MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.01.12. 09:00,   Szöveg: TM

Mozgással a hideg ellen – hétvégi programajánló

Bár sokan úgy gondolják, hogy a kemény mínuszokkal támadó Tél tábornok elől jobb begubózni, és várni a tavaszt, mi jobbat ajánlunk. Túrázz egyet, és próbáld ki, milyen frissítő élmény néhány órát a téli természetben tölteni. Mutatjuk, hova érdemes kimozdulni a hétvégén. 

1. Holdfénytúra a Tátikára

 

Fotó: Sinka Gábor - BFNPI


Éjszakai túra a Tátika várához. Telihold fényénél vaskori romok között, vadregényes erdőrezervátumon keresztül vezet az út. Táv: 12 km, szintkülönbség 315 m. Időtartam: 4–5 óra. Szükséges felszerelés: Lámpa, időjárásnak megfelelő öltözet és lábbeli, láthatósági mellény, ennivaló, meleg ital.


Mikor?
2017. január 13. 20.00 óra

Hol?
Tátika, találkozó helye: Zalaszántó, Turul parkoló

Még több infó a programról itt.


2. Kőris-hegyi geotúra
 

Fotó: szarvashaz.hu

 

A Bakony legmagasabb csúcsa, a Kőris-hegy (709 m), nem adja könnyen magát. Nemcsak a túra távjának hossza, de a szintemelkedés is kihívás elé állítja a túrázókat. A hétvégi mínuszokról nem is beszélve. A téli erdő, az élmények és a természeti látnivalók viszont kárpótolnak a fáradozásért. Útvonal: Bakonybél – Pörgöl-barlang – Eleven-förtés – Kőris-hegy – Ördög-lik – Márvány-völgy – Százhalom – Bakonybél. Táv: 17 km. Szintemelkedés: 600 m. Időtartam: 6 óra.

 

Mikor?
2017. január 14. 9.00 óra

Hol?
Bakonybél, templom (Szent Gellért tér)

Még több infó a programról itt.


3. Túrázástól a hegymászásig

 

Fotó: facebook.com/geocsodakhaza


A 2013-ban a Kancsendzöngán tragikusan elhunyt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók fotóiból készült tárlat, valamint Kiss Péter személyes tárgyaiból összeállított kiállítás nyílik a salgóbányai Geocsodák Házában. Délután a Börzsönytől a Himalájáig címmel Szendrő Szabolcs diavetítéssel egybekötött előadását is meghallgathatják az érdeklődők.


Mikor?
2017. január 14. 13.00 óra

Hol?
Geocsodák Háza, Salgóbánya (Salgótarján)

Még több infó a programról itt.
 

4. Börzsöny kapuja 45/20/10

 

Fotó: facebook.com/videturazoszakosztaly


A gyalogos túrák rajt-célhelye Verőce. A 20 kilométeres, közepes táv útvonala érinti a Borbély-hegyet, Magyarkutat, az Irma-forrást, a Nagy-Kő-hegyet, Szokolya vasútállomást és a Csattogó-völgyet. Szintemelkedés: 560 méter. Szintidő: 6 óra. Mindegyik táv része a Dél-Börzsöny Kupa 2017 túramozgalomnak.


Mikor?
2017. január 14.

Hol?
Verőce, Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde, Sportcsarnok

Még több infó a programról itt.


5. Évkezdő tekergő

 

Fotó: Facebook / GesztenyeKék Turista Egyesület


A változatos, kevésbé ismert részeket érintő túra a téli erdő szépségeit kívánja bemutatni a Kőszegi-hegységben. Útvonal: Kőszeg – Koronaőrző bunker – Andalgó – Pintér-tető – Ördögtányér – Fatalin-bükkök – Óház-kilátó – Szabó-hegyi szalonnasütő – Szénsavas-kút – Természetvédelmi Látogatóközpont – Király-völgy – Szulejmán-kilátó – Trianoni-kereszt – Kálvária-templom – Kőszeg. A teljesítménytúra útvonalából csak 3 km az aszfaltút. Táv: 16 km. Szint: 600 méter. Szintidő: 6 óra.


Mikor?
2017. január 14.

Hol?
Kőszeg, Jurisics-vár

Még több infó a programról itt.
 

6. Hévízi-lefolyó vízitúra

 

Fotó: Malárik Attila - TM

 

Kenuzás a Hévízi-lefolyón. A télen is 20 °C feletti víz felett a pára takaró mögül különféle tündérrózsák és vízi madarak (tőkés réce, kis vöcsök, kárókatonák, szürke gém, nagykócsag) tűnnek elő. A túra a Hévízi-tó déli árapasztó zsilipjétől indul. Parkolni a tó melletti parkolóban lehet. Háromfős kenukban Fenékpusztáig eveznek a résztvevők, ahonnan a visszaút autóval történik. Jelentkezés szükséges. A program térítéses. Táv: 10 km. Időtartam: kb. 6 óra.


Mikor?
2017. január 15. 9.00

Hol?
Hévízi-tó, Déli zsilip

Még több infó a programról itt.
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...