MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.03.06. 15:58,   Szöveg: turizmus.com,   Fotó: Lehoczky Péter / MTI

Kezdődik a szabadkígyósi kastély felújítása

Többek között a park, a torony, a tető, a homlokzat és a pince újul meg a Wenckheim-kastélyban, emellett persze lesz új kiállítás és rekonstruálják a szökőkutat is.

A felújítás 3 milliárd forintból valósul meg, ennek a fele európai uniós, a másik fele pedig a kormánytól kapott támogatás. Az épület bekerült a Nemzeti Kastélyprogramba, melynek keretein belül 39 műemlék, 20 kastély és 19 vár újul meg.

 

Fotó: Lehoczky Péter / MTI


A kastély 1875 és 1879 között épült. Egyik érdekessége, hogy Wenckheim Krisztina annak idején azt kérte a tervezőtől, Ybl Miklóstól, hogy a kastélynak annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak – írja a turizmus.com.

 

Fotó: Lehoczky Péter / MTI

 

Sor kerül teljes körű közműfejlesztésre, szigetelésre és gépészeti munkálatokra, megújul az épület földszintje, ahol a Wenckheim-család mindennapjait bemutató kiállítótermet alakítanak ki, de rendbehozzák a tornyot, a tetőt, a homlokzatot és a pince egy részét is. A park teljes mértékben megújul, létrehoznak benne egy játszóteret 19. századi játékokkal, valamint egy babaházat, a szökőkutat pedig fény- és hangjátékokkal kiegészítve rekonstruálják.

 

Fotó: Lehoczky Péter / MTI


A Modern Városok Program keretében hamarosan kiépítenek egy 22 km-es kerékpárutat Békéscsaba és Szabadkígyós közé. Az útvonal a már meglévő szakaszaival együtt a Wenckheim-kerékpárút elnevezést fogja kapni és Békéscsabán keresztül összeköti a szabadkígyósi Wenckheim- és a gyulai Almássy-kastélyt.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Téli túra a Viharsarok egyik legszebb vidékén

Ybl Miklós egyik legszebb munkája – Szabadkígyós

Két éven belül a Wenckheim-kastély is megújul

A Tiszántúl mesés főúri kastélya – Szabadkígyós


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...