MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.02.18. 14:00,   Szöveg: TM,   Fotó: BFNPI, Gulyás Attila, Shutterstock

Télbúcsúztató túrák és gyermekvasutazás plüssel – Hétvégi programajánló

A gyerekeket és a felnőtteket egyaránt mozgalmas programok várják ezen a hétvégén. Az Agórában tudományos kalandozásban lehet része a kicsiknek, a Gyermekvasúton ingyen utazhatnak, ha viszik a plüssállatukat, és túrában sem lesz hiány, a Balaton-felvidékre, a Gemenci-erdőbe és a Kiskunsági Nemzeti Parkba is érdemes lesz ellátogatni.

1. Tavaszváró túra a Balaton-felvidéken

 

Sárga virágszőnyeggel és geológiai érdekességekkel kecsegtet a Téltemető geobotanikai túra elnevezésű program most vasárnap. A kirándulás egy eldugott völgybe vezet, a résztvevők megismerkedhetnek a forrásláp növényeivel, gyönyörködhetnek a Meggy-hegy panorámájában, és időutazást tehetnek az egykori Tethys tengeröböl világába. Egy 8 és egy 2 km-es túra közül lehet választani.

 

Fotó: Balaton-Felvidéki Nemzeti Park


A hosszú túra útvonala: Aszófő–Séd kemping–Pogány-pince–Meggy-hegy–Séd Kemping–Aszófő
A rövid túra útvonala: Aszófő–Séd kemping–Aszófő
(Balatonfüred–Aszófő–Balatonfüred gépkocsikkal)
Mikor?
2016. február 21. 10.00 – 16.00
Hol?
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Bővebben itt.

 

2. Réce- és libadömping a Kelemen-széken

 

Fotó: Shutterstock

 

Tőkés réce, csörgő réce, fütyülő réce, nyílfarkú réce, kanalas réce, nyári lúd, nagy lilik, vörösnyakú lúd – a szikes tavaknál mindezeket a madarakat megfigyelheted február 21-én a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából. A vízimadarak kísérői a ragadozó madarak: a vándorsólyom és a rétisas gyakori vendég ilyenkor, de a kis sólyom sem számít ritkaságnak. Ne felejtsd el a meleg, szélálló öltözetet!
Mikor?
2016. február 21. 9.00 – 12.00
Hol?
Kelemen-szék
Bővebb információ ide kattintva

3. Plüssnap a Gyermekvasúton

 

Fotó: Gulyás Attila

 

Ezen a vasárnapon minden plüssállattal érkező 14 éven aluli gyerek díjmentesen utazhat a Gyermekvasúton a családdal. A szervezők arra biztatnak, hogy fotózkodj is a kedvenc állatkáddal az eseményen, a képet pedig töltsd fel a Facebook- vagy Instagram-oldaladra #plüssömésén vagy #plussomesen hashtagekkel, és ha a tiéd a legnagyobb plüss, részvételi lehetőséget nyerhetsz egy gyermekvasutas programon.
Mikor?
2016. február 21.
Hol?
Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, Budapest
Itt találsz részletesebb infót. 

 

4. Gemenci állatles

 

Fotó: Shutterstock

  

A Gemenci-erdőben a lombjukat vesztett fák között most mélyen beláthatsz a rejtettebb zugokba is, így esélyes, hogy megpillantasz egy gímszarvast vagy más nagyvadat, a Rezéti-Duna partján pedig meglesheted a szürkegém-telep lakóit is. A vezetett túra alatt körülbelül 8 kilométert tesznek meg a résztvevők. Ajánlott a vízálló túraruházat, a gumicsizma vagy a vízálló túrabakancs, de a fényképezőgépet és a távcsövet se hagyd otthon.
Mikor?
2016. február 20.
Hol?
Gemenci-erdő nagyrezéti erdőrészlete
Még több info ide kattintva

 

5. Hogyan szökik a szökőnap?

 

Fotó: Shutterstock

 

Többek között erre a kérdésre is választ kapnak az érdeklődő gyerekek a debreceni Agóra most induló ismeretterjesztő programsorozatának első részén. A másfél órás foglalkozás középpontjában a naptár áll, a gyerekek megismerkedhetnek a keletkezésével, a különféle időszámításokkal, a tavaszi csillagképekkel, sorba veszik az egyes hónapokhoz kapcsolódó növényeket és virágnaptárt is készítenek.
Mikor?

2016. február 21. 10.30 – 12.00
Hol?
Agóra Tudományos Élményközpont, Debrecen
További információ ide kattintva érhető el. 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...