MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.03.06. 14:00,   Szöveg: bnpi.hu,   Fotó: bukkvidekgeopark.hu

Természetvédelmi fejlesztések a bükkaljai kaptárköveknél

Még 2018-ban elkezdődtek azok a természetvédelmi szempontú fejlesztések a Szomolya határában található vén-hegyi (kaptár-réti) kaptárkövek védett természeti területen, amelyek egy része már látható is. Mutatjuk, milyen lett. 

A természetvédelmi oltalom alatt álló, és nem mellesleg hungarikummá is nyilvánított kaptárkövek megóvását célzó projekt keretében a Szomolya település szélén lévő vén-hegyi (kaptár-réti) kaptárkövek és környezetük látványosan megváltozott.

 

Fotó: bukkvidekgeopark.hu

 

„A fém járóplatformok (melyek alapos swot-elemzés, sok-sok szakmai egyeztetés és átgondolt tervezés nyomán készültek el) alapvetően a taposási erózió megszüntetését, a sérülékeny riolittufa-sziklák megóvását szolgálják, ugyanakkor a látogatás megkönnyítését és a tájékoztatást is lehetővé teszik” – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a weblapján.

 

Fotó: bukkvidekgeopark.hu

 

A szomolyai kaptárkövekről a projekt részeként eltávolították a nem őshonos növényeket, a sziklákat károsító cserjéket, környezetében pedig tanösvényt alakítottak ki. Ismertető- és tájékoztatótáblákat helyeztek ki, és tavasszal egy „esőházikóval” is bővül a terepi bemutatóhely, amely már bárki számára szabadon látogatható.

További látogatható helyszíneken – mint például a cserépváraljai Nagy-kúp és az egri „Mész-hegy–Nyerges-tető helyi védett területen” – faszerkezetes lépcső, korlát kiépítését tervezik.

 

Fotó: bukkvidekgeopark.hu

 

2018-ban több ismeretterjesztő kiadvány (könyv, geoturisztikai atlasz, térképes leporelló) is elkészült, valamint egy weblap, amely az aspiráns Bükk-vidék Geopark keretében mutatja be a Bükkalja eme különös értékeit (a tartalmakat folyamatosan töltik fel a szerkesztők).

 

Fotó: bukkvidekgeopark.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megóvják a bükki kaptárköveket

Kaptárkövek és bükkaljai kőkultúra

Kaptárkövek Magyarországon
A „tűzben keletkezett” kaptárkövek földjén


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...