MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.02.26. 07:00,   Szöveg: TM,   Fotó: facebook.com / Őrségi Nemzeti Park, facebook.com / Duna-Dráva Nemzeti Park, Lánczi Péter, bfnp.hu, Nógrádi Attila

Jön a tavasz, túrabakancsot fel! – Hétvégi programajánló

Már küszöbön a kikelet. Ilyenkor még azoknak is megjön a kedve a természetjáráshoz, akik egyébként nem nagy túrázók. Mutatunk pár klassz szabadtéri programot, hogy mozgással gyűrd le a tavaszi fáradtságot. 

A tavasz közeledtét jelzik a szirmokat bontó virágok. Március első hétvégéjén a tavaszi tőzikék és a halvány sáfrányok is a fókuszba kerülnek, de a Göcsejben is túrázhatunk egy jót, illetve a Balaton-felvidék, a Bakony és a Budai-hegyek is tartogatnak remek kirándulós programokat.

 

1. Tavaszitőzike-túra

Fotó: facebook.com / Őrségi Nemzeti Park

 

A Körmend-Horvátnádalja melletti Dobogó-erdőt kora tavasszal virágzó tőzikék borítják. A túra során az ártéri erdők különleges élővilágát vehetjük szemügyre, és a több millió védett, fehér virágú növény látványa csak növeli az élményfaktort. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett túra ingyenes.

 

Mikor?
2019. március 2. 10.00 – 12.00
Hol?
Körmend-Horvátnádalja, indulás a Malom utcától
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

2. Halványsáfrány-túra

Fotó: facebook.com / Duna-Dráva Nemzeti Park

 

A több száz éves tölgyfák között sétálva ismerkedhetnek meg a résztvevők a védett Csokonyavisontai Fás Legelő Természetvédelmi Terület múltjával, tájtörténetével, élővilágával. A legelő melletti erdőn keresztülsétálva, virágzó szártalan kankalinok között érik el a nyíló több ezer halvány sáfrányt. A „virágszőnyeg” megcsodálása után visszafelé menet a túrázók még útba ejtenek néhány kisebb-nagyobb mocsarat, hogy egy kis szerencsével megpillantsák a tavasz első heteiben párzó mocsári békákat. Ezen békafaj különlegessége, hogy hímjei a békanász idejére nagy csoportokba gyűlnek, és élénkkékre színeződnek, így izgalmas fotótémát szolgáltatnak a természetfotósoknak is.

 

Mikor?
2019. március 2. 9.00 – 13.00
Hol?
Csokonyavisonta
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

3. Göcseji galopp

Fotó: Lánczi Péter

 

A Göcsej a Zalai-dombság legnagyobb kistája. Kevés turista ismeri a Göcsejt, ezt a dimbes-dombos tájat, melyben apró haranglábas falvak bújnak meg, és ahol pagonyerdők és lápos rétek váltják egymást. Pedig egyszer mindenkinek látni kell. A túra résztávjait gyalog és futva is teljesítheted.

 

Mikor?
2019. március 3. 6.00 – 21.00
Hol?
Böde, Közösségi Ház
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

4. Szentgáli tűzköves geotúra

Fotó: bfnp.hu

 

Kirándulás a szentgáli tűzkő nyomában. A Tűzköves-hegy bányaudvarába kukkantanak be a túrázók, a hegytető szálerdejében a mészkőfejtő gödrök között egy jura időszaki kőzeteket rejtő kőbányában sétálnak, majd a pengeéles tűzkőtörmelékkel borított út a több évezredes, ősi kovabányászat fejtőgödreihez is elvezet. Az utolsó szakaszon pompás kilátás nyílik a Bakony hegyeire. Könnyű túra, hossza mintegy 6 km, időtartama kb. 6 óra.

 

Mikor?
2019. március 3. 10.00 – 16.00
Hol?
Balaton-felvidék, Bakony, találkozóhely: Szentgál, római katolikus Kisboldogasszony-templom
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

5. MOMO-túra a Budai-hegyekben

Fotó: Nógrádi Attila

 

A Normafától induló körtúra a Budai-hegység látványos részein vezet végig. Egy 20 és egy 10 kilométeres táv közül választhatunk. Mindkettő – egy rövid városi szakasz kivételével – jelzett turistaútvonalon halad. A hosszabbik érinti a Sorrentót, a Mária-völgyet, a Piktortégla-üregeket, a Frank-hegyet és az Irhás-árkot is. A rövid táv remek családi kirándulásnak ígérkezik.

 

Mikor?
2019. március 3. 8.00 – 16.00
Hol?
Normafa, Csúcs büfé
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. május
Orliczki Gábor :
Tekergős az út hazafelé
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...