MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.07.13. 14:35,   Szöveg: knp.nemzetipark.gov.hu/TM,   Fotó: KNPI

Szabadon engedték a három elárvult baglyot

Megtalálásukkor a fiókák annyira picik voltak, hogy azt sem lehetett biztosan tudni, milyen bagolyfajhoz tartoznak. Egy nemzeti parki szakember nevelte fel őket, most pedig gyerekek engedték szabadon a madarakat.

Fotó: KNPI

 

A három pár napos fiókát május végén egy tanyafelújítás közben találták a tetőszerkezet bontása közben. A természetvédelmi őrszolgálat vette gondjaiba őket, mert nem találtak módot arra, hogy a szülőmadarak nevelhessék őket tovább – fogalmaz a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóság a honlapján.  

 

Fotó: KNPI


A fiókák egy nemzeti parki szakemberhez kerültek, akinek már nagy tapasztalata volt fiókanevelésben. A kis pihelabdákról csak később derült ki, hogy kuvikok. Pár hét alatt kitollasodtak, megerősödtek, majd átkerültek egy nagy röpdébe, ahol a szárnyaikat próbálgathatták. Minden jó, ha jó a vége: a baglyok gyűrűt kaptak, majd a kiskunhalasi Fejetéki-mocsárnál gyerekek segítségével szabadon engedték őket. 

 

Fotó: KNPI  Fotó: KNPI

 

Kuvik (Athene noctua)
A kis testű kuvik a nyílt, alföldi tanyás vidékeket kedveli, ahol főleg padlásokon, állattartó telepeken költ. Hazai állománya 1500-2500 pár körül mozog. Nappal is szem elé kerülhet. Szívesen elfoglalja a kifejezetten kuvikok számára tervezett mesterséges odút is. A kuvikról úgy tartják, hogy megjelenése szerencsétlenséget vagy halált jelent, ezért halálmadárnak is hívják. A baj, a hit szerint általában abban a házban következik be, amelyikre a kuvik rászáll. A régi görögöknél azonban a legnagyobb tisztelet jele volt, ha élő kuvikot ajándékoztak valakinek. A kuvik latin nevét is Pallasz Athénéről kapta. Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Baglyok, a szimpatikus ragadozók

Lelőtte a házánál fészkelő kuvikot

A vadaspark is kiveszi a részét a kuvikvédelemből

 

 
HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...