MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Nomád, a hegyek vándora

2017.04.24.
Tavaszi tekergés
Komoly problémával küszködik a blog. Nincs időm az írásra, szerkesztésre, anyagok gyűjtésére. Sőt, még igazából a túrázásra sem. Így most csak egy rövidke hiánypótló bejegyzést teszek közzé, nehogy úgy tűnjön már, hogy leállt a blog, mert nem. Sőt...
2017.04.19.
Medvehagyma és nádi farkas, egy alföldi erdő rejtett kincsei
Áprilisban és május elején évek óta rendre kilátogatunk kedvenc alföldi – Gyula környéki – erdőnkbe, medvehagymát szedni, vadakat nézni, és élvezni a tavaszi erdők virágos zsongását. Így volt ez most az idén húsvétkor is. 
2017.01.24.
Kilátások a hófödte Mátrában
Évnyitó túrát terveztünk a Mátrába január közepére. Persze nagy havazást ígértek pont az indulás napjára, meg jeges esőt, ónos esőt, és mindenféle színű és szintű riasztást kiadtak. Ráadásul péntek 13. volt. Mi jöhet még? Mindegy, eldöntöttük...
2016.12.28.
Mélység és magasság – A Visegrádi-hegységben túráztunk
Az idén októberben a 639 méter magas Prédikálószéken kilátót avattak. Megnéztük. Ezen kívül meglátogattuk a Spartacus-ösvényt, a Visegrád feletti dombokon a Bányatető-kilátót, és egy eldugott, csendes kis teraszt, ahonnan csodás kilátás nyílik a Dunakanyarra...
2016.12.12.
Biharfüred – A Szerenád-vízesés körútja
November végén már általában havazik a mai Románia területén fekvő, 1100 méteres magasságban található Biharfüred (Stana de Vale) környékén, így arra gondoltunk, felugrunk egy rövid túrára, hátha látunk egy kis havat. Utóbbiból végül kevesebbet, de...
2016.11.28.
Távol a világ zajától – öt nap a Zemplénben
Tíz év kihagyás után ismét célba vettük Regéc várát. Ehhez egy olyan szálláshelyet kerestünk, ahol a csend és a nyugalom uralkodik, és ahonnan szép erdei túrákat tehetünk. A Zempléni-hegység egyik eldugott szegletében meg is találtuk. 
Retyezáti próbakör
Még kora tavasszal elhatároztuk, hogy az idén ellátogatunk a Déli-Kárpátok gyöngyszemébe, a Retyezátba, más néven a Zerge-havasokba. Aztán ez a túra szépen elmaradni látszott, de szeptember végén úgy tűnt, mégis sikerül kijutnunk talán. Sikerült!  2016.10.05.
Tündérek, sárkányok és maga az ördög – Túra az Ördögmalom-vízeséshez
Több mint 5 éve annak, hogy felmerült, mint lehetséges túracélpont az Ördögmalom-vízesés (Cascada Moara Dracului). Azóta sem jutottunk el hozzá, de most sikerült! Nem, ez nem a Visegrád melletti Ördögmalom-vízesés, melyet még a Wikipédia is összekever ezzel, hiszen 25 méter magas vízesésként említi a Visegrád mellettit, ami pont megfelel a mostani úti célunkként említett Ördögmalom-vízesésnek. Habár, amaz legfeljebb, ha 2,5 méteresnek mondható. És a túrázók is keverik, hiszen a visegrádi az ismertebb hazánkban. 2016.08.13.
Vártúra és kisvasutazás Magyarország legészakibb szegletében
Folytatjuk a kalandozást a Zempléni-hegység mesés tájain. Az egyik úti cél a felújított – újjáépített – Füzéri vár, és egy napsütéses túrát is teszünk Pálházáról a Kemence-patak völgyébe az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasút (PÁEV) vonatával.   2016.05.16.
Kalandozás Magyarország legészakibb szegletében
Ha április vége, akkor jöhet egy hosszabb túra! Ez már lassan két évtizedes hagyomány nálunk, Szent György napja környékén mindig a hegyekben lehet minket találni, kihasználva az ilyenkor általában remek tavaszi időt. Nem volt ez alól kivétel az idei év sem, bár az indulásunk előtti napokban még havazott több helyen az ország magasabban fekvő hegyvidékein. De ez természetesen nem rettentett vissza minket, tehát túrára fel, irány hazánk legészakibb része, a Zempléni-hegység és a Nagy-Milic Natúrpark!  2016.05.09.
Krókuszok és szép panorámák Biharfüreden
Április végén, május elején, már évek óta bevett gyakorlat, hogy kimegyünk Romániába, az Erdélyi-szigethegység valamelyik részébe, és ott meglessük a krókuszok tömeges virágzását, a télről még megmaradt havat, és a remek panorámákat.  2016.05.06.
Tűzhányók nyomában a Bükkalján
Nemrégiben olvastam a Turista Magazin oldalán, hogy a Bükknek bizonyos könnyen elérhető részeit már szinte „szétfotózták” turisták. És ez igaz is. Éppen ezért kerestem egy olyan környéket húsvéti túránk helyszínéül, ahonnan ritkábban látni képeket, leírásokat, és csendesebb hely, mint mondjuk Lillafüred vagy éppen a Szalajka-völgy. Így esett a választásunk a Bükkaljára.   2016.04.05.
Egyéjszakás kaland a Mátrában
Még az év elején megnéztük a Mátra egyik új kilátóját, a Nyikom csúcsán épített Gortva-Jójárt-kilátót. Akkor elhatároztuk, hogy ott fogunk tölteni egy éjszakát, hiszen hála Gortva Zsolt munkájának, az építmény erre is alkalmas, lényegében bármelyik évszakban. 2016.03.25.
A bükki gejzírek nyomában
Az idei év tavaszán kicsit talán több eső esett, mint általában, de lényegében nem volt semmi rendkívüli. Tavaszi szél vizet áraszt, áradnak hát a folyók és patakok, így volt ez máskor is, más években is. De érdekes módon a különböző médiák éppen most, 2016 tavaszán nagyon felkapták a „bükki gejzírek”-ként is emlegetett időszakos forrásokat. Megpróbálom hát megmutatni, hogy miben is rejlik ezeknek a vizeknek a rendkívülisége! 2016.03.08.
Kilátómustra a hófödte Mátrában
A Mátra nyugati szélén egy teljesen új kilátót emeltek 2015 tavaszán, amely így a hegység legfiatalabb ilyen építménye lett. A márciusi megnyitóra sajnos nem tudtunk elmenni, így most felkerekedtünk, hogy megnézzük, milyen lett Gortva-Jójárt-kilátó a Nyikom csúcsán. 2016.02.03.
<< 1 2 >>


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...