MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.01.27. 13:18,   Szöveg: Turista Magazin,   Fotó: Szalay Imre

Különleges élmények a Kályhák Házában

Egyedülálló szombat esti élmény részesei lehettek a Kályhák Háza látogatói hétvégén Keszthelyen, ahol hangulatos környezetben, gyertyafény mellett ismerhették meg hazánk hagyományos sütő-, főző-, fűtő eszközeit Szalay Imre fazekas, cserépkályha- és kemenceépítő népi iparművész segítségével.

Nem csak a több tucat világító mécses adta a meleget a rendhagyó szombat esti programon a Kályhák Házában. Egy gyönyörű zöld cserépkályha és a régi korok hangulatát megjelenítő mintegy 70 makett látványa is kíváncsiságot ébresztett a tucatnyi látogatóban.

A három egységből álló, látványosságokra épülő létesítményben Magyarország különböző tájegységeinek kályhás hagyományaiba nyerhettek betekintést a látogatók egy előadással egybekötött bemutató keretében. A történelmi és földrajzi vonatkozású tudnivalók átadásán túl néprajzi érdekességek és személyes tapasztalatok gazdagították a vendégek ismereteit.

 

 

Az érdeklődők a nyers agyag csodálatos átalakulásának lehettek szemtanúi a szakmai kommentek kíséretében

 

Az est másik fő attrakciója a műhelyben zajlott, ahol az előadó Szalay Imre korongolással mutatta be a kályhacsempe készítésének folyamatát. Az érdeklődők a nyers agyag csodálatos átalakulásának lehettek szemtanúi a szakmai kommentek kíséretében. A családias hangulatú találkozó végére kiderült, hogy miért áraszt nagyobb meleget egy szenvedéllyel készített kályha, hogy a kézi munka miatt keletkezett apró szabálytalanságok egyediek, s hogy miért kötődünk annyira a kemencékhez, kályhákhoz.
 

A makettkiállítás, kerámia-élménytár és a fazekas műhely hármas egysége tartalmas kikapcsolódást és egyedi vizuális élményeket ígér közvetlenül a Festetics-kastély szomszédságában.

Aki lemaradt volna a szombat esti kályhás történetek programról, február 7-én 18 órakor ismét beléphet a Kályhák Házába.

 
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...