák mindhárom távja (28, 16, 10 km) Jászberény környékén, tipikus alföldi tájakon vezet végig. Az útvonalak érintik a Zagyva folyó árterét, a Zagyva menti Természetvédelmi Területet, az Öreg-erdőt és a Bán-hegyet.

 

Mikor?
2017. május 21. 8.00 – 16.00
Hol?
Jászberény, állatkert
Részletek ide kattintva.

 

7. Magyar Természet Napja

 

Fotó: Joó Annamária

 

Harmadik alkalommal rendezi meg Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Magyar Természet Napja rendezvényt számos gyermekprogrammal, játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal.

 

Mikor?
2017. május 21. 10.00 – 16.00
Hol?
Budapest, Csillebérci Szabadidőközpont
Részletek ide kattintva.
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...