MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Korábbi lapok

OKTÓBER

2015. OKTÓBER

600,- Ft
  Vásárlás   Előfizetés
Toplista 10 szuper kerékpáros túratipp

Drótszamáron a bejárható táv és felfedezhető vidék is a sokszorosára nő.

Melléklet MTSZ-fejlesztések

„A következő száz évre szólnak a fejlesztéseink”

Terepfutás Dobogós magyarok az Alpokban

Karlowits-Juhász Tamás és Németh Csaba második helyezést értek el az Alpok átfutásán.

Kék
Dél-dunántúli Kéktúra – 7. rész – A Keleti-Mecsek
(Írta: Horváth Béla)
Sorozatunk mostani részében Pécs-Árpádtetőről indulva átvágunk a Keleti-Mecseken. Utunk során végigjárjuk a hegység két csodálatos patakvölgyét: a Hidasi- és az Óbányai-völgyet, végül túránkat a DDK nyomvonaláról kissé letérve, a Mecsek és a Geresdi-dombság határán fekvő Mecseknádasdon fejezzük be.

 

Tóni a Kéken
Hihetetlen segítséget kapott a látássérült túrázó
(Írta: Friesz Mónika)
Tóni már két hete úton volt az Országos Kéktúrán, amikor levelet kaptunk Kiss Máté Zalán édesanyjától. Meghatódva olvastuk, és azonnal elkezdtük szervezni a közös túrájukat. A történet különlegessége, hogy Tóni látássérült, Zalán pedig egy tízesztendős autista kisfiú.

 

Természetvédelem
Sasmenedék a Jászságban
(Írta: Szatmári Zoltán)
Szeretnéd, hogy unokáid is lássák, amint a parlagi sas méltóságteljesen szeli az eget a fejük fölött? A válasz egyértelműnek tűnik. E madárfaj világszerte veszélyeztetett, hazánkban pedig fokozottan védett. Európai uniós állományának kétharmada Magyarországon fészkel, ezért is fontos, hogy tisztában legyünk a rájuk leselkedő veszélyekkel, valamint a megmentésükre tett erőfeszítésekkel. A HELICON Parlagisas-védelmi LIFE+ Program vezetőjével, Horváth Mártonnal beszélgettünk a tavasszal megnyílt Sasközpontban az eddig elért eredményekről és a terveikről.

 

Lyukas Bakancs
Vadvízország szívében
(Írta: Szatmári Zoltán)
A fővárostól nem messze létezik egy vadregényes, lápos-mocsaras vidék, amely joggal érdemelte ki a címben szereplő nevet. A Sárvíz völgyébe látogattunk el.

 

Galyatető
Múlt és jövő egymásra találása – interjú a tervezőkkel
(Szöveg: Lénárt Léni)
Bár szabad kezet kaptak, a tervezők számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a meglévő épületekhez úgy építsenek hozzá a megtartott elemekkel vetélkedő, de azokkal mégis összhangban lévő részeket, hogy harmónia jöhessen létre régi és új között. A tervezésről, kihívásokról az épületek alkotóival, Kovács Csaba vezető építésszel, Vass-Eysen Áron építésszel és Vitáris László belsőépítésszel beszélgettünk.

 

Ti írtátok
A Bihar-hegység néhány csodája, avagy Czárán Gyula nyomában
(Írta: Menezdorf-Tóth Erzsébet)
Viharsarki pár vagyunk, alföldi gyerekek, környékünkön számos fürdőhely kínálja magát, de mi a hegyeket szeretjük a közelünkben tudni, látni, érezni. Így nem volt kérdés számunkra, hogy nyaralásaink csakis ilyen vidéken telhetnek el. Sok magyarországi csúcsot meghódítottunk már, azonban a férjem már rég szeretett volna határon túli hegyeket bebarangolni.

 

Terepfutás
Dobogós magyar terepfutók az Alpokban
(Írta: Szatmári Zoltán)
Karlowits-Juhász Tamás és Németh Csaba nyolc napon át futott az Alpokban, mintegy 270 kilométert, 16 ezer méter hegymenetet és 14 ezer méter lejtmenetet teljesítve. A verseny első napjain a hőséggel, a futás második felében pedig a hideggel, a széllel és a csapadékkal dacoltak.

 

Zöldhullám
Nagy őzlábgomba – A tölteni való celeb
(Írta: Nagy Loránd István)
Májustól novemberig találkozhatunk hazánk gombavilágának egyik legismertebb, legnépszerűbb képviselőjével, a mezőkön, tisztásokon és világos erdőszéleken egyaránt gyakori nagy őzlábgombával. Kiváló ízű élőlény, amelyből szuper szárítmány is készíthető.

 

Turistaretró
Örök érvényű tanácsok a múltból
(Összeállította: Dabis Balázs Silvius)
Az 1974-ben kiadott Turista Magazinokat lapozgatva feltűnt, hogy szerkesztő elődeink különösen nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy praktikus tanácsokkal lássák el a természetjárókat. Ezek jelentős része ma is hasznos lehet, de találunk több, korunkban már szükségtelen praktikát is. A zseblámpára erősített sezlonrugó, amely a világítótestet védelmezi, ha elejtenénk a lámpát, ma már kicsit megmosolyogtat minket.

 

Esőhozó sarki róka - Fjällräven Vándortúra 2015
(Írta: Nagy Loránd István)
A skandináv Fjällräven Classic mintájára tavaly rendezték meg első ízben Magyarországon a rókás márka nevével fémjelzett vándortúrát. Egy év leforgása alatt sem a növénytakaró, sem a domborzati viszonyok nem változtak meg az Aggteleki-karszt, a Putnoki-dombság és a Bükk-vidék területén, a résztvevők száma viszont csaknem megkétszereződött, a szervezés pedig még profibb lett. Az időjárás is kitett magáért – spontán monszunteszttel lopta be magát a túrázók szívébe.

 

  Vásárlás   Előfizetés

Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...