MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Korábbi lapok

JÚNIUS

2019. JÚNIUS

795,- Ft
  Vásárlás   Előfizetés
Top 10 Gépek földön, vízen, levegőben

Jobbnál-jobb kiállítások és bemutatóhelyek, ahol testközelből nézhetjük vagy próbálhatjuk ki a nyugdíjba küldött szerkezeteket.

Rejtett kincseink Baláta-tó: Somogy megye különleges lápvidéke

Egyedülálló terület, fűzlápok, zsombékosok, úszólápok, gyékényesek vízi birodalma.

Jelvényvadász Piros úton a Zempléni-hegységben

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez a turisták által kevésbé látogatott vidék a természetjárók igazi paradicsoma.

Kötött Pálya
Nagycenk élő terepasztala – Újjászületett a Széchenyi-múzeumvasút
(Írta: Gulyás Attila)
A Sopron határában vezető kisvasúti pályán a gőzös füttyét hallva nem csak egy különleges időkapszulára számíthatunk. Hazánk egyik legkülönlegesebb kisvasútja, második gyermekvasútja, illetve legrégibb múzeumvasútja minden részletében éppen olyan utazásra hív, amilyennek az „igazi” vonatozást gyermekként, a terepasztal mellett elképzeltük.

 

Két Keréken
Egy nap, két kerék, három ország
(Írta: Abelovszky Tamás)
Karintia, Friuli-Venezia Giulia, Gorenjska egy nap alatt? Az osztrák–olasz–szlovén határnál nem lehetetlen egyetlen nap alatt három ország három régiójába belekóstolni, miközben hatalmas hegyekkel, fenyőerdőkkel, zöld legelőkkel övezett bringaúton tekerhetünk.

 

Ti Írtátok
Kutyás kirándulás egy vulkán gyomrában
(Írta: Szalay Adél)
A Ság az Alsó-Kemeneshát ikonikus hegye, síksági környezetét 279 méteres magasságával uraló kiemelkedése, amely egyben Magyarország tanúhegyeinek egyik legkülönlegesebb képviselője.

 

Tudástár
Zöldjavak – Ne dobjuk ki, inkább komposztáljuk!
(Írta: Tóth Judit)
A konyhai és a kerti szerves hulladék sok helyen még ma is a kukában végzi. Pedig ahelyett, hogy egyszerűen csak megszabadulunk a karalábélevéltől, a krumplihéjtól és a kertben álló meggyfa lehulló lombjától, akár hasznosíthatnánk is ezeket az anyagokat.

 

Rejtett kincseink
Baláta-tó – Somogy megye különleges lápvidéke
(Írta: Joó Annamária)
Szentától nem messze, Kaszó község határában található egy kevesek által ismert, de annál látványosabb hely. Magyarországon egyedülálló terület, fűzlápok, zsombékosok, úszólápok, gyékényesek vízi birodalma, a mérsékelt égövi őstermészet egy megmaradt kis szigete sajátos mikroklímával és növényvilággal. A Belső-Somogy zöld szívében, a Baláta-tónál jártunk.

 

Gasztro

Bodzavirág bundában, szegfűgomba sült vajban
(Írta: Dénes Andrea)
Kedvelt magyar szokás a bundázva, panírozva sütés. Ennek lehetőségei szinte végtelenek, így természetesen erdei-mezei finomságokat is panírozhatunk, legyenek azok akár virágok, levelek vagy éppen gombák.

 

História

Pannonhalmi főapátság – Az ezeréves világörökség
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Már akkor elfogja az embert valamiféle ünnepélyes tisztelet, amikor először pillantja meg a látóhatáron a város fölé magasodó bencés monostort. Június végén, július elején lesznek a híres levendulanapok, ezért úgy döntöttünk, ebben a hónapban az épületegyüttest és a környékét térképezzük fel.

 

Hónap Turistaháza
Vízvár vendégház – Dráva-parti teljesség
(Írta: Nagy Loránd István)
Ahogy közeledik a nyár, úgy erősödik bennünk a víz iránti vonzalom, és ha az áhított őselem mellé még lenyűgöző természeti környezetet, romantikus vadonfeelinget és egy takaros lakot is kapunk, nyert ügyünk van. Mi május elején tapasztaltuk meg mindezt egy olyan vendégházban, amely az elhelyezkedésében rejlő potenciálnak és barátságos árazásának köszönhetően kiemelkedik a hazai szálláshelyek túrázókra fókuszáló mezőnyből.

 

Jelvényvadász
Piros úton a Zempléni-hegységben
(Írta: Lánczi Péter)
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez a turisták által kevésbé látogatott vidék a természetjárók igazi paradicsoma. Abban is biztosak lehetünk, hogy a hegységet átszelő piros Rákóczi-út nem csupán a történelem iránt érdeklődők számára lesz felejthetetlen élmény. Végigjárásával hazánk legszebb rejtett kincseit fedezhetjük fel, ahol a háborítatlan természet és a történelmi hangulatot árasztó épített értékek egyszerre adják a táj szépségét.

 

Körkép

Hálózsákok – Meleg és kevésbé meleg napokra
(Írta: Nagy Loránd István)
Júniusban már javában dübörög a túraszezon, és a nyár beköszönte még az erősen komfortpárti, kihívásokat nem igazán kedvelő, alkalmi kirándulókban is képes vágyat ébreszteni a kempingezés iránt. Márciusban a főzőcskézős kellékek, áprilisban a terepi fekhelyek világába tekintettünk be, most pedig elérkezett az idő, hogy a hálózsákok között is alaposan szétnézzünk. Paplan, múmia és tojásdad formájú, ultrakönnyű és combosabb súlyú, szintetikus és pelyhes, prémiumkategóriás és barátságosan árazott modelleket válogattunk össze. Reméljük, megtaláljátok a favoritot!

 

Messzelátó
Deseda-kilátó – Gyermekbarát látványelem
(Írta: Nagy Loránd István)
Hazánk leghosszabb mesterséges tava Somogy megye székhelyétől északra található. A Kaposba torkolló Deseda patak felduzzasztásával 1974-ben létrehozott, mintegy 8 km hosszan elnyúló, 26 km-nyi partszakasszal keretezett állóvíz – táplálója előtt tisztelegve – szintén a Deseda nevet viseli, és nemcsak a horgászok, hanem a kerékpárosok és a sétapártiak körében is igen népszerű. Az elmúlt években Kaposvár önkormányzata, valamint a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. jelentős fejlesztéseket hajtott végre a tó környezetében.

 

Top 10
Gépek földön, vízen, levegőben
(Írta: Turista Magazin)
A gyerekek menthetetlenül vonzódnak a különféle méretű és funkciójú gépek és járművek iránt, ám idővel ezt a fajta rajongást a legtöbben kinövik. Az alábbi összeállításunkkal ezt a fajta lelkesedést szeretnék egy kicsit feléleszteni, ugyanis az ország tele van jobbnál-jobb kiállításokkal és bemutatóhelyekkel, ahol testközelből nézhetjük vagy próbálhatjuk ki a nyugdíjba küldött szerkezeteket, legyen az repülő, hév, bányavasút vagy éppen lapátkerekes gőzhajó.

 

Zöldhullám
Óriás-tőrösdarázs – Félelmetes és ártalmatlan
(Írta: Nagy Loránd István)
Május és október között kertekben, parkokban, komposztálók vagy korhadó fák közelében is megpillanthatjuk a vén kontinens legnagyobb hártyásszárnyúját, pánikra azonban semmi okunk. A méretét tekintve lódarázsra emlékeztető, ám külső bélyegek alapján attól könnyen megkülönböztethető, hazánkban védett óriás-tőrösdarázs komótosan, rendszerint a talajszint közelében repül, az ember jelenléte pedig teljesen hidegen hagyja.

  Vásárlás   Előfizetés

Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...