MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Korábbi lapok

JÚNIUS

2015. JÚNIUS

600,- Ft
  Vásárlás   Előfizetés
Interjú Tornacipős hippik a fák alatt

A Turista Magazin az Intim Torna Illegál basszusgitáros menedzserével, Kiss Sándorral beszélgetett.

Két keréken „Az ajtón túl van az élet”

Fadgyas Enikő és Boros Balázs úgy döntött, hogy bringával elkerekeznek egészen Új-Zélandig.

Mozdulj! Ki a természetbe! Túratippek földön, vízen, két keréken

Ha tanácstalan vagy, mit kezdj a rád szakadt szabadidővel, ajánlunk néhány izgalmas túrát.

Toplista
Isten hajlékának festett mennyei
(Készítette: Lénárt Emese)

A Nap és a Hold, tulipánok, pompás virágok, kerub és sárkány, kardos sellő – akár egy mese is kezdődhetne ezekkel a varázslatos motívumokkal, amelyek hazánk szemet gyönyörködtető alkotásai a református kazettás templomok mennyezetein. A Turista Magazin most a magyar népművészet és egyházi művészet legszebb példái közül mutat be néhányat.

 

Geotúra

Egy darab Alpok a nyugati határszélen
(Írta: dr. Elter Tamás)
A Kőszegi-hegység eredettörténetét tekintve bizonyos értelemben „kakukktojásnak” számít a hazai középhegységeink között. A festői hegyvidéki tájakkal tagolt terület geográfiai értelemben az Alpok legkeletibb nyúlványa.

 

Lyukas bakancs

Gyökértányérok és madárfütty – Thirring-körút újratöltve

(Írta: Szatmári Zoltán)

Az elmúlt hetekben nyitotta meg a Thirring-körutat a Pilisi Parkerdő Zrt. a természetjárók előtt. A társaság a Magyar Turista Egyesülettel összefogva tisztította meg az emblematikus útvonalat a tavaly decemberi jégkároktól. A Turista Magazin az elsők között ment végig az újra járható körúton.

 

Kék

Sikerrel zárult az idei TeSzedd a Kéken!

A Magyar Természetjáró Szövetség második alkalommal csatlakozott az országos TeSzedd! nevű önkéntes hulladékgyűjtési programhoz a TeSzedd a Kéken! akciójával. A május 16-án tartott kezdeményezéshez közel 4000 önkéntes csatlakozott, akik az Országos Kékkör (OKK) 249 szakaszát tisztították meg az eldobált szeméttől. A szeszélyes időjárás sem tudta kedvét szegni a lelkes természetjáróknak, akik 2100 zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze az OKK nyomvonaláról.

 

Kék

Dél-dunántúli Kéktúra 3. rész - A zalai dombok között

(Írta: Horváth Béla)

A DDK-t bemutató sorozatunk harmadik részében a zalai dombok között járunk. Zalalövőről, a Felső-Zala-völgyéből indulva átvágunk a Közép-Zalai-dombságon (Göcsejen), majd Kistolmács után érkezünk a jóval dimbes-dombosabb Egerszeg–Letenyei-dombság területére. Az észak–déli lefutású dombgerinceket keresztezve jutunk el Homokkomáromba, ahonnan leereszkedünk a Principális-völgybe, és Palinban fejezzük be a túránkat. Palinból a sűrűn közlekedő helyközi buszokkal utazhatunk a csupán pár kilométerre fekvő Nagykanizsára.

 

Praktikák

Edzésmódszerek a terepfutásban

Ha a kedvtelésből űzött terepfutásban szeretnél mérhető fejlődést elérni, akkor érdemes tervszerűen gondolkodnod. A rendszeres edzés időtartama lehet egy teljes év is, amelyben felkészülsz egy kiemelkedő megmérettetésre. Az így optimalizált testmozgás nemcsak az adott időpontra hozhat csúcsformába, de hozzájárul ahhoz is, hogy sérülés nélkül megúszd a sportolást.

 

Vigyázat, kullancsok!

(Írta: Hidvégi Brigitta)

Jobb félni, mint megijedni, tartja a mondás, amely akkor is érvényes, ha túrára készülsz: mindenképpen számolnod kell a kellemetlen eshetőségekkel, nevezetesen a kullancscsípéssel is. Cikkünkből megtudhatod, hogyan vértezd fel magad a vérszívóval szemben.

 

Kötött pálya

Mozdonyfütty a Bükk-fennsík tövében – A Szilvásváradi Erdei Vasút

(Írta: Gulyás Attila)

A sokszor felhőkbe burkolózó hegycsúcsok alatt szinte elvész hazánk egyik legrövidebb és legmeredekebb erdei vasútja. A Szalajka-völgy a vonatozáson kívül is ezernyi élményt kínál.

 

Szubjektív

Vizeink ékköve, a Dráva

(Írta: Malárik Attila)

A vízitúrázók közül van, aki a kanyargós kis folyókat részesíti előnyben, van, aki a hosszú lapátolások rabja, mások a nyugodt, hanyatt fekvős útvonalakat kedvelik. Aki járt már a Dráván, annak egészen biztos, hogy a kedvencei közé fog tartozni a Duna jobb oldali mellékfolyója, még akkor is, ha nem lehet rajta szundikálva lazítani.

 

 

Praktikák

Úszd meg szárazon az evezést!

(Írta: Malárik Attila)

Vízitúrázni az egyik legjobb dolog a világon, azonban nem mindegy, hogy miben szállítod a felszerelést, különösen akkor, ha kifogsz egy esős időszakot. Összegyűjtöttük, mire figyelj, hogy ne csuromvizes rémálommá váljon az élményekkel kecsegtető kiruccanás.

 

Extrém

Akiknek lételemük a vadvíz – A Sons of the Flow

(Írta: Hidvégi Brigitta)

Máté és Sebi olyan lelkesedéssel mesélnek a vadvízi evezésről, hogy még az is ámulva és kicsit irigykedve hallgatná őket, aki alapvetően irtózik a víztől. Közvetlenek, energikusak, saját bevallásuk szerint kicsit őrültek, és a folyók féktelen sodrásában érzik magukat a legjobban. Beszélgetésünk során én is kaptam egy kicsit a „flow”-életérzésből.

 

Panoráma

Kilátótól kilátóig – Keszthelyi-hegység

(Írta: Somogyvári D. György)

Gyalogolni jó! – címezte riportkönyvét Móricz Zsigmond. De mennyire jó! – tesszük hozzá mi, megrögzött túrázók, ebben a mai autózós-elkényelmesedett világban. Pedig már a humorista is figyelmeztetett bennünket: „a lábad mindég kéznél van!” A minap Keszthelyen jártam. Miután megcsodáltam a nyár eleji Balatont, a város nevezetességeit, s megkóstoltam gasztronómiai kínálataiból egyet s mást, körülnéztem a közeli hegység lankáin. S felfedeztem valamit…

 

Kitekintő

Milford Track – A csoda négy napja
(Írta: Dénes D. István )

Általában félek a „legektől”. Gyanús, ha valamire azt mondják: legszebb, legjobb, legnagyszerűbb a világon. Egy egész emberöltő kevés ahhoz, hogy bolygónk minden szegletét bejárjuk. Mindegyikünk csak egy kisebb-nagyobb részletét ismerheti meg. Miért higgyem hát, ha valaki kijelenti – mondjuk az új-zélandi Milford Trackről –, hogy ez a világ legszebb turistaútja? A saját szememmel kellett látnom ahhoz, hogy eldönthessem, hitelt érdemel-e a szóbeszéd.

 

Az Alpok napos oldalán - Szlovénia, az EU „elfelejtett” gyermeke?

(Írta: Somogyvári D. György)

Mármint turisztikailag? Legalábbis ez a benyomásunk, amikor idegenvezetőnk arról mesél, milyen nehéz felkelteni a turisták érdeklődését kicsiny országa szépségei iránt, olyan idegenforgalmi óriások közé beékelődve, mint Ausztria, Olaszország és Horvátország. Nos, egy villámlátogatás keretében saját szemünkkel kívántunk meggyőződni arról, milyen kincseket rejteget Szlovénia az utazók számára.

 

História

Kalandokkal körülbástyázott vár – Csesznek

(Írta: Joó Annamária)

Itt található az ország egyik legromantikusabb várromja és első via ferratája (vasalt útja). Az pedig hab a tortán, hogy a környéken minden megvan, ami egy izgalmas természetjáráshoz szükséges: vadregényes ösvények, barlangok, meredek sziklák, zúgó patakok. Akik idelátogatnak, tuti nem fognak unatkozni.

 

UrbánZóna

Miskolc – Az életre kelt város

(Írta: Lénárt Emese)

Vadregényes sűrű erdők, tanösvények, barlangok, új pompájában ragyogó középkori vár, hangulatos terek, kedves emberek. Már csak emiatt is érdemes lenne útra kelni Észak-Magyarország legnagyobb városába, Miskolcra, de a Janus-arcú település még ennél is többet nyújt az utazónak: a testi-lelki feltöltődésen túl évről évre egyre színesebb programokkal csalogatja a látogatókat.

 

Apró kezek a magasban

(Írta: Lénárt Emese)

Sterczer Hilda 2013 májusában veszítette el férjét, gyermekei apját, mászótársát, Erőss Zsoltot. Az utóbbi időszakot megfeszített munkával töltötte, hogy a Magyarországon egyedülálló képesség- és készségfejlesztő Erőss tematikus falmászó programot útjára indítsa. A Turista Magazin a kreatív, egész testet megmozgató foglalkozásnak és jótékony hatásainak járt utána.

 

Zöldhullám

Lomblakó időjós - A zöld levelibéka

(Írta: Nagy Loránd István)

Magyarország kétéltűfaunájának talán legdekoratívabb képviselője a sík, domb- és hegyvidékeinken egyaránt gyakori, karcsú testű, tapadókorongos lábujjaival rendkívül ügyesen mászó zöld levelibéka. A pompás kis jószághoz érdekes néphagyomány kötődik: befőttesüvegben tartott példányai a behelyezett létrácska felső fokaira másznak fel brekegni, ha égi áldás várható...

 

Falra fel!

Sziklamászás: csökkentsd a kockázatot!

(Írta: Babcsán Gábor)

A több mint százötven éves sziklamászósport sokféleképpen űzhető a hobbiszerű élménymászástól az élsportig, amelyek különböző mértékben veszik igénybe a sportoló szervezetét. Cikkünkben a legfontosabb mászási módokat szedtük össze, amelyeknél ha betartod a szabályokat, mérsékelheted a sérülés kockázatát, és igazi élmény lehet számodra ez a szabadidős tevékenység.

 

  Vásárlás   Előfizetés

Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...