Különleges gyümölcssaláta nem hétköznapi gabonákkal

A bulgur még nem nagy úr kis hazánk gasztronómiai palettáján. Török éttermeinkben török rizs névre hallgat, de a rizshez nincs köze. Ez bizony búzatöret és finom.

Szerző:
Nyersné Vajda Márta
Fotó:
Nyersné Vajda Márta
2014. január 6.

A bulgur még nem nagy úr kis hazánk gasztronómiai palettáján. Török éttermeinkben török rizs névre hallgat, de a rizshez nincs köze. Ez bizony búzatöret és finom.



Köretként vagy salátába egyaránt használjuk, íze dióra emlékeztet. Forgalmazás előtt előpárolják, emiatt otthon, vagy a kissé fárasztó túrázás után rövid idő alatt elkészül. Érdemes otthon már konyhakészen bedobozolni a többi hozzávalót.

 


Hozzávalók 6 személyre:

10 dkg nagyobb szemcsés bulgur + 1.5 dl forró víz vagy húsleves, 10 dkg vörös lencse + 1.5 dl forró víz vagy húsleves, kevés tengeri só, 1db sötét pirosra érett gránátalma, 10 dkg aszalt tőzegáfonya /vörös/, 10 dkg mandulabél, ½ citrom leve, 2 ek mézes mustár, 2 ek gránátalmaszörp, 1 csokor aprított petrezselyem, 3 ek extra szűz olívaolaj

 



Elkészítés:

A bulgurt és a vörös lencsét külön-külön enyhén sós, forró vízbe szórjuk, 5 percig takarékon melegítjük, majd 20 percig pihentetjük, mialatt teljesen beszívják a vizet és pergőssé válnak. A narancs héjához hasonlóan bemetszett és cikkenként széttört gránátalma sárgás hártyáiból kimorzsoljuk a kocsonyás magokat, elkeverjük az áfonyával, a félbe vágott és belső héjában hagyott mandulabéllel, a citromlével, mézes mustárral, szörppel. Hozzáadjuk a langyosra hűlt bulgurhoz. Megkóstoljuk, és ha szükséges, kevés sót pergetünk rá. Megszórjuk az illatos petrezselyemzölddel, rácsepegtetjük az olívaolajat, átkeverjük. Színes, szemvidító salátánkat önálló fogásként, vagy hamuban sült fóliás burgonya társaságában is tálalhatjuk.

 

 

 

Cikkajánló