MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Korábbi lapok

JÚLIUS

2015. JÚLIUS

600,- Ft
  Vásárlás   Előfizetés
Interjú Lovasi András: „A kóbor birkát könnyebben elviszik a farkasok”

A Turista Magazin Lovasi Andrással beszélgetett a természetjárásról.

Toplista Lazulás a csillagok alatt

10 kihagyhatatlan hazai kemping.

Górcső Sátrak testközelben

Sátorteszt - ha a természetben töltöd az éjszakát.

Zöld
Rossz társaság - Ízelt lábú bosszantók
(Készítette: Nagy Loránd István)

Pazar táj, mérföldáradat, formabontó bárányfelhő, sosem látott madárvendég, sejtelmes ártér, föld mélyébe vezető aknabarlang, fröccsözés a barátokkal – a természetjárás életérzés. Szűnni nem akaró zümmögés, fejlámpa-kapcsolgatás, szúnyogpusztító tockos, aggasztó bőrpír, lassan, de kitartóan növekedő duzzanat, anafilaxiás sokk, valami bemászott a hálózsákba – az állatvilág legnépesebb törzsének egyes szülöttei szívesen packáznak az emberrel. Ki is ragadtunk közülük nyolc hazai gézengúzt.

 

Kék

Dél-dunántúli Kéktúra 4. rész - A zalai dombok vége és Kelet-Belső-Somogy

(Írta: Horváth Béla)

A DDK-t bemutató sorozatunkban ezúttal Palinból indulunk tovább, a Principális-völgyből felkapaszkodunk a Zalaapáti-hátra, majd Zalakarosra leereszkedve érkezünk meg a Kis-Balaton medencéjébe. Innen a Marcali-háton és Kelet-Belső-Somogyon keresztül jutunk el túránk végpontjára, Kaposmérőre.

 

Hosszú hétvége

Hetésre egy hét is kevés

(Írta: Dabis Balázs Silvius)

Aki az ország délnyugati felébe tervez túrát, az jó eséllyel Göcsej vagy az Őrség környékén kezd el keresgélni, pedig bőven akad még felfedeznivaló a Nyugat-magyarországi-peremvidéken. Most a tucatnyi településből álló Hetés néprajzi tájegységet mutatjuk be.

 

História

A hollók építette vár

(Írta: Hidvégi Brigitta)

A Nógrád megyei kis faluba, Hollókőre, nemcsak azért érdemes ellátogatni, mert felér egy múltba tartó időutazással, és nem mellesleg itt sütik az egyik legfinomabb tócsnit, hanem azért is, mert 800 éves várában egy seregnyi új fejlesztés várja a látogatókat.

 

Kötött pálya

Kirándulók villamosa

(Írta: Joó Annamária)

Nap mint nap közlekedünk vele. Néha csak mélázva nézzük az elénk táruló villákat és pompás kerteket, máskor meg egy kellemes kirándulás reményében alig várjuk, hogy kinyíljon az ajtó a hegyvidéki végállomáson. És még csak nem is sejtjük, milyen ipar- és kultúrtörténeti kincsen „fogasozunk” a Városmajortól a Széchenyi-hegyig.

 

Gyerekpagony

Dél-dunántúli körtúra a lurkóval

(Írta: Somogyvári D. György)

Tervezed a nyarat, és szeretnél egy olyan hétvégét, ahol a gyerkőcök is felszabadultan szórakoznak és a szülők is izgalmas élményekkel gazdagodnak? Szerencsére egyre több az olyan program és létesítmény az országban, amely arra ösztökél, hogy a családok együtt járják és fedezzék fel a természetet. 

 

Vízitúra

Az Ős-Dunán csordogálva

(Írta: Kis János)

Kalocsától Bajáig, a mintegy félszáz kilométer hosszan kanyargó ősi Duna-ág adott otthont az idén harmincéves Vajas-fok-túrának. Sajnos az időjárás miatt ezúttal szó szerint sem volt felhőtlen a jubileumi evezés.

 

Praktikák

Ezekre figyelj, ha vízparton vered fel a sátrad!

(Írta: Malárik Attila)

Rengeteg szép panorámájú helyen lehet sátrazni, az egyik legjobb dolog a világon mégis az, ha egy fövenyes vízparton kötsz ki a hajóddal. Kezdj neki bátran, de néhány dologra figyelni kell, hogy valóban élmény legyen a sátrazás.

 

Körkép + Mi kerül ezen ennyibe?

Derékaljak

(Írta: Barkó Csaba)

Nyár van, éppen sátorozol valahol egy túrán, esetleg egy fesztiválon? Tudjuk, hogy egy kalandokkal teli nap végén úgysem kívánsz mást, csak egy pihentető alvást, ezért neked kell egy derékalj.

 

Terepfutás

Melegben futni?
(Írta: Hegedűs Zsuzsa)

Beköszöntött az igazi nyár, a meleg, néha kánikulai napokat gyakran hűs éjjel sem követi. Az edzéssel ilyenkor sem kell felhagyni, néhány alapvetően fontos dolgot betartva folytathatjuk az eddigi munkát.

 

Falra fel!

Sobri Jóska szikláinak meghódítása

(Írta: Babcsán Gábor)

Egy kiadós kirándulás Csesznek környékén, és szinte biztosan mindenkit magával ragad a hely varázsa. A vidék őre az ország egyik legszebb vára, amelynek falai hallgatag kövek, pedig sokat mesélhetnének az elmúlt évszázadok forgatagáról, az itt magasodó sziklák pedig kalandos mászásra invitálják a bátrakat.

 

Jane Goodall Budapesten

(Írta: Lénárt Emese)

Világhírű etológus, csimpánzkutató és környezetvédő. Számtalan rangos nemzetközi elismerés és díj tulajdonosa, az ENSZ békenagykövete. Példaértékű életével és szemléletével úgy lopja be magát az emberek szívébe, hogy még azok számára is fontos lesz a Föld és az élővilág jövője, akiknek eszük ágában sincs a természet védelmével foglalkozni, és akik a környezettudatos életmódról csak divatból tájékozódnak. Dr. Jane Goodall júniusi magyarországi programján mi is ott voltunk.

 

Terített erdő

Szederszezon – fáradt vándor frissítője

 

A szederrel július elejétől egészen szeptember végéig találkozhatunk természetjárás, túrázás során, mivel ez a cserjefaj Magyarországon igen elterjedt. Erdőszéleken, ösvények mentén, ligetekben, tisztásokon gyakran bukkanhatunk savanykás gyümölcsére, amely kiváló szomjoltó csemege lehet a nyári hőségben.

 

 

Zöldhullám

A medve nem játék, csak jó a PR-ja

(Írta:Winkler Róbert)

Gondolkoztak már a medvén? Szétfeszíti a rácsot, de egy szóló vasrudat is meghajlít. Erős. Képes olyan finom mozdulatra, amilyenre nem is gondolunk, amikor emlegetjük a macit a málnásban: a málnaszedés az emberek közül sem megy mindenkinek. Precíz. És puszta kézzel fogja ki a lazacot a vízesésből, amire még az egész életüket a sportágnak szentelő harcművészek közül is kevesen képesek. Tehát gyors és laza. Az időnként tragikus félreértést az okozza, hogy nem ezek miatt az elképesztő tulajdonságai miatt szeretjük. Hanem – miért is? Hát mert CUKI!

 

Zöldhullám

Sallangszirmú láprétlakó - A buglyos szegfű

(Írta: Nagy Loránd István)

Ebben a hónapban egy Magyarországon ritka, de annál különlegesebb megjelenésű növényt mutatunk be, amelynek virágzó példányait június és szeptember között csodálhatják meg a természetjárók. Persze csakis akkor, ha jó helyen, például a Nyírségben a Duna–Tisza közén vagy a Gödöllői-dombságban keresik.

 

  Vásárlás   Előfizetés

Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...