MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.09.21. 12:05,   Szöveg: MME,   Fotó: Hashim Morsy / MME, Ahmed Waheed / MME, Mohamed Hazem / MME, Marjo Glerum / MME

Magyar gólyák is elhullottak a Sínai-félsziget szeméttelepén

A vonuló-pihenő területen található Sharm El Sheikh városa melletti szeméttelepen és szennyvíztisztítónál évről évre sok halott és beteg madarat találnak. Idén két magyar gyűrűs fehér gólya teteme került kézre.

Fotó: Hashim Morsy / MME

 

A Sínai-félszigeten a vonulás időszakában több ezer fehér gólya gyűlik össze. A félsziget déli partvidékén, Sharm El Sheikh település környékén sajnos nincsenek biztonságban a vonuló madarak: a szeméttelepen a hulladékból csipegetve sokszor veszélyes anyagokat is lenyelnek.

 

Fotó: Marjo Glerum / MME


A szennyvíztisztítónál az ülepítők vízminősége, valamint egyes műtárgyak szintén veszélyesek a megpihenő madarakra – írja a Magyar Madártani Egyesület. A bejelentő (Ahmed Waheed) szerint idén kevesebb gólyatetemet találtak, összesen 60 példányt. Ezek között volt a két magyar gyűrűs madár is. Mindkettőt idén gyűrűzték fiókaként a Kiskunságban, az egyiket Izsákon, a másikat Katymáron.

 

Fotó: Ahmed Waheed / MME  Fotó: Mohamed Hazem / MME


A fehér gólya hosszú távú vonuló madárfaj, a Földközi-tengert megkerülve, a földszorosoknál hagyja el Európát. A nyugat-európai példányok Gibraltárnál kelnek át és vonulnak tovább nyugat-afrikai telelőterületükre. Közép- és Kelet-Európa fészkelő fehér gólyái a Boszporusz térségében hagyják el a kontinenst, majd Afrikát elérve, dél felé haladnak tovább. A madarak egy része a Csád-tó térségébe tesz egy kitérőt, mielőtt elérné Közép- és Dél-Afrikai telelőterületeit.

 

Forrás: MME

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megint Báró a leggyorsabb jeladós gólya

Megtanítják a gólyáknak, hogy nagy ívben elkerüljék a villanyoszlopot
Zokni, a gólya csak egy a 168 ezerből

Már repkednek a kamerás fészek kisgólyái
Nem bírja el a fejét a frissen kikelt kisgólya

Tollas misszió - interjú


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...