MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.01.15. 15:00,   Szöveg: birding.hu, mme,   Fotó: Boldog Gusztáv

Ritka kóborló tűnt fel Mezőberényben

Nem sűrűn látott különleges vendéget figyeltek meg az utóbbi napokban a madarászok a Békés megyei Mezőberényben. A magyar terepmadarászok honlapján január 6-a óta már nyolcan jelezték, hogy észleltek egy keleti gerlét. 

A birding.hu-n legtöbben arról számoltak be, hogy a keleti gerlék egyik szép példányát főként egy fán vagy egy madáretető közelében látták a Békés megyei városban, balkáni gerlék társaságában. A szakemberek szerint ennek az ázsiai elterjedésű, mutatós gerlefajnak ez a negyedik bizonyított előfordulása Magyarországon.

 

Keleti gerle Mezőberényben

 

A Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja szerint a keleti gerle (Streptopelia orientalis meena) ritka kóborlónak számít Európában, elterjedési területe az Uráltól a Távol-Keletig, Japánig, északon pedig Szibériáig terjed. Az északon költő madarak egyes példányai a téli vonulás során nyugatabbra térnek megszokott vonulási útvonaluktól, és így bukkanhatnak fel Északnyugat- és Közép-Európában.

 

Fotó: Boldog Gusztáv

 

Közeli rokona, a hozzá meglehetősen hasonló, védett vadgerle (Streptopelia turtur), amely hazánkban is rendszeresen fészkelő faj. Gyommagvakkal, gabonamagvakkal táplálkozik, kisebb mennyiségben csigákat, bogyókat is fogyaszt. A fenyőerdőkben költő madarak a fenyőfa magjait fogyasztják. Főként erdőkben fészkel, de költési időn kívül nyílt területeken, településeken is megjelenik. Fészke száraz gallyakból készül, melyet fűszálakkal bélel. Fészekalja 2 tojásból áll.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Téli vendégek a városban

Minden, ami téli madáretetéshez kell

A gólyatöcs az Év Madara


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...