Ínycsiklandó sütirecept: kőtt (kelt) rétes

Dunántúli, tájjellegű sütemény. Túró helyett készíthetjük almából, meggyből, dióból vagy mákból is a tölteléket.

 

Szerző:
Szalisznyó Tibor
Fotó:
Csigó Zita
2013. július 5.

Dunántúli, tájjellegű sütemény. Túró helyett készíthetjük almából, meggyből, dióból vagy mákból is a tölteléket.

 

Hozzávalók:

 

50 dkg liszt (BL 55)
1 db tojás
3 dkg friss élesztő
5 dkg zsír
3 dl tej
2 evőkanál cukor
nagy csipet só
fél kg túró (áttörve)
fél pohár tejföl
3 evőkanál cukor
4 evőkanál búzadara
fél db citrom reszelt héja és leve

 

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, sózzuk. Az élesztőt elmorzsoljuk egy dl tejben, egy kanál cukrot keverünk bele, majd meleg helyen felfuttatjuk. Közben két dl tejet felmelegítünk, hozzáütünk egy tojást, belekeverjük a zsírt és egy kanál cukrot. Az élesztős keveréket hozzáöntjük a liszthez, jól eldolgozzuk, s fokozatosan adagolva hozzákeverjük a tejes keveréket is, amíg nedves, de összeálló tésztát nem kapunk. Meleg helyen legalább két órát kelesztjük.

 

A kelés ideje alatt a túrót sűrű szitán áttörjük, hozzákeverjük a tejfölt, a cukrot, a citrom levét és héját, majd összedolgozzuk a búzadarával. Félretesszük, hogy a massza kissé megdagadjon. A tésztát kettéosztjuk, a darabokat jól átgyúrjuk, és sodrófával 1 cm vastag körlapokat nyújtunk belőlük. Két kanál tejföllel kikeverünk fél dl olajat és egy tojássárgáját. Megkenjük a tésztát, és ráhalmozzuk a túrós keverék felét. A tészta másik felével ugyanígy teszünk. A tésztát feltekerjük, a felesleges részeket levágjuk, és a tetejét is megkenjük a tejfölös keverékkel. Mintegy 20 percig 180 °C-os sütőben, majd a hőmérsékletet 150 °C-ra csökkentve, további 15 percig sütjük. Kicsit hagyjuk pihenni és hűlni. Szeletekre vágva tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánunk!

Cikkajánló