MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumGalyakilátó

Korábbi lapok

NOVEMBER

2012. NOVEMBER

300,- Ft
 
Vásárlás
  Előfizetés

1KÉP-1SZTORI: Újraéledt középkori hangulat

EXTRA KÓDOLT TARTALOMMAL RENDELKEZŐ CIKK, KERESD A KÓDOT!

írta és fotók: Benecz "Parafere" Ferenc

 • A Bükk és a Mátra határán, a Tarna-patak völgye felett áll a siroki vár, amit szeptember 30-án ünnepélyes keretek között adtak át egy többlépcsős felújítási projekt első fázisának végén.


BLENDE: Egyszer volt... Szent Márton újborfesztivál és libator

szöveg és fotók: Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Skanzen

 • A Skanzen az élményszerű ismeretterjesztésnek kötelezte el magát, de emellett számos program is várja évközben a látogatókat. Ilyen a szezon utolsó fesztiválja, az idén 10 éves jubileumát ünneplő Márton-napi program.


OBJEKTÍV: Ha másnap is menni kell - Felkészülés a több napos túrákra

írta: Nagyváthy János, fotók: archívum

 • Szeptemberi lapszámunkban szó volt arról, hogy a túrákra érdemes fizikailag (is) felkészülten elindulni. Egy lényeges kérdésre azonban nem tértünk ki: a több napig tartó vagy esetenként akár egy hétnél is hosszabb túrák esetére. Most ezt a témát járjuk kicsit alaposabban körül.


ÉTKEINK: Aranypisztráng

írta és fotók: Benecz "Parafere" Ferenc

 • Hazánkban az elterjedtebb és kevésbé igényes halfajták mellett három helyen is tenyésztenek pisztrángot, mely alapjába véve is különleges éteknek számít, de a Bükkben, a Garadna-patak völgyében található pisztrángtelepen egy igen ritka változatot is fogyaszthatunk…


SZUBJEKTÍV: Gyógyító mélység - Barlangi sportterápia a Ferenc-hegyi-barlangban

írta: Czire Attila, fotók: Filei Károly

 • Farkas jön utánam, a többiek kint maradnak! – hallatszik Laci (bácsi) határozott utasítása. Mire odaérek, már a kisfiamat sem látom, csak a nemrég kibontott járatot, melyben mindketten eltűntek. Nem telik el sok idő, és a fejlámpa fényét maga előtt tolva megjelenik egy sisak, nem sokkal később követi egy piros overall, a kettő között pedig egy büszke mosoly.


GEOCACHING: Egy darabka Hold - A kazári riolittufa-erózió

írta: Avranella,  fotók: túráZoo

 • Még 2008 februárjában történt, hogy Zsorzzsal, L@zy-vel és SagiK-kal sétálgattunk kicsit, majd a sétálgatásból csak összejött a végére egy húszas (kilométerben)... Aznapi utolsó ládavadászatunkhoz festői naplemente asszisztált, és abszolút feltette a pontot az i-re, pedig kalandban eddig sem volt hiány…


KÁRPÁT-MEDENCE: Elvarázsolt világ - Ahol lelassul az idő

írták és fotózták: Kovács Réka Rhea és Benecz "Paraferee" Ferenc 

 • Erdély szívében, a vadregényes, medvék lakta erdők s hegyek számos különleges látnivalót nyújtanak a vándornak, de amit a Csomád keleti oldalában találunk, az egy elvarázsolt világ, egyedi élővilággal és mézként lassan csordogáló idővel. Ez a Mohos-tőzegláp (románul Tîrnovul Mohos), melyhez hasonló természeti csoda csak 5 darab van a világon!


GEOSZFÉRA: Mitől szinesedik az erdő?

írta: Nagy Loránd István, fotók: Benecz "Paraferee" Ferenc

 • A címben szereplő egyszerű kérdést olvasva sokakban már meg is fogalmazódhat a válasz: ősz van, s közeleg a tél. Cikkünkben az őszi lombszíneződés jelenségét járjuk körül alaposabban: segítségül hívunk egy kis természetföldrajzot és ökológiát, némi növényélettant és -szervezettant, no és persze egy csipetnyi szerves kémiát is, hogy betekintést nyerjünk e csodálatos folyamat rejtelmeibe.  


HUNGARIKUM: Kéktúra

írta: Szarvas Mátyás, fotók: Filei Károly

 • Az Amerikai Egyesült Államok keresztbe kb. ötezer, a kínai Nagy fal több mint négyezer kilométer, egy olyan kis ország, mint hazánk leghosszabb összefüggő turistaútvonala 2540 km. Nem fantasztikus?


SZUBJEKTÍV: Laza őszi, kerékpáros kör a Mátrában

írta és fotók: Benecz "Paraferee" Ferenc

 • Aki már próbált tekerni hazánk legmagasabb pontját magába foglaló hegyünkön, a Mátrában, tudja, hogy a meseszép táj mellett elég nagy leküzdendő szintek várnak ránk. Ezt cáfolandó, mátraszentlászlói barátunk ajánlására kellemes, családias körre indultunk a szeptember végi, nyarat idéző melegben. 


SZERVÍZ: Hogyan készítsük fel vasparipánk a télre?

 • Egyre többen használjuk kerékpárunkat munkahelyre való közlekedésre, vagy szabadidőnkben azzal járjuk be a környék erdeit, hegyeit. A tél, és vele a nyirkos, lucskos, havas de főleg fagyos időjárás közeledtével a legtöbben téli álomba küldjük vasparipánk, de azért maradunk páran, akik nem tartunk szünetet… Cikkünkben hasznos tanácsokat szedtünk össze mindazoknak, akik leteszik a kétkerekűt, és azoknak is, akik tovább tekerik a pedált… hogyan készítsd fel kerékpárod a télre.


KÖRKÉP: A legjobb téli cuccok

 • Közeleg a tél, sőt már itt kopogtat az ajtónkon, így novemberre összeszedtük neked a legjobb téli kiegészítőket és ruhadarabokat, hogy az év folyamán felvett fordulatszámból egy cseppet se kelljen visszavenned! Íme a TM téli szelekciója!


GYÓGYÍTÓ VIZEINK: Maradj egészséges gyógyvizeinkkel!

 • Bár tengerünk nincs, bővelkedünk hideg és meleg vizes forrásokban, ivókutakban, természetes hévízi tavakban és gyógybarlangokban. Az ásványi anyagokban gazdag vizek gyógyító hatása évezredek óta ismert, manapság pedig ismét reneszánszát éli a fürdőkultúra. Ismerkedjünk meg néhány alapfogalommal, hogy jól tudjunk választani a hazai egészségturisztikai kínálatból!

 

OBJEKTÍV: Utak és jelzések - Magyarországi útjelzésrendszerünk 1.

írta: dr. Molnár András József, fotók: Konkoly-Gyúró Éva, dr. Molnár András József

 • Kék sáv, piros kereszt, sárga háromszög, zöld kör… Ki ne találkozott volna már a turista útjelzések különféle színeivel és alakzataival? De vajon tudjuk-e, mit jelentenek? S hogyan állnak össze szinte egyedülállóan logikus rendszerré? Lássuk hát!

 

ZÖLDHULLÁM: Alföldünk rejtett kincsei - A Turjánvédék és rákosi vipera

írta: Csóka Annamária, fotók: Verő György, Halpern Bálint, Németh Tamás

 • Az alföldi nép turjánosnak nevezi a vizenyős, lápos, süppedékes területeket. A Turjánvidék mint földrajzi egység 80 km hosszan, de csak néhány km szélességben húzódik végig a Duna–Tisza közi Homokhátság és a Duna-völgy találkozásánál. Ennek a területnek a kiemelt jelentőségű természeti értékeit kívánja megőrizni egy öt éven át tartó LIFE+ Természet program a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal, a Honvédelmi Minisztérium Budapesti Erdőgazdaság Zrt. és a WWF Magyarország együttműködésével.

 

EZ TÖRTÉNT...: Visszatekintés a múltba, mi történt novemberben

írta: Kunos Gábor

 

 

HASZNOS: Utazzunk biztonságosan - A téli gumi fontossága
írta: Benecz "Paraferee" Ferenc

EXTRA KÓDOLT TARTALOMMAL RENDELKEZŐ CIKK, KERESD A KÓDOT!

 • Amikor a levegő hőmérséklete tartósan + 7 C˚ alá csökken, fokozottan ajánlott autóink nyári gumiabroncsait télire váltani. Cikkünkben olvashattok általános infókat, megtalálhatjátok az európai országokban érvényes téli gumi használatra vonatkozó rendeleteket, előírásokat, valamint a 2012 november 1-től életbe lépő új gumiabroncs matricást.

 

 

Valamint folytatjuk kivehető és lefűzhető túrakártya mellékletünk, 2 újabb túra, 1 látnivaló és 1 szállás ajánlattal gazdagíthatod az tárházad.

Kosárba
 
Vásárlás
  Előfizetés

Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2017. július
H K Sze Cs P Szo V
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24
252627282930
31
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. július
Megyeri Máté:
Berepülés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...