MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumGalyakilátó

Korábbi lapok

OKTÓBER

2012. OKTÓBER

300,- Ft
 
Vásárlás
  Előfizetés

SZUBJEKTÍV: Tiszavölgy Kalandtúra

írta: Dr. Fekete Anna, fotók: Pál Noémi

 • Amikor az embernek egész nyáron három nap szabadsága van, az is egy hétvégén, nem gondolnánk, hogy bele tud sűríteni egy egész nyarat - mindent, amire testének-lelkének szüksége van. Ráadásul ingyen!


SZÖVETSÉGI: Több százan a Természetjárók napján

írta: Dr. Simkó Gabriella

 • Szövetségünk hagyományos ünnepségére az idei évben is több száz természetjáró érkezett Dobogókőre az ország minden pontjáról. Ez a jeles nap a találkozás, a közös túrázás mellett a természetjárásért soka tett sporttársak kitüntetéséről szól.


GEOSZFÉRA: INehogy a "ménkű" csapjon beléd! ...avagy mi a villám és mit tegyünk villámláskor

írta: Benecz "Paraferee" Ferenc, fotók: archívum

 • Földünkön naponta nagyjából 45ezer zivatar és 8millió villám fordul elő. Ez az évi hárommilliárd villámcsapás nagyjából háromezer ember életét oltja ki, házakat gyújt fel, és erdőtüzeket okoz.... A természetet járva elkerülhetetlen olykor, hogy még vihar előtt szállásunkra érjünk, ezért jó tudni, miként is védekezhetünk a villámcsapások ellen.


KÖRKÉP: Választás - Teljes hazai bakancs körkép

 • Összegyűjtöttük Neked a hazai túrázáshoz ajánlott modelleket. Ám mielőtt bakancsot választanál, érdemes elolvasnod az előző (szeptemberi) lapszámunkban megjelent bakancsvásárlási kalauzunk is!


SZUBJEKTÍV: Kalandos kincskeresés - XXV. Geocaching Fesztivál és Verseny

írta: Avranella, fotók: Avranella, lelcache, radpeter

 • Idén ősszel jubileumi rendezvényen találkozhattunk egymással, ez volt az egyesület égisze alatt szervezett XXV. Geocaching Fesztivál és Verseny, amelyet - kissé talán rendhagyó módon - nem a résztvevők, hanem a rendező csapat szemszögéből mutatok be.


BLENDE: A Föld legnagyobb daru vonuló helye - A Hortobágyi Nemzeti Park

írta és fotók: HNPI

 • A Hortobágyi Nemzeti Park Hazánk első és legnagyobb kiterjedésű Nemzeti Parkja, amelyet 1973-ban Alapítottak 52 ezer hektáros törzsterületen. A folyamatos bővítések révén a védett területek nagysága mára elérte a 82 ezer hektárt. A Nemzeti Park 1999-ben a világörökség része, 2011-ben pedig Csillagoségbolt-Park lett. A Nemzeti Park egyik legnagyobb rendezvénye az október közepén megrendezésre kerülő daruünnep, amikor is igazgatóságunk külön programot szervez a darvak életének és szerepének bemutatására.


KÁRPÁT-MEDENCE: Hit nélkül nem megy - 850km, 22nap a Mária Úton

írta: Gerstenbrein István, fotók: Benecz "Paraferee" Ferenc, Gerstenbrein István, Katona Pál

 • 2012 tavaszán két fiatal, Bús Melinda és Gerstenbrein István útra indult. Teljesítménytúrázóként nem volt nekik újdonság a napi 50-60 km gyaloglás, a természet, az emberi találkozások, a csíksomlyói búcsú… ez az útjuk mégis más lett, mint a korábbiak.


OBJEKTÍV: A vámpírmítosztól a valóságig ...denevérek éjszakája az Aggteleki Nemzeti Parkban

írta: Nagyváthy János, fotók: Boldogh Sándor

 • A denevérekkel kapcsolatos negatív előítéleteken szeretnének változtatni az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, ennek jegyében rendezték meg szeptember 13-án a denevérek éjszakáját. 


OBJEKTÍV: Gombalesen - Hasznos tanácsok környezettudatos gyűjtögetőknek

írta: Nagy Loránd István, fotók: Benecz "Paraferee" Ferenc, Dr. Turcsányi Gábor

 • Őszi kirándulásaink alkalmával szinte biztosak lehetünk abban, hogy vadon termő gombákra bukkanunk. A gombagyűjtés gyakorlatilag elválaszthatatlan a természetjárástól, utóbbi tevékenység ugyanakkor magában is kiválóan végezhető. Vannak tapasztalt, kiváló fajismerettel rendelkező gombászok, vannak kizárólag kereskedelmi forgalomba kerülő dobozolt csiperkét
  fogyasztó, mérgezésektől rettegők, s igen népes tábort alkotnak a világban nyitott szemmel járó, új ismeretek befogadására vágyó, de még nem kellőképpen rutinos, bátortalan gyűjtögetők. Cikkünkkel főként a tapasztalatlanoknak kívánunk segítséget nyújtani, a szkeptikusok meggyőzése ugyanis egy jóval nagyobb terjedelmű írást igényelne.


SZUBJEKTÍV: Dunáljunk még! Ingyenes vízitúra nyílt nap Kisbodakon

írta: Klemencz Henrik, fotók: Víziló Vízitúra

 • 2012. szeptember 15-én, szombaton az Esthajnalcsillag Vízitúrás Táborhely megtartotta első (hagyományteremtőnek szánt) ingyenes vízitúrás nyílt napját a Szigetközben, Kisbodakon. A rendezvényt a házigazda Víziló Vízitúra mellett a Duna-Régió Vízi Turisztikai Szövetség és a Kisbodaki Baráti Kör segítte, támogatta, több lelkes kisbodaki lakossal karöltve. 


BESZÁMOLÓ: XXV. (Jubileumi) Hegymászó Triatlon

Írta: Kunos Gábor, fotók: Márkusz Roland

 • 1988. október 15. SZokatlan versenyre hívta a Csobánka felett emelkedő Oszoly sziklafala alá a Budai Alpin Club és a Budapesti Műszaki Egyetem MHSz hegymászó szakosztálya az érdeklődőket. Hegymászó triatlon - hát az mi fán terem?


SZUBJEKTÍV: Palóc Expedíció - 100km gyaloglás a Cserhát lankáin

írta: Forgács Péter, fotók: Hevér Gábor

 • Lassan már nem marad olyan tájegységünk, ahol ne rendeztek volna legalább egy "százast", azaz 100km körüli gyalogos terljesítménytúrát. Hosszú távú túra haladt már át a Cserháton is. Olyan azonban, ami kizárólag ennek a térségnek a sajátja, nem csak érinti, nem volt - egészen 2012. augusztus 25-ig.


ZÖLDHULLÁM: A tiszatarjáni példa - Ahol csak a bivalyok járnak

írta és fotók: Vaszkó Csaba, WWF Magyarország

 • A tiszai táj egykor nyüzsgött a madaraktól, legelő állatok seregeitől. A vízben halak sokasága ficánkolt, de az elégedett halászok és a földjeiket művelő gazdák is az ártér képének részei voltak. A természetes adottságoknak megfelelő gazdálkodás folyt itt, a legelők, rétek, mocsarak, gyümölcsligetek, erdők egyvelege nemcsak a helyi lakosok megélhetését biztosította, hanem a folyó számára is lehetőséget adott értékeinek megőrzésére. Az ember azonban a több száz éves harmónia után megpróbálta összemérni erejét a természettel.  

 

KISVASUTAK: Ipartörténet, építészet és természettudomány egy helyen - Őskohó, Palotaszálló és Herman Ottó

írta: Kaló Tamás és Északerdő Zrt. LÁEV Üzemigazgatóság, fotók: Abonyi László, Chikán Gábor, Kaló Tamás

 • A Lillafüredi Állami Erdei Vasút Magyarország egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, valódi hegyi pálya; vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. Városi környezetből indulva, a diósgyőri vár közeléből juthatunk el vonataival számos látványossághoz: a Garadna-völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz, vízeséshez, barlangokhoz, az újmassai őskohóhoz, és számos gyalogos túra kiindulópontjára.

 

1KÉP 1 SZTORI: Közel 500 éves örökség a vízben ...és most a víz felett

EXTRA KÓDOLT TARTALOMMAL RENDELKEZŐ CIKK, KERESD A KÓDOT!

írta és fotók: Benecz "Paraferee" Ferenc

 • Az óriási aszálynak igazán csak a régészek örülnek, akiknek most ritka lehetőségük nyílt Szolnokon.

 

EZ TÖRTÉNT...: Visszatekintés a múltba, mi történt októberben

írta: Kunos Gábor

 

 

 

Valamint folytatjuk kivehető és lefűzhető túrakártya mellékletünk, 4 újabb ajánlattal gazdagíthatod az ötlet-tárházad.

Kosárba
 
Vásárlás
  Előfizetés

Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2017. július
H K Sze Cs P Szo V
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24
252627282930
31
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. július
Megyeri Máté:
Berepülés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...