MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.08.27. 09:00,   Szöveg: Kaposi Zoltán,   Fotó: 123RF

Nyári esték „hálószobái”

A meleg nyári napok arra csábítanak, hogy túráink ideje alatt az éjszakát a szabad ég vagy egy sátorfedél alatt töltsük. De még hazánk hegyeiben is előfordulhat, hogy hajnalra 5-6 °C-ra zuhan a hőmérséklet, ami miatt nem árt már előre hálózsákba bújni. Bár a nyári zsákok kisebbek, könnyebbek és – a pehelytöltetű modelleket leszámítva – olcsóbbak is, mint a téli modellek, érdemes alaposan végiggondolni, hogy pontosan mire is lesz szükségünk.

Hőmérséklet

Hálózsákválasztásnál a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, milyen hőmérsékleti viszonyokra tervezték leendő „hálószobánkat”. A legtöbb gyártó 3 hőmérsékleti értéket tüntet fel a termékein. Leegyszerűsítve a dolgot: az első szám azt jelöli, hogy a hölgyek, a második azt, hogy a férfiak legfeljebb milyen hőmérsékleten érzik még komfortosnak a zsákot, a harmadik szám pedig azt a hőmérsékletet takarja, amely mellett a zsák még képes megvédeni a benne lévő embert a kihűléstől. Hazánk hegyeiben nyaranta 5–8, alföldi területeinken 8–16 °C-ra számíthatunk nyári estéken.

 

Fotó: 123RF


Forma

A legtöbb zsák ma már múmiaszabású, amely forma segíti a testünk hőjének jobb „kihasználását” és a súlycsökkentést. A nyári hálózsákok esetében nem beszélhetünk extrém hőmérsékletekről, így nincs is feltétlenül szükségünk az előbbi tulajdonságra. Ebben a kategóriában éppen ezért már elérhetők a téglalapformák. Előnyük, hogy akár nagy terpeszben is aludhatunk, és ezek között található a legtöbb egymással is összecipzározható modell, sőt, akár eleve kétszemélyes zsákot is választhatunk, ha úgyis mindig visszük magunkkal az oldalbordánkat. Rendszerint olcsóbbak, mint a múmiaszabásúak, viszont nehezebbek is.

Tömeg és elcsomagolhatóság


Ha hátizsákos túrára indulunk, ez a két legfontosabb szempont, amelyet szem előtt tartunk. A pehely és a PrimaLoft® mindkét téren remekelnek: könnyűek és kimondottan kicsire elcsomagolhatók. A legkönnyebb pehelyzsákok 400 gramm környékéről indulnak, de 450–500 grammtól már 3-4 évszakos modelleket is találunk. A szintetikus töltetű múmiazsákok 650 grammtól startolnak, de a legtöbb nyári zsák 700–900 gramm körül áll meg. Ha komfortos téglalapzsákot választunk, a 900–1300 grammos tömeg mellett a nagyobb mérettel is meg kell barátkoznunk. Ráadásul ezek összecsomagolva is nagyobbak, olykor kisebb hátizsák méretűek.

 

Fotó:123RF

 

Töltőanyag

A forma mellett a leglényegesebb tényező, amely a komfortérzetünket meghatározza. Alapvetően két típusba sorolhatjuk a hálózsákokban alkalmazott hőszigetelő anyagokat.

Pehely

A lúd- vagy kacsatollal töltött zsákok több területen is remekelnek. Egységnyi tömegű toll szigetelőképessége jobb még a legjobb szintetikus bélésekénél is, így egyből két előnyt is biztosít a természetes anyag: alacsony tömeget és kiváló szigetelést. Nem véletlen, hogy a csúcskategóriás zsákok döntő többsége pehelytöltetű. Hátrány ugyanakkor, hogy a toll nem víztaszító, ezért ha nedvesség éri, drasztikusan veszít a hőszigetelő képességéből, és még az olcsóbb szintetikus töltetekkel sem képes felvenni a versenyt. Ebből az okból kifolyólag több gyártó is kezeli a tollakat, hogy azok kevesebb nedvességet szívjanak fel. Az ilyen töltetű zsákok ára meglehetősen borsos.

Szintetikus

Milliónyi szintetikus töltet létezik, ennek megfelelően a „teljesítményük” is sokféle. Nagy előnyük, hogy nedvesen is melegen tartanak – persze rosszabb teljesítménnyel, mint szárazon. Ha sokat alszunk szabad ég alatt, érdemesebb ilyen zsákot választani, míg sátorban a pehely a nyerő.

 

Fotó:123RF


Külső réteg

Az olcsóbb modelleknél mind a külső, mind a belső réteg anyaga egyszerű és kissé durva tapintású poliészter. A drágább zsákoknál már ezek tapintására is odafigyelnek. Fontos tudni, hogy a külső héjak többnyire nem vízállók.

„Hüttezsákok”, hálózsákbélések

Nem önálló hálózsákok, csupán szimpla, vékony anyagból készült betétek. A vékony modellek funkciója, hogy ne a hálózsákunk koszolódjon, de használhatjuk őket alpesi menedékházakban is, ahol eleve meleg van, sőt, pokrócot is adnak, de higiéniai szempontok miatt szívesebben fekszünk a saját „lepedőnkben”. Szintetikus szövetből vagy akár selyemből is készülhetnek, illetve moshatók. Egyszerű felépítésüknek köszönhetően általában olcsók.

 

Tippek, praktikák

- Az átnedvesedést nem csak eső okozhatja. Elég ehhez egy harmatos hajnal is. Ilyenkor érdemes a zsákot még éjjel letakarni egy plusz réteggel, így a vízpára azon csapódik ki, és a zsákunk száraz marad.

 

- Ne tárold a zsákodat elcsomagolva! A kompressziós zsák szállításra való. Ha nem használod, tartsd a ruhásszekrényben, mégpedig felakasztva. Az összenyomva történő tárolás következtében a zsák töltőanyaga tömörebb lesz, a hőszigetelő képessége pedig romlik. főleg a pehelyzsákoknál kell ügyelni.

 

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2014. augusztusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Túrahátiszák kisokos - Ezt válaszd, így viseld

Bakancsvásárlási kalauz


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...