MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Korábbi lapok

OKTÓBER

2014. OKTÓBER

450,- Ft
  Vásárlás   Előfizetés
Teljesítmény Tradíció újratöltve

 Természetjárás húszkilós hátizsákkal. Jókora sátorváros. Tábortűz gitár- és énekszóval. Összekovácsolódás.

Toplista Sikeres hazai hegymászók

Van, akit a himalájai nyolcezresek, mást a megmászhatatlannak tűnő sziklafalak csábítanak.

Kiállítás Kerékpáros jövőkép

Van 4 napja az évnek, amikor szinte az egész kerékpárosvilág egy helyszínre fókuszál.

  

GYALOGLÁS

Teljesítmény

Fjällräven Vándortúra - Tradíció újratöltve

(írta: Nagy Loránd István)

Természetjárás húszkilós hátizsákkal. Jókora sátorváros. Tábortűz gitár- és énekszóval. Összekovácsolódás. Alattomos emelkedők, élő történelem, Észak-magyarországi-középhegység. Közösségi vízhólyagkezelés. Bőrig ázás. Kitartás és kalandvágy. Környezettudatosság. Elsőrangú szervezés. Egységgé formálódó sokféleség. Barátságok születése. Nem mindennapi élmény hosszú lecsengéssel.

 

Menedék

Szlovéniai „domkörkép”

(írta: Molnár Anikó)

A Júliai-Alpok szlovén része különleges vidék: a türkizszínű Isonzót (szlovénül Soča) körülvevő hegyvonulatok nyaranta a zöld valamennyi árnyalatát magukra öltik, hósipkáikat ugyanakkor sokáig megőrzik. Ettől szinte mesebeli tájjá változik a Soča völgye. A hegyi folyó vizében pisztrángok izmosodnak felfelé úszva, az ösvényeken pedig állandó társaink a hegyi kecskék, a mormoták és a szalamandrák.

 

Tanösvény

Lóczy Lajos gejzírösvénye

(írta: Tóth Judit)

Tihanyban az a jó, hogy nemcsak a Balaton-parton lehet remekül elütni az időt, de túrázni is iszonyúan jókat lehet. Például az ország első bemutató sétaútján, a Balaton híres kutatójáról, Lóczy Lajosról elnevezett tanösvényen.

 

Erődítmény

Senkivára

(írta: Rába Adrienn)

Ködös hajnalokon, amikor a Somló teteje fehérbe burkolózik, sikolyokat hoz a hátán a zabolátlan keleti szél. A gombászni járó emberek pedig időnként kardcsörgetés zaját vélik hallani a tisztások felől… Kísérteties vidék Somló várának környéke, ugye? Dehogy! Szellemnézőbe nem érdemes ide eljönni. Annál inkább ajánlott történelmi mélázásra hajlamos túrázóknak a vidék. 

 

Szubjektív

Kastélysziget – Edelényi lelemény

(írta: Dabis Balázs Silvius)

Az északi határszélen található, cseppköveiről és más csodás barlangi képződményeiről híres Aggteleki-karszt méltán népszerű célpontja a túrázóknak. Nemcsak a felszín alatt, hanem felette is rengeteg izgalmas dologra lelhettek, ha kulturális vagy természeti értékeket szeretnétek felfedezni. A karsztfennsíktól délre, alig 40 kilométerre találjátok a közelmúltban felújított edelényi LʼHuillier–Coburg-kastélyt, amely páratlan látványt és élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

Kék

Élet a Kéken – 11. rész

(írta: Horváth Béla)

Az Országos Kéktúra huszonötödik túrája Bódvaszilastól vezet Boldogkőváraljáig a Csereháton keresztül. A Bódva-völgyből indulva keresztezzük a Szalonnai-hegységet, majd belépünk a Nyugati-Cserehát kistáj dombvilágába. Abaújszolnok után – bár a táj képe semmit sem változik – már a Keleti-Cserehát lankái között járunk, túránk végén pedig megérkezünk a Hernád-völgybe. Gibártnál keresztezzük a Hernádot, és Boldogkőváralja vasúti megállójában zárjuk OKT-szakaszunkat.

 

 

KERÉKPÁROZÁS

Kiállítás

Eurobike - Kerékpáros jövőkép

(írta: Benecz "Paraferee" Ferenc)

Van 4 napja az évnek, amikor szinte az egész kerékpárosvilág egy helyszínre fókuszál. Ez a Eurobike Trade Show, Európa legnagyobb szakmai kiállítása. Itt belenézhetünk a bűvös üveggömbbe, amely megmutatja, mit is hoz a jövő, illetve merre halad a kerékpáripar.

 

Gyorssegély

Üléstanácsadó - Nyereg és rúdja

(írta: Heim Dávid)

Gyorssegély rovatunkat a kerékpár finomhangolásának egyik sarkalatos pontjával, a nyereg beállításával folytatjuk. Egyszerűnek tűnő feladat, jelentősége azonban nem alábecsülendő. Számtalan nyeregbeállítási módszer létezik, a szinte sebészi precizitást igénylő, biometriai sajátosságokon alapulóktól kezdve a pofonegyszerűekig. Az alapelv azonban mindegyikben közös.

 

 

LOVAGLÁS

Kezdők klubja

A lószínekről – közérthetően

(írta: Rásky Péter)
Egy kezdőnek ugyancsak elkerekedik a szeme, ha gyakorlott lovasokat hűséges hátasaik színéről hall beszélgetni. Hogyhogy nincs barna színű ló? Az a „fehér” ott igazából szürke? S ha már szürke, miért nem deres? És akkor még nem is beszéltünk a színárnyalatokról, amelyeknek oly hosszú sora van, hogy közönséges halandó alig tud rajta kiigazodni. Hogy is van ez? Most segítünk eligazodni a lószínek labirintusában. Tartsatok velünk!

 

Portré
Mesterségük címere – A nyereg

(írta: Joó Annamária)

A hajdanán önálló Balatonbozsok eldugott mellékutcájában két pumi és egy flamand pásztorkutya jelzi a gazdiknak, hogy megérkeztünk. Vendéglátónk, a Fodor házaspár, stílszerűen, a szakma kézműves jellegéhez illően, kötényben fogad bennünket. Balázs és Rita hazánkban egy ritkulófélben lévő hivatás, a lószerszám- és szíjkészítő mesterség talán utolsó mohikánjai közé tartozik.

 

 

KAJAK-KENUZÁS

Népszerű hajók
Kielboat - A klasszikus magyar evezős

(írta: Malárik Attila)

A világ hajói között hosszasan keresgélve sem igazán lehet olyat találni, mint a kílbót, amelynek többféle változata létezik. A legnépszerűbb az a típus, amelyben két evezős evez, egy kormányoz, egy pedig pihen. Ez az a „tulajdonsága”, amely miatt a 20. század első felében Magyarország kedvelt hajójává vált. Hosszú időn keresztül – a túrakenuk megjelenéséig – a kílbót jelentette az igazi családi hajóosztályt. Érdekessége, hogy hazánkban terjedt el a leginkább.

 

Szubjektív
A Duna mindent tud

(írta: Malárik Attila)

Méltósággal hömpölygő folyam? Nemzetközi hajóút? Kócsagok és szürke gémek, érintetlen mellékágak? Kitűnő vízminőség, kavicsos és homokos fürdőhelyek? Barátságos emberek, remek vendéglátók? Igen, mindez együtt. A Dunán mindenki megtalálhatja a maga élvezetét.

 

Praktikák
Jó idő vagy rossz idő?

(írta: Malárik Attila)

Az evezősszezon vége felé járunk. Már ajándék minden olyan hétvége, amikor szélmentes reggeleken megcirógat az alacsonyan járó nap, evezésre csábítva. Ősszel még élvezhetjük ezeket a pillanatokat, de az időjárás az év ezen szakában – mint tudjuk – szeszélyes. Kellő megfontoltsággal ugyanakkor elejét vehetjük annak, hogy az evezés kellemetlenséget, ne adj’ isten bajt okozzon.

 

 

VITORLÁZÁS

Népszerű hajók
Fókuszban a klasszikus óriások
(írta: Vobeczky Zoltán István)

Kicsit talán szürreális a pillanat: egy gyönyörű, fából készült vitorlás hajó fedélzetén beszélget egy társaság, miközben a teljesen leálló szél „mögött” kisimult vízen csurognak a kikötő felé. A leírhatatlanul megnyugtató csendet azonban megtöri a 424-es sípja. Nos, ritkán adatik már meg, de aki ezt a pillanatot egyszer is átélte, annak valóban sikerült megállítania az idő kerekét.

 

Praktikák
Alkalmazkodó ruhatár

(írta: Vobeczky Zoltán István)

Nagy igazság, hogy nem a ruha teszi az embert. De az is tény, hogy egy hajó fedélzetén megkeseríti az ott tartózkodók életét a nem megfelelő, a hiányos vagy az elhasználódott ruházat. Amennyire fontos a közúti forgalomban közlekedő motoros számára a megfelelő felszerelés, legalább akkora jelentőséggel bír egy vitorlázó számára, hogy az időjárás által „megkövetelt” ruházat mindig kéznél legyen.

 

Interjú
Hazai hős Nanjingban!

(írta: Vobeczky Zoltán István)
Minden ellene dolgozott, de felülkerekedett a kihívásokon. Vadnai Jonatán ismét bebizonyította, hogy miért tartják a jövő nagy reménységének. Méghozzá úgy, hogy ifjú kora ellenére már a jelen klasszisai közé sorolják. A nanjingi ifjúsági olimpián gyenge szél volt, pedig ő erős szélben vitorlázik a legjobban, egy olyan hajótípussal kellett versenyeznie, amelynek használatában tapasztalatlannak számít, a tervezett tíz futamból csak hetet sikerült lebonyolítani, ráadásul az átállásra sem volt sok ideje. Ennek ellenére az előkelő harmadik helyen végzett.

 

 

TOVÁBBI CIKKEINK

Toplista

Sikeres magyar hegymászók

(írta: Tóth Judit)

Van, akit a himalájai nyolcezresek, mást a megmászhatatlannak tűnő sziklafalak csábítanak. Egy azonban közös bennük: mindannyian megszállottak, a szó legnemesebb értelmében. A hegyekben vannak igazán otthon, s a veszélyek ellenére újra és újra nekivágnak, még akkor is, ha tudják, ez az életükbe is kerülhet. Mi, akik innen lentről figyeljük őket, büszkék vagyunk rájuk, és emlékezünk azokra, akik örökre a hegyekben maradtak.

 

Gasztro

Aszalt gyümölcsös tejberizzsel töltött alma

(Recept: Csigó Zita)

 

Körkép +Mi kerül ezen ennyibe
Eső előtt köpönyeg – Esőkabátok
(Írta: Kaposi Zoltán)
Itt az ősz és vele a csapadékosabb időjárás. Ez azonban egyáltalán nem tarthat vissza bennünket egy kellemes túrától, csak megfelelő ruházatot kell választanunk. E havi körképünkben a hazai esőkabát-kínálatból szemezgettünk.

 

Kisvasút

A Gemenci Állami Erdei Vasút

(írta: Baricz Árpád, Karap Krisztián)

A gemenci kisvasút szerelvényein ma már elsősorban turisták – kirándulók, kerékpárosok, kenuval vagy kajakkal érkező vízitúrázók – utaznak Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében. Igazi kuriózum ugyanakkor, hogy még napjainkban is előszeretettel szállítják e kisvasúton a kitermelt faanyagot, mivel sok helyre teherautóval sem könnyű eljutni ebben a végtelen, vizes-mocsaras rengetegben.


Zöld
Kíváncsi ragadozó - A menyét
(írta: Nagy Loránd István)
Magyarország emlősfaunájának egyik emblematikus képviselője a fürge mozgású, karcsú testalkatú, a hermelinnel igen könnyen összetéveszthető menyét. Földünk legkisebb termetű ragadozójával hazánk szinte minden szegletében találkozhatunk. Ehhez persze szerencse is kell, hiszen az aprócska jószág gyakran portyázik rágcsálók föld alatti járataiban zsákmányra leselkedve.

 

Interjú

Nomen est omen – Ősi Attila, a magyar dinók keresztapja

(írta: Dabis Balázs Silvius)

Az ajkai születésű fiatal paleontológus élete igazi sikertörténet. Gyermekkora óta arra készült, hogy a föld mélyéből előhozza a múlt legnagyobb titkait. A mezozoikum idejéből eddig még senki sem fedezett fel gerinces élőlényeket hazánk területén. Attilának az elmúlt bő évtizedben többet is sikerült. A nemzetközi visszhangot kiváltó felfedezésekről, az iharkúti lelőhelyről és szakmai eredményeiről kérdeztük a magyar dinók felfedezőjét.

 

Zöld

Séta a Béke Földjén

(írta: Fazekas Krisztina)

Kirándulási lehetőség egy kultúrtájon? Tanösvény mezőgazdasági területen? Haszonnövények és vadvirágok egy helyen? Gabonatáblák és sövények vaddisznókkal? Élőhelyek sokasága és hihetetlen faji sokszínűség egy agrársivatag helyén? A föld, ahol nem a természet kizsákmányolása zajlik, és nem is egy szélsőséges fajvédelmi terv valósul meg.

 

Kalózinvázió a Tiszán

(írta: Hídvégi Brigitta)

A hulladék és a palackok összegyűjtésével kezdődik. A verejtékes munka egész évben tart. Aztán elszabadul a képzelet; a tervezés és a kreativitás kibontakoztatása kerül sorra. Ezt követi az építkezés. Amikor a szeméthalomból hirtelen létrejön egy megfogható és szinte már művészi alkotmány. Végül kirobban a küzdelem: a Kalózok vízre szállnak, és élet-halál harcot vívnak a kupakokért. A kamera elől pedig nincs menekvés, a gép minden fontos pillanatot rögzít. Ez a tiszai PET Kupa.  Vásárlás   Előfizetés

Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...