MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumGalyakilátó

Medvehagyma és nádi farkas, egy alföldi erdő rejtett kincsei

Áprilisban és május elején évek óta rendre kilátogatunk kedvenc alföldi – Gyula környéki – erdőnkbe, medvehagymát szedni, vadakat nézni, és élvezni a tavaszi erdők virágos zsongását. Így volt ez most az idén húsvétkor is. 

Fotó: Szatmári Zsolt

Medvehagymás erdő

 

A medvehagyma az egyszikűek osztályán belül a hagymafélék családjába tartozik. A levelében található allicin miatt antibiotikus hatású, ezért jól használható gyomor- és bélfertőzések kezelésére. Fogyasztása kedvező a szív és érrendszeri betegségekre, mivel koleszterin- és vércukorszint-csökkentő hatással is rendelkezik. A levelét tartalmazó teakeverék vérnyomáscsökkentő hatású, sötétzöld színű levelében lévő klorofill kitűnő antioxidáns. Jellemző élőhelye a páratelt környezetű, szerves anyagban gazdag talajú lomberdők, szurdokerdők és a patakokat kísérő puhafás ligeterdők. Természetes és tömeges elterjedése a Dunántúlra jellemző, az Alföldről viszont az erősödő kontinentális hatás miatt egyre inkább kiszorul, már-már ritkaság számba megy. Nekünk néhány éve sikerült rátalálni talán a legnagyobb összefüggő alföldi élőhelyére a Körös–Maros Nemzeti Park területén. (Az élőhelyek védelmének érdekében pontos helyszínleírással nem szolgálhatunk, megértésüket köszönjük!)

 

Fotó: Szatmári Zsolt

A fák között felbukkant egy nádi farkas

 

S még egy érdekesség, alig egy órányi járásra a medvehagymás erdőtől. Bár hosszú évek óta járjuk ezt az erdőrészt, de még sosem láttunk itt nádi farkast – aranysakált –, bár hallottunk róla, hogy van, de azért nem éppen gyakori esemény az, hogy lencsevégre is kaphatjuk. Csupán néhány másodpercig láthattuk, egy nagy kört téve megkerült minket, és eltűnt, mint egy szellem. Csak néhány képet volt lehetőségem készíteni róla, túl messziről, túl gyorsan, de legalább sikerült róla fotót készítenünk.

 

Fotó: Szatmári Zsolt

Gyorsan tovább is állt az aranysakál

 

Szöveg és fotó: Szatmári Zsolt – szatmarizsolt.blogspot.hu
 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2017. július
H K Sze Cs P Szo V
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
2425
26
27282930
31
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. július
Megyeri Máté:
Berepülés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...