MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.04.17. 15:00,   Szöveg: MTI,   Fotó: Shutterstock

Jönnek a kék vércsék – kövesd őket az interneten!

Megindultak a kék vércsék Afrikából északi költőterületeikre, köztük Magyarországra is. Idén először az interneten is nyomon lehet követni a műholdas jeladóval felszerelt példányok vonulását.

Csupán az utóbbi években derült ki, hogy a költés után délre vonuló kék vércsék túlnyomó többsége mindig Angola területére vándorol és innen szóródnak szét Afrika déli részén. A tél végén innen vágnak neki a Kárpát-medence esetében mintegy 8 ezer kilométeres útnak észak felé - magyarázta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kommunikációs munkatársa.


A jeladóval ellátott Kárpát-medencei példányokat tavaly vonulás közben fogták be Románia keleti részén, így csak most fog kiderülni, hogy merre található a költőhelyük. Orbán Zoltán hozzátette: a közvélekedés ellenére a kék vércse – akárcsak a gólya vagy más fajok – valójában afrikai madarak, az északi területekre, így Magyarországra is csupán költési céllal érkeznek.


Az MME munkatársa elmondta, hogy elsősorban idősebb példányokat választottak tavaly a jeladóval történő felszerelésre, ugyanis ezek többször is megtették már a sok ezer kilométeres utat. Tapasztalatuknak köszönhetően tudják, hol érdemes megpihenniük az úton, így jóval nagyobb túlélési eséllyel vágnak neki a vándorútnak.
A jeladóval felszerelt kék vércsék útjának nyomon követése elsősorban természetvédelmi szempontból fontos, ugyanis lehetőséget ad a madarak pihenőhelyeinek meghatározására és megfigyelésére. Ezen területek védelme pedig jelentősen növelheti a vonuló vércsék túlélési esélyeit - hangsúlyozta Orbán Zoltán.

 

A kék vércsék mellett sok más madárfaj jeladóval ellátott példányainak vonulását a www.satellitetracking.eu weboldalon lehet nyomon követni.

 

Még több madaras hír ide kattintva.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...