MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.01.17. 10:02,   Szöveg: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület,   Fotó: Császár Zsuzsanna, Horváth Márton

Két pórul járt sast engedtek szabadon

Az egyik parlagi sas egy leszakadt fészekből származik, a másikat egy kútban találták. A hétvégén engedték szabadon őket a jászberényi Sasközpontban.

Tavaly nyáron Burgenlandban viharos időben leszakadt egy fészek, amelyben három parlagisas-fióka lakott. Az egyiknek nem esett komolyabb bántódása, így őt azonnal vissza tudták tenni egy másik fészekbe, ahol befogadták, a másik kettő viszont ellátásra szorult.

 

Fotó: Császár Zsuzsanna


Ők októberben kerültek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság jászsági Sasközpontjába, ahol adottak a feltételek a sasok sikeres vadröptetéséhez vagy hosszú távú tartásához. Az egyik fióka súlyos szárnysérülése miatt valószínűleg állandó lakó marad itt. A másiknak a lába tört el, így mostanra elengedhetővé vált. A madarat Hansnak keresztelték el.

 

Fotó: Császár Zsuzsanna

 

Egy másik parlagi sas, Kurszán szeptember elején került a jászsági intézménybe. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei találták meg a Hevesi-síkon egy kútba esve. A madár nagyon rossz állapotban volt, és csak hónapok alatt lehetett rendbe hozni. Nem tudják, hogyan került a kútba és mennyi időt tölthetett ott, de nem kizárt, hogy emberi beavatkozásról volt szó, ugyanis a közelben előkerült elpusztult fészektestvére, amelyről ismeretlenek levágták a jeladót.

 

Fotó: Horváth Márton


A két gyógyult madarat január 13-án engedték szabadon a Sasközpont mellett. Mindkét madár hátára műholdas jeladót szereltek, így a továbbiakban is nyomon követhetik a sorsukat.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hétvége a sasszámlálás jegyében

Kóbor szirti sas a Dél-Alföldön

Celeb lett a magyar sas Hollandiában

Sasmenedék a Kárpát-medencében

Sasközpont a Jászságban


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...