MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.09.28. 14:30,   Szöveg: turizmusonline.hu,   Fotó: Gulyás Attila

Még szebb lesz a füleki vár

A füleki erődítmény mellett a bátonyterenyei kastélyhoz tartozó épületeket és a somoskői várhoz vezető utat is felújítják 2019-re.

Fotó: Gulyás Attila

 

Szlovák és magyar települések összefogásával valósul meg a projekt 2019 szeptemberére. Új tetőt kap a füleki vár Bebek-tornya, befedik az alatta lévő ágyútornyot, és itt mutatják be a történelmi Nógrád megye várait. Új bejárati kaput hoznak létre, felújítják az ide vezető utakat és parkolót is kiépítenek. A vár kihasználatlanul álló bástyájában információs pontot alakítanak ki. A felújítandó füleki borház a mesterségek bemutatóhelye lesz.

 

Fotó: Gulyás Attila


Sátorosbányán a határon álló somoskői várhoz vezető út újul meg, Bátonyterenyén pedig a Gyürky-Solymossy-kastélyhoz tartozó tiszti- és cselédlakások, melyek a palóc kultúra bemutatóhelyéül fognak szolgálni. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Salgótarjánban Baglyaskő váránál végez régészeti feltárásokat, ezek eredményeit archeoparkban mutatja be, és a területen gyermekjátszótér is épül. A „Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén” nevű projekthez kapcsolódó felújításokat még szeptemberben elkezdik.

 

Fotó: Gulyás Attila

 

Kapcsolódó cikkeink:

A macskakő nyomában a Medves-vidéken

Két ország peremén – Somoskő vára

Folytatódik a nógrádi vár felújítása

Most kiderül, mennyit tudsz a magyar várakról

 

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...