MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.09.19. 10:38,   Szöveg: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság / Kóródi Blanka,   Fotó: wikipedia / Stefan.lefnaer, 123rf.com

Pompáznak a tárnicsok Kőszeghegyalján

Bontogatják a szirmaikat a tárnicsok a Kőszegi-hegységben, az osztrák tárnicskával pedig csak most találkozhatunk Bozsok láprétjein.

A tárnicsok és tárnicskák leginkább magashegységekben honosak, de nálunk is előfordul hat fajuk. Az Alpok közelsége miatt találkozhatunk a kornis-, a fecske- és a prémes tárniccsal a Kőszegi-hegységben, előbbit 2018-ban Az Év Vadvirágává is választották. Az osztrák tárnicska szárazabb időszakokban néhány tízes, csapadékosabb évben százast is elérő példányszámban virít. Különleges érték, mert sehol másutt nem él a hegyen, mint Bozsok kiszáradó láprétjein – adta hírül az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Fotó: wikipedia / Stefan.lefnaer


Sajnos ezeket a védett fajokat több minden is veszélyezteti. Először is a taposási kár, ugyanis előfordul, hogy járművekkel hajtanak keresztül az élőhelyükön, ami komoly következményekkel járhat. Az inváziós, idegenhonos növényfajok megjelenése és terjedése is a tárnicsok kárára van, és persze az éghajlatváltozás, a forró, aszályos időszakok sem tesznek jót nekik.

 

Fotó: 123rf.com


Az Őrségi Nemzeti Park évente egyszer vagy kétszer kaszál az élőhelyein, ami megakadályozza a beerdősülést és cserjésedést, valamint az inváziós növények terjedését. Egy kisebb búvósávot mindig fennhagynak annak érdekében, hogy az egyedek fejlődését elősegítsék, és táblákkal hívják fel a lakosság figyelmét arra, hogy hol nem szabad közlekedni a területen.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kinyílt Az Év Vadvirága

Szoros volt a küzdelem Az Év Vadvirága szavazáson

Őszi virágzás

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...