MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.07.25. 09:00,   Szöveg: Facebook/ELTE Füvészkert,   Fotó: Facebook/ELTE Füvészkert

Növénykárosítás miatt bezárták a Füvészkert Viktória házát

A látogatók nem akartak hinni a szemüknek az ELTE Füvészkertben, és az amazonasi óriás-tündérrózsa leveleit, hogy meggyőződjenek a levelek valódiságáról, ujjaikkal átszaggatták. A növények további védelmében bezárták a Viktória házat, de üvegfal mögül még láthatók a vízinövény-különlegességek. 

Fotó: Facebook/ELTE Füvészkert

 

„Az elmúlt napokban a szokottnál is többen látogattak el a Viktória házunkba a televízióban levetített ismeretterjesztő műsor hatására” – posztolta az ELTE Füvészkert a Facebook.oldalán. Ami önmagában még nem lenne olyan nagy baj, de az már igen, hogy a filmben elhangzott információk következtében számos felelőtlen látogató „a levél valódiságában kételkedve ujjával átszaggatta azt.” Ezért az amazonasi óriás-tündérrózsáknak (Victoria amazonica) otthont adó üvegházat bezárták, és addig, amíg a növény levelei regenerálódnak zárva is marad. Jelenleg be nem mehetnek a látogatók a Viktória házba, viszont kívülről, az üvegfalon keresztül a továbbiakban is megtekinthetők a különleges növények.

 

Fotó: Facebook/ELTE Füvészkert

 

Fotó: Facebook/ELTE Füvészkert

 

A növény vízen úszó tálcaszerű leveleinek átmérője elérheti az 1–1,5 métert, pereme pedig 10–15 cm magas is lehet. Az óriási levelek akár egy kisgyermek súlyát is elbírják.

 

Fotó: Facebook/ELTE Füvészkert

 

„Mivel a Viktória leveleinek károsítása a növény egészségét is veszélyezteti, kénytelenek voltunk a bezárás mellett dönteni, amíg az új levelek meg nem erősödnek. További rossz hír, hogy a növény nagy méretű leveleket a nappalok rövidülése miatt már nem hoz, így a gyermekek kedvenc programját, a levélpróbát sem tudjuk idén megtartani. Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a kert növényeinek érintése, tördelése, netán eltulajdonítása TILOS!” – írta a bejegyzésben a Füvészkert.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Fotósles a Füvészkertben

Két óra alatt bejártunk három kontinenst

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...