MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.10.09. 15:44,   Szöveg: TM,   Fotó: Gulyás Attila, Bozor Magdolna

Magyarország fasorai sokkal érdekesebbek, mint hinnéd

Lehet, hogy elsőre azt gondolnád, az allék nem túl izgalmasak, mi mégis szeretnénk rácáfolni erre az állításra októberi számunk top 10-es rovatával. Egyes fasorok nemcsak hangulatosak – különösen ilyenkor, ősszel – de a történetük is izgalmas. Íme, egy kis ízelítő.

Fotó: Gulyás Attila

Fenékpusztai-feketefenyősor

 

A nagycenki kettős hársfasort Európa egyik legszebbjének tartják. Az allét Széchényi Antal és felesége, Barkóczy Zsuzsanna telepíttette 1754-ben. Ha a kastélytól sétálunk végig az impozáns, több mint két kilométer hosszú fasoron, Széchényi Béla és Erdődy Hanna sírjánál lyukadunk ki. A feleség fiatalon, 26 évesen hunyt el gyermekágyi lázban, második lányuk születése után, és saját kívánsága szerint temették el a fasor végébe. Széchényi Béla sosem nősült újra; 46 évvel később temették felesége mellé. A síremlék szarkofág formájú, és bronz domborművek díszítik, amelyek Kundmann Károly bécsi szobrász munkái.

 

Fotó: Bozor Magdolna

Nagycenki-hársfasor


Az Alcsúti Arborétum meglátogatásakor érdemes végigsétálni a közelben húzódó platánsoron is, amelyet – nem nehéz kitalálni – a „platánkorszakban”, azaz a 19. században telepítettek az arborétum fáival együtt. Akkoriban előszeretettel ültettek itthon nagyobb, rendszerint más klímaövből, illetve kontinensről származó fákat, a platánon kívül például vadgesztenyefát és szivarfát. Az Alcsútdoboz felé vezető etyeki utat most mintegy 200 terebélyes fa szegélyezi.

 

Fotó: Gulyás Attila

Alcsútdobozi-platánsor


Ha túrázással kötnéd össze az allénézegetést, irány a Parádfürdőtől délre található, mintegy 1,5 km hosszú, főleg vadgesztenyékből álló Ilona-völgyi-fasor, amely az ország legmagasabb természetes zuhatagához, az Ilona-völgyi-vízeséshez vezet. A fákat gróf Károlyi Mihály telepíttette a 19–20. század fordulóján, és 1975 óta helyi jelentőségű védett természeti érték. Miközben a hatalmas fák lombjai alatt a vízesés felé haladunk, érdemes elidőzni kicsit a Szent István-csevicekútnál, ahol megkóstolhatjuk a különleges ízű mátrai csevicét.

 

Fotó: Gulyás Attila

Ilona-völgyi-fasor


Itt még nincs vége. Ha szeretnél még több fasorral megismerkedni, lapozd fel az
októberi Turista Magazint


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Eddig hozzáfűzött kommentek (1):
Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...