MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.02.19. 16:45,   Szöveg: Nagy Loránd István,   Fotó: Merényi Zsolt

Téli szarvasgomba

A téli szarvasgomba (Tuber brumale) a tömlősgombák csoportjába tartozó, jellemzően mikorrhizás, főként tölgy- és gyertyánfákkal szimbiózisban élő fajokat magában foglaló Tuberaceae (szarvasgombafélék) család egyik legemblematikusabb, Magyarországon is előforduló képviselője. Igazi különlegesség, amely nemcsak a természetet megismerni vágyók, hanem az ínyencek szívét is megdobogtatja.

A téli szarvasgomba meszes talajú, üde lomberdőkben él. Szeptember és február között képződő, az avartakaró vagy a talajfelszín alatt akár 10 cm mélyen megbúvó termőtestei 2–5 cm átmérőjűek és rendszerint szabályos gumó formájúak. Fiatalon sötétbarnák, míg érett állapotban feketék. Felszínüket apró méretű, sokszögletű, csupán gyengén kiemelkedő szemölcsök borítják. A spóratermő réteg (himénium) a termőtestek belsejében, az erek felületén helyezkedik el. Kemény, viaszos konzisztenciájú, eleinte piszkosfehér, idővel szürkés-, végül sötétbarnává váló húsát világos színű, ritka erezettség teszi jellegzetessé. Rendkívül aromás, édeskés illattal büszkélkedhet.Kiváló csemegegombaként a gourmand-ok körében is nagy népszerűségnek örvend. A népszerűségnek azonban ára van, ráadásul számottevő. Szarvasgombát ugyanis nem gyűjthet bárki. Az sem mindegy, hogy milyen eszközzel, milyen állattal (a természet e csodás teremtményeit klasszikusan betanított kutyákkal, illetve sertésekkel „szagoltatták ki”), illetve mikor történik a gyűjtés. Magyarországon rendkívül komoly szabályozás lépett életbe 2013. január 1-jén. A föld alatti gombafajok kizárólag az erdőgazdálkodó engedélyével, az erdőtörvény végrehajtására kiadott jogszabályban előírtak szerint gyűjthetők.

 

Különleges, ritka gombák
A Tuberaceae család fajai a magyarországi Vörös Lista „kímélendő, potenciálisan veszélyeztetett” kategóriájába tartoznak. Téli szarvasgombát kizárólag november 1-je és március 15-e között szabad gyűjteni hazánkban.
 

 

Gasztroikon
A sokak által afrodiziákumként számon tartott szarvasgomba egy roppant kifinomult, ízében és illatában egyaránt unikális „csodafűszer”. Mivel illat- és aromaanyagai 60 °C feletti hőmérsékleten gyorsan veszítenek intenzitásukból, nem ajánlott sem főzni, sem sütni. E borsos árú különlegességet finomra vágva, reszelve, vagy egy speciálisan e célra készült eszközzel vékonyra gyalulva szokás felhasználni. Az igazi ínyenceknek szarvasgombával ízesített olívaolaj és balzsamecet is van az éléskamrájukban.
 

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2013. februári számában.

 

A TOVÁBBI LAPSZÁMOKAT ITT RENDELHETED MEG.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A szarvasgomba védelmében

Szeretnivaló gombák

 

 

 

 


 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...