MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.03.29. 16:00,   Szöveg: TM,   Fotó: Pap Gábor / Jane Goodall Intézet, Lánczi Péter, Kovács Norbert / MME, Kozma Attila / BNPI, Dabis Balázs Silvius

Szabadba csábító – hétvégi programajánló

Az időjósok szerint április első hétvégéjén száraz, túlnyomó részt napos idő várható országszerte 20-25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Túrázáshoz, kiránduláshoz épp ideális idő lesz. Összegyűjtöttünk pár ígéretes szabadtéri programot. 

1. Jane Goodall szülinapi meglepetése

 

Fotó: Pap Gábor / Jane Goodall Intézet

 

A Pesthidegkútra tervezett Jane Goodall Tanösvény helyszínére túrázhatnak az érdeklődők, ahol tavaly májusban Jane Goodall engedte el Janet, az első jeladós kaszpi haragossiklót. A túrán meg lehet nézni, hogy hol lesznek a tanösvény táblái, majd egy közös „Boldog születésnapot!”-kívánság, amit videóra rögzítenek a szervezők, és április 3-án drótpostára adják a világhírű természetvédőnek.
Mikor?
2017. március 31. 15.00 – 18.00
Hol?
Pesthidegkúti Repülőtér, találkozó: a hűvösvölgyi villamos végállomásnál, 14.40-kor.
Részletek ide kattintva.

 

2. Tiszta Víz

 

Fotó: Lánczi Péter

 

A Víz Világnapja alkalmából rendezett túrán a Séd és Gella-patakok kevesek által ismert területét járhatjuk be. A túrán két, egy 12 és egy 22 km-es táv közül választhatnak az indulók. A hosszabbik távot gyakorlott túrázóknak javasoljuk, Bakony térkép és túrabakancs szükséges, a terep néhol nehezen járható. A Herendről induló körtúra útvonala érinti többek között a Királyfa-árkot, a Köves-tetőt, a Tiszta-víz-forrást és a Sátor-kutat.
Mikor?
2017. április 1. 7.00 – 9.00
Hol?
Bakony, Herend
Részletek ide kattintva.

 

3. Madárhangos tavasz

 

Fotó: Kovács Norbert / MME

 

A szakvezetéses túra során a Hortobágy-halastavi tanösvényt járják be a résztvevők, ahol a halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetnek meg. Ebben az időszakban a nádasok madárhangoktól zajosak, és nagy számban lehet megfigyelni párba állt nyári ludakat és fiókáikat, valamint vonuló récéket a tavakon úszkálva, táplálkozva. A túra hossza 10 km. A program időtartama kb. 4–5 óra.
Mikor?
2017. április 1. 9.00 – 14.00
Hol?
Hortobágy-halastavi Kisvasút indítóállomás
Részletek ide kattintva.
 

4. Kirándulás a kerecsendi Berek-erdőben

 

Fotó: Kozma Attila / BNPI

 

Kerecsend határában, a 3-as főút mellett található, Magyarország eredeti vegetációjából megőrzött maradványerdő, a Berek-erdő, amely ma már természetvédelmi terület. Ilyenkor a legszebb arcát mutatja a természet, hiszen odvas keltikék és egyéb tavaszi virágok szőnyege borítja az ébredő erdő talaját. Táv: 6 km.
Mikor?
2017. április 2. 9.00
Hol?
Kerecsendi Berek-erdő, találkozó: az erdő bejáratánál a 3. sz. főút mellett (Kerecsend település vége táblától 300 méterre a kápolna felé).
Részletek ide kattintva.
 

5. Medvehagymás geotúra a Bakonyban

 

Fotó: Dabis Balázs Silvius

 

A Pénzesgyőrből Bakonybélbe vezető túra a Gerence-patak mentén vezet. Vadregényes erdei ösvényeken és a Bakony egyik legszebb mészkőszurdokában, hatalmas sziklafalak és mohás kőtömbök között sétálhatunk. Az útvonal érinti a Bányász-kút forrását, a bakonybéli Szent-kutat (Borostyán-kút), az erdei kálváriát és a Judit-forrást. Táv: 8 km. Időtartam: kb. 5 óra.
Mikor?
2017. április 2. 10.00
Hol?
Bakony, találkozó: Pénzesgyőr, temető melletti füves parkoló, Fő u. 4.
Részletek ide kattintva.

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...