MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.09.13. 09:00,   Szöveg: Turista Magazin,   Fotó: Szijártó András

Parasportolóként sem lehetetlen pókemberként mászni a falon

Szijártó András multiplex fejlődési rendellenességgel született: mellkasdeformitás, gerinc egészét érintő különböző elváltozások, végtagelváltozások, jobb kézen hüvelykujjhiány. Ki gondolná, hogy ilyen hátránnyal és hihetetlen akaraterővel mára Európa- és világbajnok parafalmászóvá küzdötte fel magát. Az ŐsziKÉK Hegyisport-fesztiválon személyesen is találkozhatsz vele, és megismerheted a történetét. 

Fotó: Szijártó András

 

Honnan és mikor jött a falmászás ötlete az életedben, amikor súlyos születési rendellenességed miatt az orvosok szerint járni sem nagyon volt esélyed megtanulni?

 

Ez a kijelentés még a születésem után hangzott el, tehát nem a tizenéves korszakomat jellemezte szerencsére, illetve a mondanivalója pusztán annyi volt, hogy legyek felkészülve bármire. Ennek ellenére idővel lehetett látni, hogy szépen lassan helyrejövök. Amit lehetett, korrigáltak az orvosok, nagyon sokat tettek értem. Mindezek mellett mozgékony gyerek voltam, illetve a sok műtét miatt rendszeresen kellett gyógytornára járnom, emiatt az izomzatom is megerősödött. 14 évesen volt a második gerincműtétem, ami után egy évvel már sportolhattam belátásom szerint. Több dolgot ki is próbáltam, de a falmászást hamar megszerettem, és mivel az iskolám sportcsarnokában volt mászólehetőség, éltem vele.

 

Fotó: Szijártó András  Fotó: Szijártó András

 

Milyen speciális technikát használsz a fal mászásakor?

 

Nem hívnám speciálisnak, egyszerűen a nehezebb problémákat máshogyan oldom meg, mint ahogy azt egy egészséges mászó nagy valószínűséggel tenné. A mászás ettől is egy szép sport, hogy a „problémákat” többféleképpen meg lehet oldani. Az én megoldásom is csak egy ezek közül.

 

Fotó: Szijártó András

 

Szoktál a természetben is sportolni, mondjuk, a sziklamászással hogy állsz?

 

Rendszeresen kerékpározok és túrázok, sziklát is szoktam mászni, viszont azt elég ritkán. Ennek oka az, hogy a versenyidőszak a paramászóknak július–augusztus, amikor szívesen lennék kint sziklán is, ekkor viszont nem kockáztathatok meg egy sérülést. Egy-egy sérülés pedig a sziklán könnyen beszerezhető, ami miatt egy-két edzést ki kéne hagyni a teremben, aminek meg kihatása lenne a versenyekre.

 

Fotó: Szijártó András

 

A Galyatetőn  is ott leszel szeptember 23–24-én az ŐsziKÉK Hegyisport-fesztiválon ahol kérdezhetnek majd tőled a jelenlevők. Miről szeretnéd, hogy szóljon a beszélgetés?

 

A jelenlétemmel a fesztiválon azt szeretném üzenni, illetve arról szeretnék beszélni, hogy különböző problémák mellett is lehet sportolni, sőt kell is, mind a fizikai, mind a lelki egyensúly végett. Sportolni jó, és kifogásokat nem szabad keresni, illetve, hogy minden embernek meg kell találnia azt a tevékenységet, amiben örömét leli, és abban semmi nem szabad, hogy meggátolja. Az én esetem is példázhatja, hogy „tök jó, így is lehet, és nincs semmi probléma”.

 

Fotó: Szijártó András

 

A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatika Karán nem rég végeztél mérnök informatikusként. Jelenleg szoftvermérnökként dolgozol. A munka mellett mennyi időd marad sportolni?

 

Kezdőként a munka nagyon elfáraszt, természetesen nálam is van egy hullámvölgy, és kevesebb idő jut a mászásra. Ráadásul volt két sérülésem is, ami miatt az elmúlt három hónapban szinte semmit nem sportolhattam. Remélhetőleg hamarosan kilábalok ebből. Mostanra újra túrázok, illetve mászom is, de még csak óvatosan. A hosszú távú tervem az, hogy folytatom versenyszerűen a falmászást. Jelenleg azon igyekszem, hogy rendszeresen sportoljak napi 8 óra munka mellett, valamint, hogy hamarosan el tudjam kezdeni a felkészülést a következő évi versenyekre.

 

Fotó: Szijártó András

 

Európa- és világbajnokként mik a terveid a jövőben?

 

Mindenképpen szerves része lesz a sport, a falmászás az életemnek továbbra is, viszont a versenyszintet csak remélni tudom, hogy újra elérem. Amikor évről évre megjelentem nemzetközi versenyeken, az egyetem mellett ez napi minimum 4–5 óra edzést jelentett, valamint egész hétvégés edzéseket. Igyekszem, hogy a kellő mennyiségű edzés munka mellett is beleférjen.

 

Szijártó András

1989. július 23-án született Budapesten.

Versenyeredményei:

• 2009. augusztus 1-2. IFSC Paraclimbing World Cup Val Daone (ITA) – Olaszországban, Daone-ban a világ kupán I. helyezés.
• 2011. július 18. IFSC Paraclimbing World Championship Arco (ITA) – Speed – Olaszországban, Arco-ban az első megrendezett világbajnokságon, gyorsasági számban I. helyezés.

• 2011. július 19. IFSC Paraclimbing World Championship Arco (ITA) – Lead – Olaszországban, Arco-ban az első megrendezett világbajnokságon, nehézségi számban is I. helyezés.
• 2012. augusztus 27-28. Paraclimbing Cup Rockmaster Festival Arco (ITA) – Lead – a megrendezett nehézségi számban I. helyezés.
• 2012. szeptember 12-16. IFSC Paraclimbing World Championship Paris (FRA) – Franciaországban, Párizsban a Bercy csarnokban megrendezett világbajnokságon nehézségi számban IV. (negyedik) helyezés.
• 2013. július 10-13. IFSC European Paraclimbing Lead Championship Chamonix (FRA) - a megrendezett nehézségi számban I. helyezés.
• 2013. szeptember 6. Paraclimbing Cup Arco (ITA) Lead – Az Arco-i Világkupán I. helyezés.
• 2014. június 26-27. Paraclimbing Cup Laval (FRA) (Boulder) - Laval-i (Franciaország) Boulder Világkupán, V. helyezés.
• 2014. július 4-5. Paraclimbing Cup Imst (Lead) – Az Imst-i (Ausztria) nehézségi világkupán II. helyezés.
• 2014. augusztus 29. Paraclimbing Cup Arco (ITA) (Lead) – Az Arco-i nehézségi világkupán I. helyezés.
• 2014. szeptember 8-14. Paraclimbing World Championship Gijon (ESP) – A Gijon-i Világbajnokságon nehézségi számban I. helyezés.
• 2015. június 27-28. Paraclimbing Cup Imst (AUT) (Lead) – Az Imst-i nehézségi világkupán nehézségi számban III. helyezés.
• 2015. július 10-11. Paraclimbing Cup / European Championship Chamonix (FRA) (Lead) – A Chamonix-i Európa-bajnokságon (ami egyben világkupa fordulóként is lett megrendezve) I. helyezés.

 

 

Gyere el szeptember 23-24-én Galyatetőre, és találkozz Andrással az ŐsziKÉK Hegyisport-fesztiválon!

 

 

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...