MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Mit rejtenek a szelíd dombok? – A Murány-áttörés tanösvény

Szlovákia többnyire hófödte, sziklás hegycsúcsairól és vad szurdokairól ismert a túrázók körében, azonban Gömör szelíd lankái között is akadnak olyan helyek, melyeket érdemes felkeresni, akár egy rövid családi kirándulás keretében is. Ilyen például a magyar határtól nem messze található Beretke falu tanösvénye, mely a vadregényes Murány-áttörésbe kalauzol el minket. 

Fotó: Kovács Bence

 

Az idei húsvét hétfője csodálatos időjárással ajándékozott meg minket, így hiba lett volna nem kimozdulni a lakásból egy rövid túra erejéig. Olyan helyet akartunk felkeresni, ahol egy nem túl megerőltető sétát lehet tenni szép természeti környezetben, akár az egész család számára. Így esett a választás a 3,2 km hosszú Murány-áttörés tanösvényre, amely egy kellemes délelőtti séta keretében bemutatja a Murány folyó által kivájt szurdokszerű völgy hangulatos környezetét. Beretkét legkönnyebben az E58-as nemzetközi főútról lehet megközelíteni, Csoltó előtt balra kanyarodva, mi is így jutottunk el a bánrévei határtól mindössze 25 kilométerre fekvő településre.

 

Fotó: Kovács Bence

 

Az autót a tanösvény első állomásánál hagytuk, mely egy különleges, kagylólenyomatos mészkősziklaszirt alatt található. Felettünk a barokk kori Szent András apostol kápolna romjai, illetve a református templom állnak, melyek sajnos áldozatul estek a II. világháborúnak. A templomdombon rögtön magyarul szólnak hozzánk: egy idős hölgy kinyitotta nekünk a portát, melynek udvarán a falu utolsó megmaradt bunkere található, majd felvilágosított minket: ,,Trianon után épült a magyarok ellen". Ezután mesélt a település látnivalóiról, majd ajándékozott nekünk egy képeslapot a tanösvényről – nagyon kedves gesztus.

 

Fotó: Kovács Bence

A Szent András apostol kápolna romjai 

 

Fotó: Kovács Bence

Az utolsó megmaradt bunker

 

Továbbindultunk a dombtetőn, a jelzések és táblák a Peskőhöz vezettek minket. A Murány folyó partján álló sziklaszirt tetejéről csodás kilátás nyílik a környező dombokra, innen pedig remekül kiépített lépcsősor és korlát vezet le a Peskő-átjáróbarlanghoz, melynek mindkét bejáratánál padokat helyeztek el. Innen meredek, de korláttal biztosított ösvényen ereszkedtünk le a folyópartra, és hamarosan egy hídon átkelve a jobb parton folytattuk utunkat.

 

Fotó: Kovács Bence

Kilátás a sziklaszirtről 

 

Fotó: Kovács Bence

A Peskő-átjáróbarlang

 

A rét után egy kis kőfejtőt csodáltunk meg, majd alulról is szemügyre vehettük a Peskő zord sziklaormát, illetve a folyón kialakult apró zúgót. Kellemes ezen az apró tisztáson elidőzni kicsit, hallgatni a folyó zúgását, a madarak énekét. Innen kezdődik maga a Murány-áttörés Természetvédelmi Terület, mely egészen a következő településig, Mellétéig tart. A különleges hangulatú, vadregényes völgyben a csendesen hömpölygő folyó mellett kanyarog a szűk ösvény, fákat, köveket kerülgetve. A domboldalban mohával borított sziklák figyelnek, itt-ott kisebb sziklaüregekkel, ahol baglyok, denevérek tanyáznak.

 

Fotó: Kovács Bence

Ösvény a folyóparton 

 

Fotó: Kovács Bence

A Murány-áttörés

 

A meander előtt a kis csapás balra kanyarodik, fel egy borókás, ligetes legelőre, ahol a tavasz színeiben lehet gyönyörködni, majd betérünk egy erdőbe, és alattunk a mélyben ismét felbukkan a Murány, ezúttal már ismét hangos morajlással. Meredek ereszkedővel jutunk le a partra, ahol egy nagy sziklában található a Rosszgyári-barlang. A 11 méter hosszú barlang a történelem előtti időkben is lakott volt, de a II. világháború idején német katonák búvóhelyeként szolgált. Ma valószínűleg a rókák a lakói a szűk járatnak – gondoltam valamilyen apró állat csontvázára pillantva. A Rosszgyári-barlang egyike a 15 barlangnak, melyek karsztosodással keletkeztek a Murány-áttörésben. Az érdekes nevű üreg nem messze, a folyó túlpartján álló 17. századi nagyolvasztóról kapta a nevét, melynek romjai sajnos nehezen megközelíthetőek, és a természet által visszahódított területen fekszenek. Itt egy merítős forrásból olthatjuk szomjunkat (én jobban örültem volna egy befoglalt forrásnak, de sebaj), illetve pihenhetünk kicsit a farönkökből készített padokon, mielőtt továbbmennénk.

 

Fotó: Kovács Bence

A Rosszgyári-barlang 

 

A sárga turistajelzés itt továbbmegy a völgyben, azonban a tanösvény balra fordul, egy sziklás vízmosásba, ahonnan ismét balra kanyarodik az út, fel a domboldalba. Itt megjegyezném, hogy ezen a szakaszon nem igazán van kitaposva az ösvény, így problémás lehet itt közlekedni a nyári időszakban, de eltévedni szerencsére nem lehet, a jelzések elég sűrűn vannak festve. Innen a völgy felett széles, lankás legelőn haladtunk tovább, ahol érdemes felsétálni a dombtetőre, ahonnan szép kilátás nyílik észak felé a Szlovák Érchegység hegyeire, dél felé pedig Beretkére, a Sajó völgyére, illetve a távolban a Bükk is megpillantható. Innen a tanösvény kissé ritkásan van jelezve, azonban némi odafigyeléssel nem lehet eltévedni. Egy ördögszántás után eljutottunk a régi vízimalom épületéhez, amely már csak szomorú romok formájában maradt fenn, majd egy tanya mellett elsétálva visszatértünk a faluba, ahol az autó is várt minket.

 

Fotó: Kovács Bence

 Kilátás az Érchegység felé

 

Fotó: Kovács Bence

Kőfejtő

 

A tanösvény összességében rövid idő alatt bejárható, de néhány órát el lehet itt tölteni, ha mindent alaposan megnézünk, és valószínűleg kisebb gyermekek is élvezni fogják a változatos helyszínek és a vízpart közelsége miatt. Tudom ajánlani mindenkinek, aki szeretne megkapó hangulatú környezetben kikapcsolódni egy délelőtti vagy délutáni séta keretében. Akinek pedig ez nem elég, az felkeresheti a Szlovák-karszt Nemzeti Park, illetve az Aggteleki Nemzeti Park közeli látnivalóit is.

 

Szöveg és fotók: Kovács Bence

 

 

Ha te is szeretnéd megosztani a többiekkel a túrázás közben szerzett élményeidet, jelentkezz cikkíró pályázatunkra, és nyerj értékes nyereményeket!
 


Korlátokkal kiépített szakasz
Panoráma a Peskőről
Peskő-átjáróbarlang
Lépcsők a Peskő-átjáróbarlangnál
A Murány folyó
A Murány folyó
A Murány folyó partján
Borókás liget
A Rosszgyári-barlang
A Murány folyó
Kiépített ösvény
A Murány szurdoka
A Murány szurdoka
A Murány folyó
Irányjelző táblák
Vízmosás
Kilátás a Sajó völgyére
ÖrdögszántásHOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. június
Majoros Ildikó:
Kéken is az égig
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...