MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.03.01. 14:47,   Szöveg: Alcsúti Arborétum/TM,   Fotó: alcsuti-arboretum.hu

Kezdődik a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Idén egy kicsit várni kellett rá, hogy a hóvirágok kidugják a fejüket a fagyos földből, de ami késik, nem múlik: az Alcsúti Arborétumban hétvégétől gyönyörködhetsz az ország legnagyobb egybefüggő hóvirágmezejében.

Fotó: alcsuti-arboretum.hu

 

Hét hóvirágfaj 28 változata nyílik az ország egyik legelső angolparkjában, mintegy 2,5 hektáron. A növények között csak apró, árnyalatnyi különbségeket fedezhet fel közelről a hozzáértő, esetleg a levél erezetében vagy a szirom csúcsának színárnyalatában – az összhatás azonban szemkápráztató fehér-zöld szőnyeg, ami finoman hullámzik a szélben. Idén március 3-tól 22-ig tart a hóvirágünnep, az aktuális állapotokról az arborétum a Facebook-oldalán tájékoztat. Az esemény kiírását itt olvashatjátok.

 

Fotó: alcsuti-arboretum.hu

 

Az arborétumba egyébként nem csak a hóvirágok miatt érdemes ellátogatni. Különleges növények és épített emlékek várnak – ha még többet szeretnél megtudni, kattints ide!

 

 

Irány az arborétum!
Az arborétum autó nélkül is könnyen elérhető a Bicske és Székesfehérvár között járó autóbuszok „Alcsútdoboz, Kastély” megállójából. A járatok Bicske vasútállomásán a Budapestről érkező vonatokhoz is csatlakoznak. Kerékpárral ugyancsak a bicskei vasútállomásról indulva, a Csákvári úton és Felcsúton át, egy kellemes, tíz kilométeres túrával érhető el az arborétum.

Nyitvatartás 2017. március 3-tól (hétfőtől vasárnapig): 10.00–18.00
Szakvezetést a + 36 22 353 219-es telefonszámon lehet kérni.

 

Jegyárak
Teljes árú/felnőtt belépőjegy: 1 050 Ft
Kedvezményes belépőjegy: 700 Ft

Csoportos (min. 10 fő) teljes árú jegy: 900 Ft/fő
Csoportos kedvezményes jegy: 600 Ft/fő
Kísérőjegy: 300 Ft/fő

Szakvezetés csoportoknak (1,5 óra):
- 30 főig 15 000 Ft
- 30 fő felett 500 Ft/fő

 

Telefon: +36 22 353 219, +36 22 353 219
Web: alcsuti-arboretum.hu
E-mail:

 

 

A tavasz hírnöke: a hóvirág
A hóvirág az amarilliszfélék családjába tartozó növény, mely gyakran még hófoltok között virágzik, így a tavasz egyik hírnökeként tartják számon. Jellegzetes alakú, három külső, hosszabb és három belső, rövidebb lepellevélből álló, fehér színű bókoló virágaival februártól áprilisig találkozhatunk az üde- és nedves lomboserdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyómenti ligeterdőkben. Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére. A hóvirágot Európaszerte veszélyezteti a kereskedelmi célú gyűjtés, amely révén nemcsak a faj egyedei, hanem az élőhelyei is sérülnek. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Ha még többet szeretnél megtudni a hóvirágról, kattints ide.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Nyakunkon a hóvirágszezon

Hóvirágtenger a kétszáz éves angolparkban


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...