MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumGalyakilátó

Korábbi lapok

JÚLIUS

2012. JÚLIUS

300,- Ft
 
Vásárlás
  Előfizetés

Tartalmából:

 

SZÖVETSÉGI: Szövetség a természetjáró turistákért

A Magyar Természetbarát Szövetség jelentős átalakulás útjára lépett azzal, hogy májusi közgyűlésén új elnökséget választott, s Magyar Természetjáró Szövetség néven működik tovább. 

 

OXIGÉN: Bemutatkozik a Pilis Parkerdő

Az erdő a legnagyobb hazai sportpálya. Csak a Pilisi Parkerdő erdeit a 90-es években évente 10 millió látogató kereste fel, és ez a szám azóta közel megduplázódott. A hagyományosnak számító gyalogos turizmus mellett olyan új igények jelentek meg az elmúlt évtizedben, mint az erdei kerékpározás, lovaglás, vagy olyan technikai sportok, mint a siklóernyőzés.


OBJEKTÍV: Utak és jelzések

Aki jár-kel az erdőn.mezőn, óhatatlanul találkozik a turista útjelzések színes formáival, melyeket Magyarországon fehér alapra fetve láthatunk a kijelölt utak menti fákon, köveken, oszlopokon és egyéb terpetárgyakon.


KISVASÚT: A kemencei erdei múzeumvasút

Kemence a Börzsöny hegység egyik legszebb helyén fekvő kis falu. A települést festői környezet veszi körül. Az egész falu a Börzsöny oldalába simul, melyet a faluról elnevezett patak szel ketté. Első írásos emlékei a XII. századig nyúlnak vissza, de feltárások alapján biztos, hogy már az őskorban is lakott volt.


OBJEKTÍV: Menjünk a hegyekbe! De mikor?

olyan szerencsés kimenetelű és nem annyira szerencsés balesetek, mentések egyaránt nem ritkák az utóbbi években, melyek egyértel-műen az adott túra nem megfelelő időzítésből eredtek. noha vissza nem tekerhetjük az idő kerekét, de a hegyekbe ezután indulók számára még nem késő tisztázni, mit is jelent a gyakorlatban ez a bizonyos időzítés ill. túraszezon 

 

SZERVÍZ: Inni? Való!

van egy kedvenc mondásom: tudtam, csak nem sejtettem. valahogy így vagyunk a folyadékpótlással is. Tudjuk, hogy létszükséglet, de nem sejtjük, hogy nem a szomjhalálra kell gondolnunk ezzel kapcsolatban. a végletig ugyanis sok fázis van: a dehidratáció különböző fokai, melyek már egy kulacsnélküli túrán is ártanak szervezetünknek.


SZUBJEKTÍV: Budáról Tatára - Kinizsi Százas

Budáról a Kevély, Pilis , Gete és a Gerecse egyre magasabbnak érzett púpjainak érintésével Tatára. Száz kilométer, 24 órán belül, gyalog.


ÉTKEINK: Különleges étkeink - Türü-bürü

Étkeink című rovatunkban kis hazánk egyes tájaira erősen jellemző, illetve egyedi, különleges ételeit mutatjuk be. Ha te is tudsz különleges, egyedi étkekről környezetedben, vagy túráid út-vonalán, fotózd le és írd meg nekünk:


SZUBJEKTÍV: Tisza Regatta

A nyár elején még jócskán uborkaszezon jellemzi a felső-tisza vízitúra életét. a vidékre ekkortájt jellemző időjárás- és vízállásváltozás, a bőven 20 fok alatti vízhőmérséklet nem az üdülésre, pihenésre vágyókat vonzza. alkalmas volt viszont (és remélem a következő években is az lesz) a Tiszabecs – Tiszamogyorós – Tokaj távon egy rapid Tisza-túrát rendezni: 200 km evezés, 48 órás szintidővel.


HISTÓRIA: A Turista Magazin kiadásának története

Mindazoknak, akik a Turista Magazin korábbi számait is olvasgatták, feltűnhetett, hogy e lapszám címlapján már nem szerepel a CXIX. évfolyam felirat. A magyar turista folyóiratok kiadásának történetét ismerők számára régóta tudott, hogy ez nem igazán helyes évfolyamszámozás. Kivonatos laptörténeti visszatekintőnkből az is kiderül, miért nem.


BLENDE: 15 éves a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

a balaton-felvidéki nemzeti park igazgatóság működési területén a nemzeti parkon kívül országos védelem alatt áll 3 tájvédelmi körzet (Magas-bakonyi TK,  Somló TK,  Mura-menti TK), továbbá 27 természetvédelmi terület.


ZÖLDHULLÁM: A hódok világa

európa folyó menti ligeterdeinek lakói a hódok, a tömzsi, zömök testű rágcsálók könnyedén siklanak a vízben. az előző évszázadokban még aktívan vadászták őket, azonban ma már védett állatnak számítanak. hazánkban a WWF magyarország hód-visszatelepítési programjának köszönhetően újra élnek hódcsaládok az ország különböző pontjain.


KÁRPÁT-MEDENCE: A Retyezát hegység

a retyezát hegység a környék egyik legnépszerűbb túracélpontja, ezért is választottuk erdély ismertebb és ismeretlenebb hegységeit, barlangjait, hegyszorosait, érdekes túracélpontjait bemutató sorozatunk bevezetőjének.

 

 

Ezen olvasni valókon felül kivágható és lefűzhető kártyák: 3 túra- és 1 szálláskártya, valamint 10darab különböző kedvezményre jogosító kupon is található!

Kosárba
 
Vásárlás
  Előfizetés

Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2017. július
H K Sze Cs P Szo V
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24
252627282930
31
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. július
Megyeri Máté:
Berepülés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...