MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.10.13. 09:00,   Szöveg: Nógrádi Attila,   Fotó: Nógrádi Attila

Sorrento sziklái Budaörs felett

Ennél ideálisabb félnapos, gyerekbarát túrát tényleg nehéz összehozni a főváros környékén.

Az egész úgy kezdődött, felhívott a nővérem, hogy ugyan ajánljak neki egy félnapos, gyerekbarát túrát szombatra, amikor is igazi KIRÁNDULÓIDŐT vélt felfedezni az időkép előrejelzéseiben. Tapasztalatból tudom, hogy a nővérem kéréseit nem lehet elmismásolni, mert addig szívja az ember vérét, amíg mozog, ezért gondoltam, összekötöm a kellemest a hasznossal, és bedobtam neki egy régóta tervezett célpontomat.

 

Fotó: Nógrádi Attila

Ha ilyen időt jósolnak, vétek otthon maradni. Itt éppen elhagyjuk Budaörsöt a Mogyoró utcán


Bár sokszor megfordultunk már gyerekekkel a Budaörs feletti dombokon hegyeken, a Sorrento híres szikláihoz valahogy sosem jutottunk még el, pedig minden egyes erről szóló írás után elhatároztam, hogy ez lesz a következő. Annál is inkább, mert a háztartásomban fellelhető három- és hatéves kisfiú úgy vehető rá a legkönnyebben a túrázásra, ha be van lógatva valami izgalmas célpont. Az érdekes formájú és pláne beszédes nevű sziklák kimondottan ilyenek, így jutottunk el a Pilisborosjenő melletti Teve-sziklához, a Szentbékkállai-kőtengerhez vagy a sukorói Gyapjúzsákhoz, ezért ezúttal sem volt nehéz dolog meggyőzni őket. Ugyan Sorrentóról még nem hallottak korábban, de megígértették velem, hogy „jól fog kinézni”.

 

Fotó: Nógrádi Attila

Szombat reggel még nem tudták, hogy ez vár rájuk


Az időkép előrejelzése tényleg bejött szombatra, ennél klasszabb kirándulóidőt rajzolni se lehetett volna: napon „egyszálpolós”, a fák között pulcsis, szóval tökéletes. A nővéremmel és három csemetéjével Budaörs felett, a Sóvirág utca legvégén beszéltük meg a találkozót, itt van egy kis parkolóféleség, és innen a Meggy utcán indultunk el a sárga kereszten, amely hamarosan becsatlakozott a piros kereszt jelzésű útra, amelyről azt kell tudni, hogy a KFK-ig visz fel.

 

Fotó: Nógrádi Attila

Budaörs határában még jó pár hasonló vityilló málladozik, pár év, és hatalmas családi házak virítanak majd a helyükön


Utunk első pár száz métere a Budaörs feletti elhagyatott hétvégi kulipintyók között vezetett, de lefogadom, hogy pár éven belül ezt a részt is beborítják majd a lakossági kockaminimál házak és mediterrán paloták, amelyek lassan, de megállíthatatlanul kúsznak felfelé a szűk, meredek utcákon. A piros kereszt jelzést követve egy rövidke erdei ösvényen haladtunk, majd a jelzés egy széles földútra vezetett, amelyről már le sem tértünk, ugyanis ez – megkerülve a Szekrényes-hegyet – gyakorlatilag belefutott a Sorrento szikláiba, amelyeket az utolsó métereken a sárga jelzésen értünk el. Ez így leírva nem hangzik túl izgalmasnak, de a Csíki-hegyeken bandukolva lépten-nyomon olyan kilátásba botlik az ember, hogy percekig le tud állni nézelődni.

 

Minden magára valamit is adó kissrác bottal kirándul, lehetőleg többel


A nálunk lévő öt gyerek papírforma szerint viselkedett: a négy kisfiú (kezükben egy-egy bottal) hol egymást, hol az út melletti bokrokat csépelte, míg az egy szem 14 éves kamasz lány a világ nagy dolgain merengve bandukolt mellettünk. Így értünk el a sárga jelzésig, ahol letérve a földútról a Sorrento sziklái között találtuk magunkat. Ezek az izgalmas formájú mészkőképződmények állítólag onnan kapták a nevüket, hogy hasonlítanak az olaszországi Sorrento tengerparti szikláira. Akármi is legyen az igazság, a gyerekek nem voltak tekintettel az évmilliókkal ezelőtt elhunyt tengerlakó lényekre, mert azonnal felmásztak a megkövült üledékekre, mindezt úgy, hogy a botjaikat se rakták le, ami komoly bravúr.

 

Fotó: Nógrádi Attila

A híres Sorrento-sziklák tényleg nagyon szépek élőben, bónusz, hogy szép kilátás is nyílik a fák között 

 

Kábé félórás piknik után kezdtünk el szedelőcködni, és bíztam benne, hogy a mintegy 3 kilométeres utat valamivel gyorsabban fogjuk megtenni, mint idefelé, de azért indulás előtt kíváncsiságból ránéztem a frissen telepített geoládás appra, és örömmel láttam, hogy mindössze pár méterre tőlünk van egy láda, amelyet a gyerekek egy róka után kajtató vizslafalka lelkesedésével kutattak fel. Szerencsére a láda – népszerű célpont lévén – tele volt apró játékokkal, amelyekből tudtak válogatni, és azzal sem volt gond, hogy mit rakjanak vissza a frissen zsákmányolt kincsek helyére, mert a gyerekek zsebeiben valahogy mindig van néhány kis játék „vész esetére”.

 

Fotó: Nógrádi Attila

 Így néz ki egy gyerekbarát geoláda, tele kincsekkel. Igazi kapudrog a túrázáshoz

 

A kincskereséstől fellelkesülve szerencsére a legkisebb, hároméves kiscsóka is kibírta az autókig tartó visszautat, így összesen – beleszámítva az előre-hátra rohangálásokat is – közel hét kilométert nyomott le, amivel megdöntötte a Gyadai-tanösvényen felállított 6 kilométeres rekordját, és fülig érő szájjal kászálódtak be az autóba.

 

Így juthatsz oda

 

A Sorrento szikláit többféle módon is megközelíthetjük, akár „felülről” is a KFK-itól, ha nem kisgyerekekkel vagyunk, akkor tuti, hogy Budaörs legszéléről vágunk neki a túrának a sárga sávon, hogy a Huszonnégyökrös-hegyet megmászva végigmenjünk a Csíki-hegyeken. A lenti térképen jelöltem az általunk bejárt útvonalat, az egyes pontnál hagytuk az autókat, majd a piros kereszten mentünk a Farkas-hegyig, ott letértünk a jelzésről, de maradva a földúton megkerültük a Szekrényes-hegyet, és a sárga sávra rátérve értük el végül a Sorrentót. Visszafelé ugyanezen az útvonalon mentünk a gyerekek miatt, mert a sárga sáv is jó lett volna, de az egy keskenyebb erdei ösvény, és a kicsiknek még jobban fekszik a szélesebb földút, ahol szabadabban tudnak hadat viselni egymással és a külvilággal.
 

A lila csík jelöli az általunk bejárt útvonalat

 

Kapcsolódó cikkeink:

Öt kirándulás, amit a gyerkőcök is imádni fognak

Izgalmas tanösvények apával és anyával

A budai hegyeknek a tavasz is jól áll

Sorrentói tavaszvárás

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...