MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.07.07. 11:45,   Szöveg: Sokszínű vidék/TM,   Fotó: 123rf.hu

Már repkednek a kamerás fészek kisgólyái

A négy fióka, Kelepke és Kázmér utódai sok érdekes pillanattal örvendeztették meg azokat, akik az utóbbi hónapokban nyomon követték a kocséri bekamerázott fészek életét. Most eljött a kisgólyák komolyabb szárnypróbálgatásainak ideje.

Fotó: 123rf.hu

 

Ahogy mi is hírt adtunk róla, a kocséri gólyacsalád élete kész mozi. Kelepke és Kázmér már 11 éve költ a településen. Az utóbbi hónapokban online lehetett követni a fészekigazítást, a tojásrakást, a tollászkodást, a költést, a fiókaetetést és –nevelést, most pedig elérkezett a várva várt pillanat: a négy kisgólya kirepült. Persze ez nem jelenti azt, hogy többet nem láthatjuk őket. Egy-két hétig még a szüleiktől kapnak élelmet, és a szárnyaikat próbálgatják, egyre jobban felfedezik a környéket és egyre távolabb merészkednek.

 

Itt látható az első visszaérkezés.

 

Ha meglesnéd a fiókákat, íme, az élőkép.

 

 

 

Fehér gólya (Ciconia ciconia)
Nagy termetű gázlómadár, testhossza 95–110 cm, szárnyfesztávolsága 180–218 cm. A kifejlett példány tollazata fekete-fehér, lába és csőre piros. A gólyapárok többsége elszórtan, egyesével fészkel. Nagyméretű gallyfészket épít, amibe általában 3-5 tojást rak a tojó. A fiókákat az egyik szülő a kezdeti időszakban állandóan védi az időjárás szélsőségeitől és a ragadozóktól. A fiatalok 8 hetes koruk után teszik meg az első repülésüket a fészek körül. Tápláléka változatos, férgekből, rovarokból, halakból, kétéltűekből, hüllőkből és más kisebb gerincesekből áll. A fehér gólya európai állománya néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel. Az út alatt nagyon fontos tényező a táplálék forrása és az időjárás, ami befolyásolja az út időtartamát, a kiválasztott telelőhelyet és a pihenőhelyet. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Kész mozi a kocséri gólyacsalád élete

Nem bírja el a fejét a frissen kikelt kisgólya

Idén is beleshetsz a gólyafészkekbe

Zokni, a gólya csak egy a 168 ezerből


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...