MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.01.23. 11:00,   Szöveg: TM

Ne aludj téli álmot, frissülj fel a szabadban! – hétvégi programajánló

Attól még, hogy tél van, nem kell begubóznod a négy fal közé. Bármilyen időt hozzon is a hétvége, ajánlunk néhány remek szabadtéri programot, amelyekre érdemes elmenni. Csak győzz válogatni közülük. 

A következő programokon nem érdemes gondolkodni, hiszen a Csobánc tetejétől a Tapolcai-tavasbarlang türkizkék vizéig, a Jósvafő környéki túrától a Szalajka-völgyi kirándulásig és a Csóványos megmászásáig mind kimozdulásra csábítanak.

 

1. Téli túra Jósvafőn

 

Fotó: anp.hu

 

A Jósvafőről induló téli túránk során a Tohonya-völgyön végighaladva a felszíni túra közben a Vass Imre-barlang egy szakasza is megtekinthető lesz. Utunk során a nagyragadozókról is hallhatunk, ill. keressük nyomaikat. Majd a Tohonya-Kuriszlán fennsíkon át térünk vissza Jósvafőre, ahol forró tea és pogácsa várja a téli túrázókat. Táv: 7 km. Túra hossza kb. 4 óra.

 

Mikor?
2018. január 27. 10.00 – 14.00
Hol?
Jósvafő, Találkozó helyszíne: Kúria Oktatóközpont
Bővebb infó ide kattintva.

 

2. Csobánc – Tapolca túra tavasbarlanggal

 

Fotó:

 

A geotúra útvonalára a szervezők a Tapolcai-medence két földtani különlegességét fűzték fel. A túra során először az egyik legszebb vulkáni tanúhegyünk, a Csobánc csúcsát veszed célba. Levezetésképpen pedig jön Tapolca szívében, a Malom-tó körül egy kellemes séta. S ha kedved tartja, a programot romantikus csónakázással is zárhatod a Tapolcai-tavasbarlangban. A túra hossza 4 km, időtartama 4 óra + Tapolcai-tavasbarlang 1,5 óra.

 

Mikor?
2018. január 28. 10.00 – kb. 16.00
Hol?
Találkozóhely: Gyulakeszi, Kisboldogasszony-templom melletti parkoló
Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Nyomkeresés a dinnyési szikeseken

 

Fotó:

 

Ha havas a táj, akkor könnyen kiolvashatók a nyomok a hóból. Sok kis jel utalhat adott állatfajok jelenlétére. Tollak, szőrök, köpetek és más apró jelek árulják el, hogy a gazdájuk a közelben tartózkodik. Ha nincs hó, akkor sárban, nádban és fák között kutathatod a nyomokat a dinnyési szikeseken. A szakvezetéses túra hossza 4 km, időtartama kb. 3 óra.

 

Mikor?
2018. január 27. 9.00 – 12.00
Hol?
Dinnyés, Találkozóhely: Rózsa u. – Rákóczi u. sarok, a gólyafészeknél
Bővebb infó ide kattintva.

 

4. Fedezd fel Ipolytarnóc környékét

 

Fotó:

 

A kirándulás a Novohrad-Nógrád geopark értékeibe enged betekintést. A 10 km-es vezetett túra az Ipolytarnóci Ősmaradványok fogadóépületétől a szlovák oldali mucsinyi fatörzsbarlangig visz majd és vissza.

 

Mikor?
2018. január 27. 10.30 – kb. 14.00
Hol?
Találkozóhely: Ipolytarnóci Ősmaradványok Ősfenyő Belépő látogatóközpontban, kb. 10 órakor
Bővebb infó ide kattintva.

5. Téli séta a Szalajka-völgyben

 

Fotó:

 

A szakvezetett séta résztvevői felkeresik a völgy látnivalót (Vadaskert, Kárpátok őre, Pisztrángtelep, Szikla-forrás, Szabadtéri Erdei Múzeum, Fátyol-vízesés, Gloriette-tisztás). A kb. 4 km-es könnyű sétán a résztvevők megismerhetik a völgy fokozottan védett élőhelyeinek természeti értékeit, a terület régészeti és ősrégészeti vonatkozásait.

 

Mikor?
2018. január 28. 10.00 – 12.00
Hol?
Szilvásvárad, Találkozóhely: Szalajka-völgy, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Információs ház
Bővebb infó ide kattintva.

 

6. Fel a Csóványosra!

 

Fotó: Lánczi Péter

 

2018 januárjának utolsó vasárnapján immáron 11. alkalommal várják a természetjárókat a Börzsöny tetején. A túra érdekessége és egyben kihívása is, hogy az útvonalat mindenki maga választhatja ki: a gyalogtúra tetszőleges kiindulási helyről, tetszőleges végponttal teljesíthető. Rajtad áll, hogy a legtöbbet kihozd magadból. A lényeg, hogy a túra napján 10 és 13 óra között a Csóványos csúcsán, a kilátónál legyél.

 

Mikor?
2018. január 28. 10.00 – 13.00
Hol?
Diósjenő, Csóványos, kilátó
Bővebb infó ide kattintva. 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...