MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.07.27. 09:30,   Szöveg: TM,   Fotó: Gulyás Attila, Agóra Tudományos Élményközpont, Fortepan/Umann Kornél, Sevcsik András/DINPI, Bakony-Balaton Geopark, Joó Annamária

Megint ránk szakad a nyár – hétvégi programajánló

Az utóbbi időben a nyári időjárás szeszélyes változásainak vagyunk kiszolgáltatva, az erdei környezet azonban minden körülmények között felfrissít. Mutatunk néhány programot, amiért érdemes a hétvégén kimerészkedni a szabadba. 

1. Zebegény éjszakai és esti túra

 

Fotó: Gulyás Attila

 

Akik szeretnének nekivágni a sötét erdőnek, azoknak jó alkalom egy éjszaki teljesítménytúra, amely nem mellékesen bátorságpróbának sem utolsó. Míg a 10 km-es táv teljesítői megcsodálhatják a Dőry-kastélyt, addig a 25 kilométeresen túrázók a Békás-rét, Törökmező, a Vizes-árok és a Hegyes-tető közötti útvonalon haladva érkeznek el az Ernő-forráshoz, ahonnan a kálváriát és a Trianon-emlékművet érintve térnek vissza Zebegénybe.

 

Mikor?
2017. július 29.
Hol?
Zebegény
Részletek ide kattintva.

 

2. Csillagles és mókás kísérletek az Agórában

 

Fotó: Agóra Tudományos Élményközpont

 

Éjszakai távcsöves csillagnézést hirdetett a debreceni Agóra július 28-án este fél 9-kor. Jó idő esetén ezen az estén várhatóan jól látszanak majd ismét a Hold hegyei és kráterei, de az érdeklődők megcsodálhatják a Jupitert és a Szaturnuszt is. Hétvégén pedig a kisebbeket is várják színes, mókás kísérletekkel az élményközpontban.

 

Mikor?
2017. július 28 – 30.
Hol?
Debrecen, Agóra Tudományos Élményközpont
A programokról itt és itt tájékozódhatsz bővebben.

 

3. Malomkeréktúra a Séd völgyében két keréken

 

Fotó: Fortepan/Umann Kornél

 

Szélhámos-e a szélalmos? Iszákos-e, aki felönt a garatra? Tényleg elbírta Kinizsi Pál a malomkövet? A kanyargó Séd mellett tekernek a résztvevők, hogy a fenti kérdésekre választ kapjanak, miközben felkeresnek nyolc régi veszprémi malmot is. Kellemes, gyerekekkel is könnyen teljesíthető kerékpáros városi túra.

 

Mikor?
2017. július 29. 9.00 – 12.00
Hol?
Veszprém, találkozóhely: Laczkó-forrás, Veszprémvölgyi út 122.
Részletek ide kattintva.
 

4. Esti rákászat a Börzsönyben

 

Fotó: Sevcsik András/DINPI

 

Egy világszinten ritkuló tízlábú rákfaj után eredhetünk a túrán. A kövi rák tiszta, középhegységi vízfolyások lakója. Rejtett életmódja miatt, nagyon keveset tudunk állományai alakulásának okairól. Mivel éjszaka keresi táplálékát, így a résztvevőknek is naplemente után kell lámpákkal felvértezve „rákászkodni”. Túra hossza 3 kilométer, időtartama kb. 2–3 óra.

 

Mikor?
2017. július 29. 19.30 – 22.30
Hol?
Szokolya–Királyrét, Hiúz Ház (Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont)
Részletek ide kattintva.

 

5. Túra a megszelídült vulkánok fennsíkjára

 

Fotó: Bakony-Balaton Geopark

 

Tűz és víz: e két őselem jegyében járják be és ismerik meg a Fekete-hegy északi részének természeti értékeit az érdeklődők. A szakvezetéses geotúra útvonala a kapolcsi Faluháztól indul, majd a Kecske-völgyben (Kecske-kő, piroklasztit feltárás) folytatódik, érinti Kálomisz-tavat, a henyei ősbükk tetemét és a Király-kő bazaltszikláját. Táv: kb. 6 km. Időtartam: 4 óra.

 

Mikor?
2017. július 29. 10.00 – 14.00
Hol?
Kapolcs, találkozóhely: a Faluház udvara, Művészetek Zöldje udvar, a Bakony–Balaton Geopark standja
Részletek ide kattintva.

 

6. Vándortáborozók nyomában a Mecsekben

 

Fotó: Joó Annamária

 

Pécs környékének természeti látnivalóit fűzi fel a mecseki túra, melynek 30 kilométeres résztávjának útvonala érinti a Dömör-kaput, a Kantavárat, a Rábay-fát, a Fehér-kúti kulcsosházat, a Tripammer-fát, a Kőlyukat, Vágotpusztát, Orfűt, a Büdös-kúti kulcsosházat, a Remete-rétet és a Mandulást. Látványban a rövidebb, „családi” 15 kilométeres táv sem marad el.

 

Mikor?
2017. július 29. 7.00 – 16.00
Hol?
Pécs, Kardos úti kulcsosház
Részletek ide kattintva.
 

7. Budai piros túra

 

Fotó: Gulyás Attila

 

A közel 20 kilométeres túra a Budai-hegység leglátványosabb részein vezet végig. A Nagykovácsiból induló túra útvonala érinti a Vörös-pocsolyát, a Kecske-hátat, a Fekete-fejet, a Szépjuhásznét, a János-hegyet, Makkosmáriát, a Végvári-sziklát, a Budaörsi-hegyet, és Csillebércen ér véget.

 

Mikor?
2017. július 30. 8.00 – 15.00
Hol?
Nagykovácsi, 63-as autóbusz végállomása
Részletek ide kattintva.

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...