MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.10.25. 16:25,   Szöveg: TM,   Fotó: 123rf.hu, Szilágyi Attila / HNPI, Bátky Gellért / DINPI, dr. Kocsis Tünde, Szatmári Zsolt

Kirándulásra csábít az őszi erdő – hétvégi programajánló

Októberben volt már ragyogó napsütés, meg eső is bőven. Az ősz már csak ilyen, de bármilyen idő lesz a hétvégén, az erdők még mindig színpompásak. Kapd fel a túracipőt, mutatjuk a legizgalmasabbnak ígérkező szabadtéri programokat október utolsó hétvégéjére. 

1. Gombász hétvége és gombakiállítás Agostyánban

 

Fotó: 123rf.hu

 

Erdei gombakalandra várják az érdeklődőket Agostyánban október utolsó hétvégéjén. Szombaton lesz családi gombagyűjtés az agostyáni szőlőhegytől a vadsózóig, és gombaismereti túra Tardos-Gorbatetőről az agostyáni faluházig. 29-én és 30-án pedig a begyűjtött gombákból gombakiállítást rendeznek a program szervezői.

 

Mikor?
2017. október 28–30.
Hol?
Tata-Agostyán
Részletek ide kattintva.

 

2. Darules a szegedi Fehér-tónál

 

Fotó: Szilágyi Attila / HNPI

 

A hazai daruvonulási útvonal egyik legfontosabb állomása a Hortobágy mellett a szegedi Fehér-tó környéke, ahol egyszerre 30-40 ezer daru is tartózkodhat, érdemes hát jelentkezni a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság daruleső túráira. A nemzeti park túravezetője segítségével garantáltan nem maradunk le a darvak esti behúzásáról, és sok mindent megtudhatunk életmódjukról is.

 

Mikor?
2017. október 28. 15 óra; október 29. 14 óra
Hol?
Fehér-tó, Szeged, találkozóhely: Tisza-völgyi Bemutatóház
Részletek ide kattintva.

 

3. A varázslatos Duna

 

Fotó: Bátky Gellért / DINPI

 

A Neszmélyből induló vezetett túrán a Duna élővilágával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Nagy nagyítású spektívvel a madárvilág életét fürkészhetik. A vízparti sétán a Duna óriásai, az égbe nyúló nyárfák lábainál sétálhatnak, amelyek megmutatják, hogy egykor milyen szép korú ligeterdők lehettek végig a Duna mentén. A túra hossza 3 km, időtartama kb. 3 óra.

 

Mikor?
2017. október 28. 9.00 – 12.00
Hol?
Neszmély
Részletek ide kattintva.

 

4. Csillebérci tekergés

 

Fotó: dr. Kocsis Tünde

 

A Budai-hegység kedvelt természeti látnivalóit fűzi fel a túra. 21, 11,5 és 5 kilométeres családi távon indulhatnak a résztvevők. Mindhárom résztáv jelzett turistautakon halad. A leghosszabb túra útvonala érinti a Piktortégla-üregeket, a vitorlázó-emlékművet, a Szállás-hegyet, a Sorrento-sziklákat, Makkosmáriát, Budakeszit, a Kis-Kőfejet, a Meredek-csúcsot, a Csacsi-rétet és a Szent Mihály-sziklát (Végvári-szikla).

 

Mikor?
2017. október 28. 7.00 – 16.00
Hol?
Csillebérc, Budapest
Részletek ide kattintva.

 

5. Aranyló ősz a Mecsekben

 

Fotó: Szatmári Zsolt

 

A Szászvárról induló körtúra a Mecsek kevésbé közismert, ám annál szebb tájain vezet keresztül. Közel 27 és 14 kilométeres résztávok közül választhatnak az indulók. A hosszabb táv érinti a Csepegő-árkot, a Kecske-hátat, a Vörösfenyő kulcsosházat, a Nyomákói-kutat, az Iharos-kutat, a Vár-kutat, Csurgót, a Szürke-rétet és a Lipse-tetőt. Szintidő nem lesz, de a hosszú táv csak gyakorlott túrázóknak ajánlott. A kevésbé tapasztalt kirándulóknak 10 órától vezetett túra is indul.

 

Mikor?
2017. október 29. 8.00 – 18.00
Hol?
Szászvár, rajt-cél helyszíne: Új vadrózsa étterem
Részletek ide kattintva.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...