Mihez kezdjek a birssel?

A birs bár illatos és szép, nyersen ehetetlen, fanyar gyümölcs. Feldolgozni nem könnyű, de megéri.

Szerző:
Nyersné Vajda Márta - Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Nyersné Vajda Márta
2013. november 23.

A birs bár illatos és szép, nyersen ehetetlen, fanyar gyümölcs. Feldolgozni nem könnyű, de megéri.

A birsből készült remek édesség, az úgynevezett "sajt" dióval felturbózva bizonyára sokatok számára kedvelt csemege. Most egy ennél még finomabb édességet mutatunk be nektek, amely bizonyítja, hogy nagyon megéri a birsekkel megküzdeni a konyhaasztalon. 

 

hozzávalók a zselés cukorhoz

(6 személyre)


2 kg birsalma
2 kg kristálycukor
2 db nagy citrom leve

Elkészítés

A birsalmát jól megmossuk, a hibás részeket és a csutkát kivágjuk, a húsát héjastól felkockázzuk. Fedő alatt annyi lében tegyük fel főni, amennyi éppen ellepi. Amikor már pépesen puha, állandóan keverve hozzáfőzzük a cukrot. Ha már kb. 5 percet forrt együtt, belefacsarjuk a citromok levét, levesszük a tűzről. Langyosra hűtjük.

 

4-5 nagy tálcára műanyag fóliát terítünk, ujjnyi vastagon rákenjük a masszát.

Másnap mindegyikre terítünk egy műanyag fóliát, és egyesével ügyesen ráfordítjuk egy-egy üres tálcára, de megint nem takarjuk le, hogy szikkadjon. Harmadnap újból jöhet a műanyag fólia, megint megfordítjuk a tálcán, ismét levesszük róla a takarót.

 

Ezt annyi nap ismétljük, amíg kellően rugalmassá nem szilárdul a birsalma sajt. Érdemes türelmesnek lenni, mert az eredmény kárpótol a maceráért. Amikor már úgy érezzük, hogy kellően szilárd, 1-1 üres tálcát megszórunk kristálycukorral (nagyon jó rá a barnacukor is), ráfordítjuk a tálca tartalmát, megint megszórjuk cukorral és csíkokra, majd kockákra vágjuk. Egy kis cukorral még apránként összerázzuk. Bolti desszert helyett igazi meglepetés ajándék szeretteinknek papírral bélelt, szép kis dobozban.


 

 

 

A birsek főzésekor keletkező mellékterméket sem érdemes kiönteni, hiszen ebből is készülhet különleges csemege. 

 

Birs-zselé pohárkrém recept

 

A télire eltett birsalmasajt befőzésekor leszűrt forró lé adta a pohárkrém ötletét. A gyönyörű üvegesen áttetsző, sűrű finomság alaposan meglódította a fantáziámat, olyan sokféleképpen felhasználható. Egy része azóta is szíjas gumicukor pótlóként szárad.

 

 

Elkészítés
Az alaposan ledörzsölt és megmosott birsalmát héjastól kettévágjuk, majd nagyobb kockákra aprítjuk. Kb. 1 órán keresztül annyi vízben főzzük, ami éppen ellepi. Többször megkeverjük, s ha már nagyon puha, tésztaszűrőn átszűrjük.

Felfogjuk a levét, a húsát botmixerrel pépesre törjük, félre tesszük, s még aznap felhasználjuk birsalmasajthoz, krémleveshez, szószhoz, stb., megfelelően ízesítve. A zseléhez a cukrot és a dzsemfixet elkeverjük, kevés birslével csomómentesre keverjük, belecsorgatjuk a többi lébe, felforraljuk, 1 percig főzzük, langyosra hűtjük.

A pohárkrémhez a tejszínt kemény habbá verjük, a masccarponét a kétféle cukorral simára keverjük , lazán a habba forgatjuk. Két réteg birs zselé közé töltve magas, talpas kehelypoharakba rétegezzük. Főtt birsalma szeletekkel, zöld mentával díszítjük. Behűtjük, házi babapiskótával tálaljuk.

 

 

 

hozzávalók a pohárkrémhez
 

(4 személyre)


Zseléhez:
5 kg birsalma
30 dkg kristálycukor
20 dkg barna nádcukor
1 cs 3:1 dzsemfix
1 citrom leve

 

Krémhez:
1 dl Hulala tejszín
15 dkg mascarpone
1 ek nádcukor
1 cs vaníliás cukor
mentabóbita

 
 

 

 

 

Cikkajánló