MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Ti írtátok

Teljesítménytúra a leghűségesebb városban
Sopron nemcsak az egyik legszebb magyar város, de a leghűségesebb is, vagyis Civitas Fidelissima. A kilencvenhat évvel ezelőtt történtek emlékére teljesítménytúrát is szerveztek a környéken, melyen a Lövérek csodaszép tájain barangolhattunk és örülhettünk annak, hogy mindez ma is magyar föld. 2017.12.19.
Így mutatnak fotón a Geminidák
Mindig szerettem volna csillaghullást fotózni, de vagy az időjárás, vagy a technika keresztbehúzta a számításaimat. Az is előfordult, hogy az elsőre jónak hitt helyszín valójában alkalmatlan volt a hullócsillagok fényképezésére. Most végre sikerrel jártam, és azt is elmondom, hogyan. 2017.12.18.
Járatlan utakon – ahol a kalandorok összefutnak
Ha tehetnéd, egész életedet (vagy legalábbis jelentős részét) az utazásnak szentelnéd, térképeket és leírásokat bújsz, és képtelen vagy társaságban másról mesélni, mint legfrissebb úti élményeidről? Alighanem egy vagy a nyughatatlan, örök utazók közül, akik múlt hétvégén a Járatlan Utakon Fesztiválon gyűltek össze, és hódoltak legfőbb szenvedélyüknek – ezúttal elméleti síkon.  2017.12.14.
Téli kihívás a Börzsönyben
Már a túra szintmetszete is impozáns: nagyjából három, egymás után letett háromszögre emlékeztet. Ha még adatokat is társítunk hozzá, akkor egy izgalmas kihívás körvonalazódik ki: nagyjából maratoni távon 2216 méternyi emelkedő vár a teljesítménytúrázókra. Mindezt decemberben, friss hóban tehetjük meg, vulkáni nyomokban, tájakban gyönyörködve a Börzsönyben. 2017.12.12.
Mikulás-napi családi túra a Balaton-felvidéken
Sziasztok, Emese vagyok, megint mesélni szeretnék nektek. Képzeljétek, apával Mikulás-túrán vettünk részt! Találkoztunk is vele, kaptunk finomságokat, és kicsit még a hó is esett. Másztunk hegyet és sziklát, és bejártuk három völgyet is.  2017.12.08.
Bükki szirtek, tátrai csipkék
A Bükk hegység a Kárpátok egy itt rekedt darabja. Ilyen bővizű patakokat csak a havasok tövében találunk, ilyen szédítően magas, meredeken leszakadó sziklafalak legközelebb csupán határainkon túl vannak. Az ország legnagyobb átlagmagasságú hegységévé fennsíkja avatja, melynek kiterjedése Budapest területének alig egyharmada, mégis több mint ötven csúcsa emelkedik 900 méter fölé. 2017.12.03.
Teljesítménytúra tanúhegyről tanúhegyre
Jubileumi, tizedik eseményére készült a Tanúhegyek TT-t rendező egyesület. A népszerű teljesítménytúrát igyekeztek különlegessé, emlékezetessé tenni, ami többünk szerint maximálisan sikerült is. Profi szervezés és lebonyolítás, sok-sok táv variációja, „bónuszhegyek”, pazar jelvény és kiváló ellátás jellemezte az idei alkalmat. Mindezt még az égiek is megáldották pompás ősz végi időjárással. 2017.11.28.
Küzdelem az Iszinik 100-on
A teljesítménytúra neve visszafelé olvasva Kinizsi. Ez a szójáték jól megmutatja a lényeget: a túra a Kinizsi Százas fordítottja mind a térképen, mind a naptárban. Fordított szintelosztással, ellenkező irányban bejárt hegyekkel és völgyekkel. És nem május végi koranyárban, hanem november végi zordabb időben (meg persze sokkal több sötétben megtett szakasszal). Vajon mindenben nehezebb a Kinizsi Százasnál? 2017.11.21.
Teljesítménytúra oda-vissza Szombathelyen
Stílszerűen szólva: ha már lúd, legyen kövér! Márton nap, Szent Márton teljesítménytúra. Hát akkor duplázzunk; kétszer tíz kilométer, gyökeresen más-más stílusban. 2017.11.13.
Ősz végi teljesítménytúra a Bakonyban
A Fehér-Vár-Palota a kontrasztok túrája, amire az időjárás idén csak ráerősített. Sok választható táv és rengeteg résztvevő, kiváló jelzések és jelölések, bőséges ellátás és remek hangulat. 2017.11.06.
Barangolás „Murániában” és a vétyemi ősbükkösben
A Lenti kistérségben, hazánknak egy eldugott, de természeti kincsekben bővelkedő vidékén járunk, amely három néprajzi tájegység a Göcsej, az Őrség és a Hetés találkozásánál található. Itt egyszerre élvezhetjük a vidék csendjét, és feltöltődhetünk a sok szép látnivalótól.  2017.10.30.
Az Upponyi-hegység mesebeli lankáin
A Kohász Kéktúra Ózdtól a Bükk kapujáig, Mályinkáig tartó harmadik szakaszának a kohászvárosból indulva vágtam neki. Salgótarjántól egészen Ózdig a turisták előtt jóformán ismeretlen óbükki területeken vezetett eddigi utunk, vajon lehet-e ezt még fokozni? Bizony lehet! 2017.09.17.
Low budget társasutazás Grúziában
Grúzia egy kis ország nagy lélekkel és rengeteg anekdotával, az út során szinte minden napra akadt egy. A grúzok szerint például az ő picike országuk a világon az egyik legnagyobb, hiszen, ha a rengeteg hegyüket kivasalnák, rögtön óriási lenne.   2017.09.16.
Lövértúra Tolvaj-árokkal fűszerezve
Mindig hangulatos, könnyű és kellemes túrákat rendeznek a Lővér Természetbarát Egyesület lelkes tagjai – ezúttal sem volt ez másként. Érezhető és tapasztalható, mennyire szívükön viselik szűkebb környezetüket, és mutatják azt be másoknak is. Sőt, még egy kis módosítást is engedélyeznek, ha éppen arra támad kedvünk.  2017.09.15.
Markaz, ahol a Mátra és az Alföld összeér
A Mátra lábánál elhelyezkedő Markaz község különlegességét a Magyarországon egyedülálló, településen belül mérhető legnagyobb szintkülönbség, a várromból megcsodálható páratlan mátrai panoráma és a Markazi-tó kínálta lehetőségek adják. 2017.08.20.


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. április
Kesztyüs András:
Tűzben
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...