MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.04.28. 13:43,   Szöveg: Balatontipp.hu,   Fotó: Balatontipp.hu

Paloznakon érdemes bringára pattanni

Ezentúl szuper bringás túraútvonalakkal és kedvezményes díjú kerékpárkölcsönzővel várják a kirándulókat a Balaton-felvidék keleti részén.

Fotó: Balatontipp.hu

 

Elindult Paloznak kerékpáros projektje, a Paloznaki tekergő program. A cél az volt, hogy a családosok üdülőfalujában ezentúl kerékpárkölcsönzésre is legyen lehetőség, illetve, hogy mindenki biztonságosan és tartalmasan túrázhasson a környéken biciklivel. A kölcsönzőben – a falu közepén lévő önkormányzati vendégházban – a kerékpárok mellett kerékpáros kiegészítők, biztonsági felszerelések, szerszámok állnak rendelkezésre. Továbbfejlesztették a falu déli kapujában a múlt nyár elején elkészült biciklis pihenőt, amit többek között napelemes világítással és telefontöltővel szereltek fel.

 

Fotó: Balatontipp.hu


A kerékpárokat bárki kibérelheti, de a Paloznakon megszálló vendégek ötven százalék kedvezményt kapnak a kölcsönzési díjból. Ha egy napi túra során legalább öt javasolt állomáshelyet igazoltan felkeresnek, akkor ennek a díjnak a felét is elengedik.

 

Fotó: Balatontipp.hu


A projekt tervezői a Balatontipp.hu oldallal együttműködve túraútvonalakat dolgoztak ki, és azok leírását mind nyomtatott formában, mind az interneten elérhetővé tették a www.paloznakitekergo.balatontipp.hu címen.
A kidolgozott hét túraútvonal Paloznak központtal egy ötven kilométer nagyságú területet fog át a Balaton-felvidék keleti részén. A kirándulások során a biciklisek közel ötven „paloznaki tekergő partnert” kereshetnek fel: őstermelőket, kézműveseket, de műhelyek, műtermek látogatására is lehetőség nyílik, így a látogatók bepillanthatnak például a szövés, a csipkeverés vagy a hímzés rejtelmeibe. Az érintett kiállítóhelyek, élményparkok, borászatok, vendéglátóhelyek többsége kedvezményt kínál a tekergőknek a szolgáltatásuk árából.

 

Fotó: Balatontipp.hu


A túrák hossza 20 és 50 kilométer között változik. Az útvonalak a balatoni bicikliút térségen áthaladó szakasza mellett kisebb forgalmú közutakon, mezőgazdasági és erdei utakon haladnak. A tervezést a különböző minőségű, nehézségű szakaszok szöveges és fotós bemutatása, valamint a várható emelkedőket, lejtőket bemutató szintrajzok segítik.

 

Fotó: Balatontipp.hu


Aki rendelkezik okostelefonnal és mobilinternettel, az méteres pontossággal követheti az útvonalakat, és a kiválasztott megállóhelyekről is információkat kaphat. A mobilnettel nem rendelkezők az indulás előtt tudják letölteni az útvonal GPS-állományát, és az ehhez előre telepített ingyenes térképes programmal internet nélkül is folyamatosan tájékozódhatnak a helyzetükről és a megállóhelyekről.

 

Térkép: Balatontipp.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vulkanológiai tanösvény is lesz a Balaton-felvidéken

Bazaltorgonák tövében - Kaán Károly kulcsosház

Tavaszi bringás Tisza-tó kerülés

Több száz kilométer kerékpárút épülhet

Kerékpártúrák Hódmezővásárhely környékén


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...