MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.03.26. 16:07,   Szöveg: Turista Magazin, MTI,   Fotó: Turista Magazin

Stratégiai megállapodást írt alá a kormány és a Magyar Természetjáró Szövetség

Március 26-án a Földművelésügyi Minisztériumban Összefogás a magyar természetjárásért címmel tartottak sajtótájékoztatót, amelyen stratégiai együttműködési megállapodását írtak alá a hazai természetjárás továbbfejlesztésére.

Fotó: TM

 

A megállapodást a kormány nevében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára, Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos és Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott írta alá Garancsi Istvánnal, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) elnökével.

 

„A mai urbanizált embernek szüksége van arra, hogy a természetben lehessen, és fontos, hogy ezt minél komfortosabban, a 21. század kihívásainak megfelelően tehesse meg. Erről szól a mostani megállapodás” – mondta az aláírás előtt Nagy István, hozzátéve, hogy a 2014 és 2017 közötti időszakban – a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt – az állami erdészetek összes beruházásának értéke 41,8 milliárd forint volt, amelynek közel 30 százalékát tették ki a közjóléthez kapcsolódó beruházások. „Az állami erdészetek a Magyar Természetjáró Szövetség partnereiként az elmúlt évek során tevékenyen részt vettek az Országos Kékkör teljes vonalának megújításában, valamint kiemelt figyelmet fordítanak a kezelésükben lévő 13 erdei vasút folyamatos fejlesztésére is” – tette hozzá az FM államtitkára.

Fotó: TM

 

A Magyar Természetjáró Szövetség kiemelt feladatai közé tartozik, hogy a 2010 óta megvalósult fejlesztéseket, a megújult objektumokat és a természetjáróknak szánt attrakciókat minél ismertebbé tegye és tovább gondozza – mondta az eseményen Garancsi István, aki jó példaként az Országos Kékkört említette. „Rengeteg mindent fejlesztettünk hazánk emblematikus turistaútja kapcsán az elmúlt években; egyebek mellett felmértük és digitalizáltuk a nyomvonalát, megújultak a jelzések, a kéktúrás igazolófüzet és az információs táblák is országszerte, valamint bevezettünk egy kedvezményeket kínáló természetjáró kártyát is, amelyhez folyamatosan csatlakoznak elfogadóhelyek. A hazai természetjárók dolgát könnyítheti meg az újonnan bevezetett honlapunk, a termeszetjaro.hu is, amely egy digitális túrakalauz. Segítségével könnyedén tervezhetünk túrát, és mindent megtudhatunk a környék látnivalóiról és nevezetességeiről is” – mondta az MTSZ elnöke.
 

Fotó: TM

 

„Minden papírnak akkora a súlya, amennyit betartanak belőle. Elég csak megnézni a legutóbbi megállapodást a kormány és a hazai természetjárók között, és rögtön látszik, hogy mennyi minden történt azóta” – kezdte Révész Máriusz a megállapodás kapcsán, kiemelve, hogy hatalmas szemléletváltás figyelhető meg az erdészeteknél és nemzetipark-igazgatóságoknál 2010 óta, amelynek köszönhetően a túrázók, kirándulók száma több mint 70 százalékkel növekedett. A kormánybiztos elmondása szerint a cél az, hogy ez a szám hasonló mértékben növekedjen, ezért idén mintegy 5 milliárd forint áll rendelkezésre turistaházak felújítására. Révész szerint nem könnyű feladat a mostani fiatalokat elcsalni a különböző méretű képernyők és kijelzők elől, ezért is örül, hogy nagyon sikeresnek ígérkezik az idei Vándortábor Program, amelynek keretei között mintegy 10 ezer diák ismerkedhet meg a természetjárás szépségeivel.

 

Legutóbb 2013 júliusában kötött stratégiai együttműködést a kormány a Magyar Természetjáró Szövetséggel.

 

 

 

 

 A Turista Magazin kiadója a Magyar Természetjáró Szövetség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...