MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.06.09. 11:13,   Szöveg: Budakeszi Vadaspark,   Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark, 123rf.hu

Ne nyúljunk az árvának tűnő kismókushoz se

A Budakeszi Vadaspark ismét arra kéri a természetjárókat és az állatrajongókat, hogy a természetben elhagyottnak tűnő, vadon élő kisállatokhoz ne nyúljanak, mert a félreértelmezett, túlzó gondoskodás könnyen visszafordíthatatlan tragédiához vezethet. 

Fotó: 123rf.hu

 

A természet nemcsak az őzgidák, hanem az újszülött mókusok esetében is kitűnő álcázó képesség adományozásával biztosítja a túlélést. A mókusok azonban, ellenben az őzekkel, az erdők világán túl kifejezetten kedvelik a zsúfoltabb városi környezetet is: nagyobb parkokban akár többedmagukkal is megjelennek, ami azt eredményezheti, hogy utódaik sokszor a parkok, kertek fatörzsein tanulnak meg mászni, vagy épp a földön ugrálva tornáztatják izmaikat.

 

Fotó: 123rf.hu

 

Ha emberi közelséget éreznek, tevékenységeiket felfüggesztve megpróbálnak a fa törzsére lapulva elbújni, vagy a fák aljánál keresnek menedéket. Rejtőzködő üzemmódjuk során elesettnek, elhagyatottnak tűnhetnek, ezért sokan megsajnálják őket, és segíteni szeretnének rajtuk. Ez azonban óriási tévedés, hiszen anyjuk ilyenkor is hazavárja a felfedező kedvű kicsinyeket. A napokban épp hasonló okból három kismókus érkezett a Budakeszi Vadasparkba, akik jelenleg az állatgondozók teljes figyelmét és odaadását élvezik, de őket sajnos már nem lehet a jövőben a természetbe visszaengedni. Ezért bármennyire cukik, és úgy tűnhet, hogy ezek a kisállatok segítségre szorulnak, álljunk ellen a kísértésnek.

 

Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

 

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy ha valaki mégis olyan helyen talál elhagyatottnak vélt, vadon élő kisállatot, ahol véleménye szerint veszélyben lehet, akkor értesítse a Budapesti Vadaspark munkatársait, akik szakértői segítséget nyújtanak. A vadaspark központi elérhetőségei: tel.: 06-23/451-783; ímélcím: .

 

Kapcsolódó cikkeink:
Tedd fel a fára a kisbaglyot!

Éhhalálra van ítélve a megsimogatott őzgida 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...