MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Korábbi lapok

NOVEMBER

2018. NOVEMBER

795,- Ft
  Vásárlás  
Mesél a Térkép Szeged boszorkányszigetének története

Egyszerre őrzi a legendák rejtélyét és a dokumentált történelem véres valóságát.

Tudástár Láthatatlan ellenségek – Mikroműanyagok

Már a hazai folyókban is ott vannak.

História Csókakő ormán

Hol várrom állott, most vár áll.

Körkép
Pehelytöltet – Természeti csoda outdoor köntösben
(Írta: Nagy Loránd István)
A madarak testét beborító tollazat az élővilág egyik legkiválóbb találmánya, amelyet hosszú ideje az ember is hasznosít. Haszonállatként tartott lúd- és kacsafajtáink tollai túrázók és kalandorok millióit óvják meg a kihűléstől nap mint nap, és bár a szintetikus alternatívák térnyerése egyre jelentősebb, jelenleg is a pehely a prémium. Összeállításunkban nincsenek olcsó termékek, csak kiválóak, köztük olyanok is, amelyek a krémek krémjét képviselik 2018-ban.

 

História
Hol várrom állott, most vár áll – Csókakő ormán
(Írta: Joó Annamária)
De milyen? Megosztó. Van, aki szerint a rekonstrukció után oda a felfedezés izgalma a romok között, mások szerint steril lett, a kiegészítések idegen testként ülnek a váron, de akad olyan is, akinek tetszik ez az újjávarázsolt várkép.

 

Messzelátó
Pécs tetejéről a világ – Misinai körpanoráma
(Írta: Nagy Loránd István)
Az UNESCO-világörökségi helyszínnel, kulturális látnivalók végeláthatatlan sorával, gazdag történelemmel és pezsgő jelennel büszkélkedő baranyai megyeszékhely legemblematikusabb épületeinek egyike a Misina tető tévétornya.

 

A Hónap Turistaháza
Orfűi faházak – Mecseki tóidill
(Írta: Nagy Loránd István)
Jó pár hónap telt el azóta, hogy hazánk egyik legsokszínűbb, természeti és kulturális látnivalókban egyaránt bővelkedő területén, a Mecsek-vidéken jártunk, ezért úgy döntöttünk, Baranya megye felé vesszük az irányt. E havi kiszemeltünk a tavairól és malmairól is méltán híres Orfű legkisebb állóvizének partján, csodálatos környezetben várta, hogy két éjszakát töltsünk el falai között.

 

Mesél a Térkép
Láthatatlan mecseki forradalmárok
(Írta: Lánczi Péter)
Az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán mindenkinek egyből a romos pesti utcák és a kiégett harckocsik látványa ugrik be. Tény, hogy a legsúlyosabb harcok a fővárosban zajlottak, de a fegyveres ellenállás a Mecsek erdeiben folyt a legtovább.

 

Két Keréken
Szőlők között az ördög nyomában
(Írta: Varga Zsóka és Abelovszky Tamás)
Hazánk egyik legkisebb, de mindenképpen legdélebbre található hegysége a Villányi-hegység, amely számos kincset rejteget a kíváncsi turista számára. Egy csodás őszi hétvégén nemcsak a borról és a fürdőkről ismert déli lankákat fedeztük fel, hanem a csendesebb északi oldalon fekvő kis falvak egy részét is.

 

Kitekintő
Fák fölött sétáltunk a Bélai-Tátrában
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Már tavalyi átadása óta fenjünk a fogunkat a szlovák lombkorona-tanösvényre, amely számos hazai társával ellentétben nem az ágak között, hanem egyenesen a fák fölött vezet, egy látványos kilátó is tartozik hozzá, a teteje pedig a tériszonyosok rémálmát rejti: egy rugalmas hálón lépkedve nézhetünk le a mélybe.

 

Kitekintő
Mesevilág a hegyek között – Máramaros
(Írta: Tóth Judit)
A Gutin-hágón átkelve mesebeli világba érkezik az utazó. Máramaros Európa egyik utolsó szeglete, ahol a hagyományokról még nem múlt időben kell beszélni, mert azok, a gyönyörű hegyekkel körülölelt falvakban, ma is a mindennapok részét képezik.

 

Kitekintő
Napsütésben, hómezőkön a Kamniki-Alpok főgerincén
(Szöveg: Galli Károly)
A szomszédos Szlovénia kapcsán a legtöbb honfitársunknak a Júliai-Alpok és a legmagasabb csúcsa, a Triglav ugorhat be, ám most egy kevésbé ismert, jóval kisebb, de hasonlóan szép és változatos hegységet veszünk célkeresztbe, a Kamniki-Alpokat.

 

Ti Írtátok
Eldugott kilátópontok és sziklák Zemplénben – Jelzetlen utakon Arka felett
(Írta: Breitenbach Viktor)
Arka a Zempléni-hegység délnyugati részén megbúvó, alig több mint félszáz lelket számláló, hangulatos kis zsákfalu. Boldogkő várának árnyékában kevesebb figyelem éri, pedig az erődítmény felfedezése után érdemes bejárni ezt a tájat is, mert rengeteg érdekességet és „titkos” kilátópontot rejt a falu környéki erdő.

 

Tudástár
Láthatatlan ellenségek – A mikroműanyagok már a hazai folyókban is ott vannak
(Írta: Tóth Judit)
Az eldobott PET-palackok és a szélben szálló nejlonzacskók problémájával nap mint nap szembesülünk, s bár jól tudjuk, hogy valamit tennünk kellene, a megoldás még várat magára. Mindeközben egy új veszélyforrásról is egyre többet hallani.

 

Gasztro
Izzik a galagonya
(Írta: Tóth Judit)
Bár a természet lassan már nyugovóra tér, a késő ősz is tartogat még vadon termő finomságokat. Az erdei gyümölcsök nemcsak üde színfoltot jelentenek az egyre sápadtabbá váló tájban, de őszi–téli étrendünket is színesebbé tehetik.

 

Zöldhullám
Hermelin – A magányos rágcsálóspecialista
(Írta: Nagy Loránd István)
Sokféle típusú élőhelyen előfordulhat, de Magyarországon főként állóvizek, patakok és csatornák mentén találkozhatunk vele. A legeltetett, kaszált gyepeket, a rágcsálókban gazdag vadföldeket, valamint a bozótosok és az erdőfoltok együtteseit szintén kedveli, a településeket azonban – közeli rokonával, a menyéttel szemben – kerüli.

Kosárba
  Vásárlás  

Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...