MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.02.26. 12:20,   Szöveg: kmnp.hu/TM,   Fotó: pxhere.com, pixabay.com,

Most van rá esély, hogy összefuss egy vidrával

Itt a vidrák párzási időszaka, amikor az állatok nappal is aktívabbak, így ilyenkor a legvalószínűbb, hogy természetes élőhelyükön lesheted meg őket.

Hazánk a sok vizes élőhely miatt vidranagyhatalomnak számít: főként a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön található meg nagy számban a menyétféle. A Körösök és a Maros mentén, valamint a Kis-Sárréten is szép számban fordul elő – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

 

Fotó: pxhere.com


A vidrák nem alszanak téli álmot, de éjszakai életmódjuk miatt csak nagyritkán lehet megpillantani őket. Jelenlétükre jellegzetes ötujjas lábnyomaikból és faroknyomaikból következtethetünk. A puha hóban vagy sárban a lábujjak közötti hártyák is jól kivehetők. Párzási időszakban viszont (ami általában február-márciusra esik, de egyébként a környezeti feltételek alakítják) nagyobb rá az esély, hogy elcsípjünk egy-egy vidrapárt.

 

Fotó: pxhere.com


A vidra a párzási időszakon kívül magányosan él. Utódait (általában két-három kölyköt) a nőstény egyedül neveli: már a megtermékenyüléskor elzavarja a hímet, nehogy az bántsa a kicsiket. A vemhesség 2 hónapig tart, a picik 3 hónapig szopnak, és 2-3 éves korukban válnak ivaréretté. A vidrák étlapján a halak, kétéltűek, rákok, esetleg gerinctelenek (kagylók, vízi rovarok, lárvák), rágcsálók szerepelnek. Testtömegük 3-14 kg, testhosszuk 46-82 cm. Bundájuk tömött, zsíros, taszítja a vizet és rendkívül jó hőszigetelő.

 

Fotó: pixabay.com


A vidra hasznos állat, tisztítja a halastavakat, ugyanis beteg halakat, halászati mellékterméket fogyaszt. Sajnos a kilövése még manapság is jellemző, holott lehetne védekezni ellene elterelő etetéssel vagy villanypásztorral. Visszaszorulásához hozzájárult az élőhelyeinek átalakulása, a táplálék mennyiségének csökkenése és a különböző tévhitek is, például hogy sok halat eszik és gyorsan szaporodik. A vidra az egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

 

Fotó: pxhere.com


Tavaly jártunk a Petesmalmi Vidraparkban, az ország egyetlen vidramenhelyén, ahol a kulisszák mögé is bepillantást nyertünk. Ha kíváncsi vagy, mi történik az árva vidrákkal, kattints!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Meglátogattuk az ország egyetlen vidramenhelyét

Vidra - A játékos csúcsragadozó

Vidrabőrt árultak a karácsonyi vásáron

Magyar vidrákat költöztettek Hollandiába


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...