MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumGalyakilátó

Korábbi lapok

SZEPTEMBER

2012. SZEPTEMBER

300,- Ft
 
Vásárlás
  Előfizetés

HISTÓRIA: Az idő őrlésében - Vízimalmaink egykor s ma

EXTRA TARTALOMMAL! KERESD A KÓDOT A MAGAZINBAN ÉS A CIKKÜNK A WEBOLDALUNKON!

írta: Benecz "Paraferee" Ferenc, lektorálta: Kelemen Gábor, fotók: Benecz "Paraferee" Ferenc, malmok.hu

 • Civilizációnk egyik legősibb tevékenysége, a táplálékul szolgáló magvak őrlése. A kezdeti egyszerű eszközöket, az egyre nagyobb mennyiségi igények kiszolgálására alkalmasabb és hatékonyabb különféle hajtású malmok vették át, melyek eleinte a természet nyújtotta erőforrásokat (víz, szél) aknázták ki. Ezek a környezetünkkel szoros együttlétben működött szerkezetek, valamint kultúrtörténeti intézmények a történelem és az ipari forradalom forgatagában mára sajnos az enyészetté vagy romokká váltak… de szerencsére nem mind.


KEREKASZTAL: Zászlóvivő túramozgalom

EXTRA TARTALOMMAL! KERESD A KÓDOT A MAGAZINBAN ÉS A CIKKÜNK A WEBOLDALUNKON!

írta: Dr. Simkó Gabriella

 • A Magyar Természetjáró Szövetség új vezetése kitüntetett szerepet szán a kéktúra népszerűsítésének annak érdekében, hogy a hazai gyalogtúrázás emblematikus útvonalának bejárása minél több ember számára legyen vonzó, s ezen keresztül általánosságban is népszerűsítse a természetjárást.


OXIGÉN: Irottkő, Őrség, Jeli-arborétum - bemutatkozik a Szombathelyi Erdészeti ZRt.

írta: Mesics Zsuzsanna és Varga László, fotók: Németh József, Szombathelyi Erdészeti Zrt. 

 • A Vas megyei erdők közel felét és a vadászterületek egyötödét a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezeli. Területén található Dunántúl legmagasabb pontjával a Kőszegi-hegység, a fenyveseiről híres Őrség és Közép-Európa legnagyobb tölgyes erdőtömbje a káldi, valamint a szajki vadászterületet is magába foglaló erdőtömb, a Farkas-erdő.


KISVASUTAK: Kalandozások a Királyréti erdei vasúton

írta: Hivert Gábor, fotók: Gulyás Attila, Nagy Loránd Gábor

 • 1893-ban Gróf Franken-Siersttorpff János, a Király-rét környékén elterülő uradalom vezetője úgy döntött, hogy haladva a korral, új technológiát vezet be, és a birtokán kitermelt fát, illetve később a környékbeli bányák termékeit kisvasúton szállítmányozza: megépíttette az első börzsönyi kisvasutat a kismarosi Duna-part és az Adolf-kúti rakodó között. A hivatalos személyszállítás 1955 tavaszán indult el Verőcemaros (ma Verőce) és Királyrét között, addig csak teherszállítás volt a kisvasúthálózaton.


ÉTKEINK: Börzsönyi Vad

EXTRA TARTALOMMAL! KERESD A KÓDOT A MAGAZINBAN ÉS A CIKKÜNK A WEBOLDALUNKON!

írta és fotók: Benecz  "Paraferee" Ferenc

 • Léteznek összetételükben, elkészítési módjukban vagy egyszerűen ritka fellelhetőségükben különleges étkeink, de amire Királyrét mellett leltünk, az inkább a méretében és fogyasztási módjában különül el a többitől. 


OBJEKTÍV: Aktív természetjárás és edzés? Nem kérdés...

írta: Nagyváthy János, fotók: Hevér Gábor, Nagyváthy János, nordicwalking.hu, Kovács Attila 

 • A természetjárók mozgatórugói gyakran távol esnek a sportolókat motiváló tényezőktől. A teljesítményhez viszonyulásukban is hatalmas különbség lehet, hiszen míg egy olimpiai gyalogló a győzelemre hajt, addig a gyalogtúrázót talán csak amiatt érdekli saját erőnléte, mert nem szeretne lemaradni a társaságtól. A természetre sokak szerint kész szentségtörés sportpályaként tekinteni, képletesen mégis a földkerekség legtágasabb sportpályája, hiszen erdőn-mezőn, vízen, hegyen gyalogolni, tekerni, lapátolni, mászni bizony kemény sport is lehet.


OBJEKTV: Az útjelzések használata 2.

írta és fotók: Dr. Molnár András József

 • Előző számunkban kirándulásunk előzetes tervezéséhez adtunk tippeket kevésbé gyakorlott természetjárók számára. Ebből a részből pedig megtudhatjuk, hogyan járjuk végig utunkat, mire figyeljünk a jelzett utakon való kirándulás során.


SZERVÍZ: Talpra fel, avagy bakancsvásárlási kalauz

írta és fotók: Benecz "Paraferee" Ferenc

 • Bár egyre többen indulnak el hazánk és a környező országok hegyeibe, sajnos sokszor alapvető hibákat látni a lábbelik használatánál. A probléma abból ered, hogy az emberek többsége még mindig úgy gondolja, nem érdemes „drága” túrabakancsot venni, hisz egy olcsóbb lábbelivel is ugyanúgy végig tudnak menni – ami talán néha igaz is, de az esetek többségében az élmény és a biztonság rovására megy. 


SZUBJEKTÍV: Biciklivel a Balaton körül

EXTRA TARTALOMMAL! KERESD A KÓDOT A MAGAZINBAN ÉS A CIKKÜNK A WEBOLDALUNKON!

írta és fotók: Garancsi Kata

 • A Balaton 2002-ben vált teljesen körbe biciklizhetővé. A hossza 201,9 km, ebből 95,1 km az önálló kerékpárút. A balatoni körútat egyre többen látogatják, az egyik legnépszerűbb magyarországi kerékpártúra.  


SZUBJEKTÍV: A fehér barátok nyomában

írta: Agonás Szonja, fotók: dr. Molnár András József, László Dániel

 • Ha a pálosok nyomát fürkésszük, nem lehet más kiindu-lópontunk, mint Budapest egyik különlegessége, a gellért -hegyi Sziklatemplom, amely a hozzá csatlakozó kolostorral együtt a szülőföldjükre majd’ 150 év után hazatelepülő pá-losok számára készült az 1930-as években. Külső része ter -mészetes barlang, melyben ma már látogatóközpont is várja az erre járókat. 


SZUBJEKTÍV: A monstrum és a csodálatos Duna

Írta és fotók: Benecz "Paraferee" Ferenc

 • Kellemes meleg őszi napon kajaktúrás barátom invitált egy könnyed evezésre Esztergomba, mondván mutat nekem valami olyat, amitől eldobom a fotós agyam. A Duna a maga nemességében és csodálatos környezetével már folyamatos lencsevégre kapható témát szolgáltat, a városról nem is beszélve, így kíváncsian vártam, vajon mi bukkan szemünk elé, ami ezeknél is szájtátósabb. 


ZÖLDHULLÁM: Egy sziget újjászületése

írta: Siposs Viktória, Szabó Dóra, WWF Magyarország

 • A WWF Magyarország legnagyobb terepi projektje, a Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációja lassan a végéhez közeledik, az ötéves program olyan utazásra invitál bennünket, amely megmutatja, milyen is volt egy természetes mellékág a folyószabályozások előtt. Őshonos madár-, növény- és halfajok komplex élővilága éled újjá annak a projektnek az eredményeként, amelynek egyik legnagyobb lépésének megkezdésére a napokban került sor.


KÁRPÁT-MEDENCE: A káposztafalvi karszt - A Szlovák Paradicsom

írta és fotók: Kovács Attila, utazom.com

 • Magasan, a víz felett állok, a függőleges sziklafal oldalába kapaszkodva. Alattam egy fémtálca képez stabil pontot: bár tudom, hogy jó erősen a sziklához rögzítették gondos kezek, azért mégis szokatlan érzés, hogy alattam rohan tova a Hernád, én pedig tálcáról tálcára egyensúlyozok a habok felett. 

 

 

Valamint folytatjuk kivehető és lefűzhető túrakártya mellékletünk, 3 újabb ajánlattal gazdagíthatod az ötlet-tárházad, és egy szállás ajánlattal esti pihenőhelyeid lehetőségét.

 

Kuponlapunkon pedig ismét 10 különböző kedvezményt találtok!

Kosárba
 
Vásárlás
  Előfizetés

Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2017. július
H K Sze Cs P Szo V
0102
03040506070809
10111213141516
171819
20
212223
24252627282930
31
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. július
Megyeri Máté:
Berepülés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...