MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.02.07. 13:01,   Szöveg: TM, audubon.org, www.nytimes.com,   Fotó: Hillary Eggers, Mike Fernandez

New Yorkot ellepték a veszélyeztetett madarak

Ha eljön az este, és a manhattani üzletek lehúzzák a rolókat, színes madarak lepik el az utcákat. Magnólialombjáró, legyezőfarkú lombposzáta, gyöngybagoly, fejérfejű rétiasas, csupa olyan faj, melyek veszélybe kerülhetnek a klímaváltozás miatt.

Van, ahol az épületek teljes homlokzatát színpompás madarak borítják, máshol csak egy kis szegleten bújik meg egy kolibri, vagy épp egy rózsás kanalasgém a lehúzott rolón. Az Audubon Utcai Falfestmény projekt keretében összesen 314 festmény teszi majd színesebbé a New York-i utcákat. Mivel közösségi finanszírozású projektről van szó, az adományoktól függ, mikor születik újabb kép. Eddig közel 80 festményt lehet már megcsodálni.

 

Fotó: Mike Fernandez


John James Audubon nevét mindenki ismeri az Egyesült Államokban, aki kicsit is érdeklődik a természet iránt. A 19. századi ornitológus, festő leghíresebb műve az „Amerika madarai”, melynek 435 kézzel festett illusztrációja között hat olyan faj is van, mely mára már kihalt. A madarak és azok élőhelyének védelmével foglalkozó Nemzeti Audubon Társaság az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb civil szervezete. Nemrégiben készítették el a Madarak és a Klímaváltozás című tudományos jelentést, mely rámutat arra, hogy Észak-Amerika madarainak legalább felét veszélyezteti a klímaváltozás. Az Audubon Utcai Falfestmény projekt ezekre a fajokra szeretné felhívni a figyelmet.

 

Fotó: Mike Fernandez


Maga Audubon egyébként élete utolsó éveit New Yorkban töltötte, természetesen egykori lakhelyén is készült egy festmény, a házfalon egy hatalmas halászvarjú tekint a távolba. Az érdeklődők egy különleges nagyvárosi madármegfigyelő túrára is indulhatnak a projekt oldalán található térkép segítségével, melyre folyamatosan kerülnek fel az újabb és újabb falfestmények.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ennek a kismadárnak most Indiában kellene lennie

Vakmerő madarak-nyernek rajta vagy belehalnak

Elkészült a Kárpát-medence első sastérképe

Így néz ki most Magyarország bagolyfővárosa


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...