MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.05.09. 11:48,   Szöveg: Északerdő Zrt.,   Fotó: Gulyás Attila

Nyárköszöntő különvonat indul Mahócára

Immár hagyomány, hogy a nyár kezdetén az Északerdő Zrt. különvonatot indít Mahócára. Idén május 27-én, szombaton kalandozhattok a kisvasúttal a Bükk vadregényes tájain.

Fotó: Gulyás Attila

 

A különvonat 9.30-kor indul Miskolc-Dorottya utca állomásról Mahócára. Azok számára, akik csak kisvasutazni szeretnének, a 11.30-as visszaindulás lehet ideális, az egésznapos programra érkezők a 15.45-ös vonatot választhatják.

 

Fotó: Gulyás Attila


A Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrendszerinti járatai nem közlekednek ezen a vonalon, így Mahócára évente csak néhány alkalommal lehet eljutni kisvasúttal. Már csak ezért is megéri tovább maradni, de a környéken rengeteg a látnivaló és a programlehetőség is. Andókúton (a szárnyvonal Mahóca előtti megállójánál) mesébe illő erdei tisztás, forrás és forrástó mellett lehet pihenni vagy éppen szalonnát sütni.

 

Fotó: Gulyás Attila

Andókút


Aki Mahócáig megy, az felkeresheti a Garadna völgyét vagy Lillafüredet is. Utóbbi esetben a kisvasút fővonalán menetrend szerint közlekedő vonatokat is igénybe lehet venni a szárnyvonali menetjeggyel.

 

Fotó: Gulyás Attila

Lillafüredi-vízesés


A Mahóca állomáshoz legközelebb fekvő település a Bükk északi lábánál elterülő, mintegy ezer lelket számláló, takaros Varbó község. A kisvasút felől a bükki erdőket elhagyva rövidesen a szemünk elé tárul a szépséges Varbói-tó, melynek környéke nyugalmas sétára, pihenésre alkalmas. Partján büfé és a nemrégiben megnyílt kalandpark várja a családokat. A Varbói-tó, illetve a kalandpark mintegy 3 kilométerre található Mahóca állomástól, gyalogos megközelítése 35-40 percet vesz igénybe, odaútban erős völgy-, míg visszafelé hegymenetben.

 

http://www.panoramio.com/photo/1787382#

 

Igazi kisvasútrajongóknak ajánlják a nyomvonalbejárást a néhai Mahóca–Farkasgödör–Örvénykő szakaszon. A mintegy nyolc kilométeres, már megszűnt vonalszakaszon az egykori kisvasútnak még ma is számos emléke fedezhető fel.

 

A részvételi díj felnőtteknek 2100 Ft, gyermekeknek 3-tól 14 éves korig 1300 Ft. További információkat ide kattintva találsz.

 


Ha még több kisvasutas cikket olvasnál, katt ide!

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...