MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.12.18. 09:15,   Szöveg: WWF Magyarország, Tóth Judit/TM,   Fotó: 123rf.com

Legyen még zöldebb a karácsony!

Az év utolsó hónapjában riasztóan megugrik a megvásárolt, felhasznált, majd szinte azonnal eldobott papír mennyisége. Ráadásul a keletkező hulladéknak csak töredéke kerül szelektív gyűjtőkbe.

Az adatok a világ minden pontján sokkolóak. Az Egyesült Királyságban csak a decemberben elhasznált csomagolópapírral kilencszer körbetekerhetnénk az Egyenlítőt. Kanadában, az ünnepi szezonban az egy főre eső hulladék mennyisége eléri az 50 kg-ot. Az Amerikai Egyesült Államokban, ha minden család csupán kettő ajándékot újrahasznált csomagolásba kötne, 45.000 futballpályányi papírt lehetne megspórolni.


A papírhulladék felét csomagolóanyagok teszik ki


Magyarországon sem jobb a helyzet - ráadásul nem kizárólag karácsonykor hozunk olyan döntéseket, amelyek nem fenntarthatók. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint évente fejenként kb. 95 kg papírhulladékot termelünk, melynek felét a csomagolóanyagok (főleg a vásárolt termékek borítása és karácsonyi díszpapírok) teszik ki. Decemberben pedig akár 10-15%-kal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65%-ot.

 

Fotó: 123rf.com


A felesleges pazarlás helyett a WWF Magyarország idén az ötletes alternatívák és cellulózmentes csomagolások használatára buzdít mindenkit „Tudatos választásokkal karácsonykor is csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat - akár azzal, hogy helyi, szezonális termékekből készített fogásokat teszünk az ünnepi asztalra, csökkentjük a húsfogyasztásunkat, vagy pedig azzal, hogy nem használunk csomagolópapírt”- mondja Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.


Tárgyak helyett együtt töltött idő


Egy kis odafigyeléssel számtalan csomagolópapír-mentes alternatíva áll rendelkezésünkre, melyek nem jelentenek többletköltséget. Az ajándékokat beboríthatjuk régi kottákkal, térképekkel, újságok vagy képregények lapjaival, felhasználhatjuk a régi, megunt vagy soha nem használt karácsonyi terítőket, de a kifestett cipős dobozok is nagyon jól mutatnak. Ha ruhadarabot ajándékozunk, használjuk azt is csomagolóként. Ha mindenképpen ragaszkodunk a csomagolópapírhoz, válasszunk 100%-ban újrahasznosított papírt, műanyagszalag helyett pedig rafiát a kötözéshez. De a legjobb talán, ha tárgyak helyett inkább élményt és az együtt töltött időt ajándékozzuk szeretteinknek.

 

Fotó: 123rf.com


"Elsőre talán apróságnak tűnhet a csomagolópapír kiváltása karácsonykor. Higgyük el mégis, ez hatalmas előrelépést jelent az év végi környezetterhelés csökkentése felé! Igenis rajtunk áll, mennyi hulladékot termelünk, ahogyan az is, hogy bolygónk egészségéért hajlandóak vagyunk-e cselekedni" - mutatott rá Antal Alexa.


Vágott fenyő vs. műfenyő


Kump Edina környezetkutató, akivel korábban már hosszabb interjút is készítettünk a hulladékmentes életmódról, természetesen karácsonykor is maximális környezettudatosságra törekszik.
Edináéknak volt már vágott fájuk, illetve földlabdás is, amit kiültettek, mikor eljött az ideje, idén azonban nem lesz fájuk, csak egy kis karácsonyi díszítés.

 

Fotó: 123rf.com

 

Hogy a vágott fenyő vagy a műfenyő a környezettudatosabb megoldás, arról már régóta viták folynak. Az életciklus elemzések azt mutatják, hogy vágott fenyő környezettudatosabb megoldás. Egy kanadai vizsgálat szerint a műfenyő, ha átlag hat évig használják, háromszor több üvegházgáz-kibocsátással jár, mint egy vágott fenyő. Míg a műfenyőket Kínában készítik, és onnan utaztatják a világ különböző részeibe, addig a hazai fenyőket főleg Vas és Zala megyében termesztik, kimondottan azért, hogy karácsonyfa legyen belőlük. Aki teheti, válasszon töves fenyőt, amit később kiültethet a kertbe, de egyes helyeken arra is van lehetőség, hogy a leendő karácsonyfát kikölcsönözzük, majd az ünnepek után visszavigyük.

 

Fotó: 123rf.com


Edina ajándékvásárlásnál azt tanácsolja, mindenképpen alaposan gondoljuk át, valóban hasznos-e az az ajándék az ajándékozott számára, és később hulladékként lehet-e majd az adott tárggyal mit kezdeni. Az elektronikai cikkek esetében, ha lehet, válasszunk olyat, amely javítható, bár sajnos, ma már ez egyre ritkább. Aki teheti, és a családban is kellő nyitottságra talál e téren, a legjobb, ha tárgyak helyett inkább élményeket ajándékoz.


Az év utolsó heteiben nem csak papírfogyasztásunk, de élelmiszer-pazarlásunk is megugrik. Épp ezért érdemes már a készülődés során részletes menütervet és bevásárlólistát írni, és csak annyit vásárolni és főzni, amennyire szükségünk van. Ha mégsem sikerült jól eltalálni az adagokat, akkor se a kukába kerüljön a feleslegessé vált étel, a még fogyasztható élelmiszereket odaajándékozhatjuk a rászorulóknak.


Kapcsolódó cikkek:

Így termelhetsz kevesebb szemetet

A család, amely nem termel szemetet

Egy év, egyetlen üvegnyi szemét

A Duna is tele van mikroműanyaggal
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...